Έχεις αϋπνία, πονοκέφαλο, τριχόπτωση? Είναι συμπτώματα του στρες που δεν πρέπει να αγνοείς, γιατί το σώμα σου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Το στρες που διαρκεί για μια μεγάλη περίοδο της ζωής σου μπορεί να προκαλέσει πολλά, και να εκδηλώνεται με ποικίλα σωματικά προβλήματα που δεν πρέπει να αγνοείς.

Συμπτώματα τα οποία ίσως δεν ξέρεις ότι προέρχονται από το στρες, και πρέπει να γνωρίζεις.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό το στρες να είναι κομμάτι της ζωής σου.

Το σώμα μας έχει τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσει στρεσογόνους παράγοντες. Μας δίνει σημάδια. Προκαλείται ταχυπαλμία, σφύξιμο των μυών, και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Όταν όμως η περίοδος του άγχους διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, το σώμα μας μπορεί να αρχίσει να καταρρέει. Τότε είναι που πρέπει να προσέξουμε.

Συμπτώματα τα οποία συνδέονται με το στρες και πρέπει να γνωρίζουμε είναι τα εξής:

– Πονοκέφαλοι

Η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οι λεγόμενες ορμόνες του στρες προκαλούν αγγειακές αλλαγές οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλους ή ακόμα και ημικρανίες την περίοδο του στρες ή και την αμέσως επόμενη περίοδο.

– Κούραση και αδυναμία

Η αίσθηση της χωρίς εμφανή λόγο κούρασης είναι σύμπτωμα μακροχρόνιου στρες. Όταν ο εγκέφαλος μας βιώνει στρες δουλεύει υπερεντατικά και αυτό είναι εξοντωτικό.

Ταχυπαλμία

Το στρες ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, γεγονός που μπορεί να εκδηλώνεται και με πόνο στο στήθος.

Δείτε επίσης: Τοξικοί άνθρωποι: Οι άνθρωποι που έχουν ένα πρόβλημα για κάθε λύση! Σημάδια που σε βοηθάνε να τους αναγνωρίσεις.

Γρήγορη αναπνοή

Όταν αισθανόμαστε στρες, όταν είμαστε αγχωμένοι η αναπνοή μας είναι ρηχή και γρήγορη. Γίνεται υπεροξυγόνωση, κι έτσι μας κόβεται η ανάσα. Αυτό μπορεί να μας προκαλέσει ζάλη, ή τάση για λιποθυμία.

– Υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Το συκώτι μας εκκρίνει περισσότερη γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος λόγω του στρες.

Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να νοσήσουμε με διαβήτη τύπου 2.

– Αϋπνία τη νύχτα και υπνηλία την ημέρα

Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι είναι δύσκολο να κοιμηθούμε, το σώμα μας δεν μπορεί να χαλαρώσει, να ηρεμήσει. Με συνέπεια, ο ύπνος μας να είναι ανεπαρκής ή κακής ποιότητας. Αποτέλεσμα αυτού είναι η υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας.

– Τριχόπτωση

Το μακροχρόνιο στρες αυξάνει τις φλεγμονές σε όλο το σώμα, και φυσικά την τριχόπτωση.

– Πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα

Όταν έχουμε άγχος, οι μύες μας σφίγγονται. Μπορεί να έχουμε πόνους στην πλάτη, στον αυχένα αλλά και άλλου είδους μυοσκελετικούς πόνους.

– Αύξηση του βάρους

Σε περιόδους έντονου στρες οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό από ότι συνήθως, και κυρίως junk food ή άλλες παχυντικές τροφές. Λόγω του στρες, η κορτιζόλη που υπάρχει στο σώμα μας προκαλεί τη διατήρηση του σωματικού λίπους. Επίσης, τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης συνδέονται με αυξημένο κοιλιακό λίπος.

– Ακμή

Το στρες αυξάνει ή μπορεί και να προκαλέσει ακμή, λόγω της ανδρογόνου ορμόνης που παράγεται.

Δερματοπάθειες

Το μακροχρόνιο στρες μπορεί να ερεθίσει τις νευρικές ίνες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορες δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα, την δερματίτιδα και την ψωρίαση.

Μειωμένη ερωτική επιθυμία

Μπορεί να προκαλέσει και στα δυο φύλα μείωση της ερωτικής επιθυμίας.

Επίσης, λόγω του στρες παράγεται περισσότερη κορτιζόλη, η οποία μπορεί να βλάψει το αναπαραγωγικό μας σύστημα. Στους άντρες, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ανικανότητα. Στις γυναίκες, λόγω του στρες μπορούν να προκληθούν ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση ή παντελής απουσία της.

– Συχνά κρυολογήματα

Λόγω του στρες ο οργανισμός μας δεν έχει τα αντισώματα που χρειάζεται για να αντισταθεί στις ασθένειες. Είμαστε πιο επιρρεπής να αρρωστήσουμε από γρίπη, ή κρυολόγημα. Ενδεχομένως και από άλλες ασθένειες. Η ανάρρωση είναι πιο αργή από ότι συνήθως.

– Προβλήματα στο στομάχι

Το στρες επηρεάζει την υγεία του στομάχου μας, με αποτέλεσμα να προκαλείται ναυτία, ρέψιμο, καούρα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Τα σωματικά μας συμπτώματα είναι τα σημάδια που “κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου”. Ακούστε το σώμα σας, κάντε τις απαραίτητες αλλαγές όπου χρειάζεται, ή αλλάξτε αν είναι δυνατόν τον τρόπο ζωής σας.

 

Μαίρη Θεοδωρίδου

Δείτε επίσης: Περισσότερα κατοικίδια, λιγότερες αλλεργίες για τα παιδιά λένε οι έρευνες

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα