Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Πως να εφαρμόσετε την ομοιοπαθητική σε οξείες καταστάσεις

Η ομοιοπαθητική είναι πολύ χρήσιμη σε μικρά ατυχήματα που χρειάζονται πρώτες βοήθειες. Έτσι στο κεφάλαιο αυτό θα δοθούν πληροφορίες για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως:

Δαγκώματα και τσιμπήματα.

Μωλωπισμοί

Εγκαύματα

Κοψίματα και εκδορές

Διαστρέμματα, θλάσεις και εξαρθρώσεις

Κατάγματα

Τραυματισμοί κεφαλής και ματιών

Ηλίαση και θερμοπληξία

Η παρουσίαση αυτού του κεφαλαίου δεν απαλλάσσει από την ανάγκη εξέτασης από ιατρό.

Δίνει όμως τη δυνατότητα ταχείας έναρξης της θεραπείας. Η ομοιοπαθητική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα και με οποιαδήποτε θεραπεία προτείνει ο γιατρός που θα επισκεφθείτε.

Δαγκώματα και τσιμπήματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται το Ledum. Πρήξιμο, κοκκίνισμα, τσιμπιές και σουβλιές. Το σημείο βιώνεται κρύο. Τα συμπτώματα βελτιώνονται με τα κρύα επιθέματα.

Μια άλλη επιλογή είναι το Apis. Υπάρχει έντονο κοκκίνισμα, πρήξιμο, κάψιμο και πόνος. Οι πόνοι χειροτερεύουν με τη ζέστη. Χρησιμοποιείται πάντα σε τσιμπήματα μελισσών και σε οποιοδήποτε τσίμπημα έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Για δάγκωμα φιδιού χορηγείται το Vipera aspis, για δάγκωμα σκορπιού το Scorpio (Androctonos).

Μωλωπισμοί

Η Arnica είναι ένα φάρμακο πολύ χρήσιμο για μωλωπισμούς και κακώσεις. Ο ασθενής αισθάνεται σα να έχει μωλωπιστεί. Αλλάζει θέση στο κρεβάτι γιατί το αισθάνεται σκληρό. Μεγάλη ευαισθησία στο άγγιγμα.

Η Arnica είναι σπουδαίο φάρμακο για την πρόληψη της εσωτερικής αιμορραγίας από ατύχημα. Όπου υπάρχει υποψία εσωτερικής αιμορραγίας από χτύπημα συνιστάται προληπτικά η λήψη της Arnica.

Για μωλωπισμούς στην κοιλιά το Bellis perenis έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Για μωλωπισμούς γύρω από το μάτι το Ledum είναι το φάρμακο που ενδείκνυται. Εμφανίζονται μώλωπες με αίσθημα κρύου και μούδιασμα. Υπάρχει αίσθηση κρύου και καλυτέρευση με κρύα επιθέματα.

Άλλο φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι το Hypericum. Βασανιστικοί πόνοι και ευαισθησία στο άγγιγμα. Σύνθλιψη των άκρων, πόνοι από πτώση στον κόκκυγα, διάσειση σπονδυλικής στήλης.

Σε τραυματισμούς του περιόστεου (αγκώνας, γόνατο) ενδείκνυται η Ruta. Υπάρχει πόνος και δυσκαμψία που καλυτερεύει με την κίνηση.

Εγκαύματα

Για εγκαύματα πρώτου βαθμού(κοκκίνισμα χωρίς φουσκάλες) χρησιμοποιείται το φάρμακο Calendula.

Για εγκαύματα δεύτερου βαθμού(με φουσκάλες) χρησιμοποιείται το φάρμακο Cantharis.

Για εγκαύματα τρίτου βαθμού, όπου έχει καταστραφεί το δέρμα, χρησιμοποιείται το Causticum. Για βαθύτερα εγκαύματα που έχουν διεισδύσει στους ιστούς σαν έλκη, χρησιμοποιείται το Kali bichromicum. Για την αντιμετώπιση βέβαια τέτοιων εγκαυμάτων απαιτούνται οι γνώσεις του ομοιοπαθητικού σας.

Κοψίματα εκδορές και τρυπήματα

Hypericum

Για βαθιά κοψίματα με πολύ πόνο και υπερευαισθησία στο άγγιγμα. Χρησιμοποιείται για τραυματισμούς σε ευαίσθητα σημεία όπως δάκτυλα, παλάμες, σπονδυλική στήλη, πρωκτός, κόκκυγας, δόντια. Βασανιστικοί, αφόρητοι, εκτινασσόμενοι πόνοι.

Ledum

Τρυπήματα στα οποία υπάρχει κοκκίνισμα, πρήξιμο και πόνοι που χτυπούν. Νοιώθει το τραύμα κρύο, αλλά είναι καλύτερα μετά από κρύα επιθέματα.

Staphysagria

Σε σαφή κοψίματα. Τραυματισμοί από κοφτερά όργανα με σουβλιές και τσούξιμο. Ο ασθενής αισθάνεται χειρότερα με κίνηση και καλύτερα με ζέστη ή πίεση.

Δείτε επίσης: Έχεις αϋπνία? Τρόποι να την αντιμετωπίσεις

Apis

Σε τρυπήματα που ο ασθενής νοιώθει ζέστη ή κάψιμο με σουβλιές και βελτιώνεται με κρύα επιθέματα. Μεγάλο πρήξιμο στο σημείο του τρυπήματος.

Διαστρέμματα, θλάσεις και εξαρθρώσεις

Arnica

Ενδείκνυται σε προβλήματα των μυών, των συνδέσμων και των αρθρώσεων. Τραβήγματα με πόνο και δυσκαμψία. Μετά από υπερκόπωση μυών.

Bellis perenis

Για βαθιές κακώσεις μυών και αρθρώσεων, όταν η Arnica δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Όταν σε προβλήματα συνδέσμων και αρθρώσεων υπάρχει μια χαρακτηριστική επιδείνωση με την παραμικρή κίνηση και βελτιώνεται με τη πίεση της πάσχουσας περιοχής τότε το φάρμακο είναι Bryonia.

Rhus toxicodendron

Ενδείκνυται στις περιπτώσεις που υπάρχει το χαρακτηριστικό σύμπτωμα: ο ασθενής να επιδεινώνεται στην έναρξη της κίνησης και να βελτιώνεται με την συνέχισή της. Ο ασθενής βελτιώνεται με τη ζέστη και είναι ευαίσθητος στα ρεύματα και στις αλλαγές καιρού.

Το Ledum βοηθά για προβλήματα των αρθρώσεων, κυρίως των αστραγάλων. Ο ασθενής αισθάνεται τα σημεία κρύα ή μουδιασμένα και υπάρχει βελτίωση με τα κρύα επιθέματα.

Κατάγματα

H Arnica είναι το πρώτο φάρμακο που δίνεται σε κατάγματα. Βοηθά στο σοκ, το μωλωπισμό και το πρήξιμο.

Σε κατάγματα πλευρών ο ασθενής εμφανίζει έντονους πόνους που χειροτερεύουν με κάθε κίνηση και καλυτερεύουν με την πίεση. Το φάρμακο που χορηγείται είναι η Bryonia alba.

To Symphytum είναι το κύριο φάρμακο για τη θεραπεία των καταγμάτων. Χρησιμοποιείται μόνο όταν τα οστά έχουν αναταχθεί. Βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση του κατάγματος.

Τραυματισμοί κεφαλής

Σε τραυματισμούς της κεφαλής το πρώτο φάρμακο που δίνεται είναι η Arnica. Όταν το άτομο παρουσιάζει πονοκέφαλο, ζάλη και φωτοφοβία και καλυτέρευση με κρύο αέρα το ενδεικνυόμενο φάρμακο είναι το Natrium sulfuricum. Πολύ συχνά δίνεται σε τραυματισμούς κεφαλής εναλλάξ Arnica και Natrium sulfuricum.

Ηλίαση και θερμοπληξία

Belladonna

Πυρετός, σφύζων πονοκέφαλος, κόκκινο πρόσωπο, έντονο κάψιμο του δέρματος. Ο πονοκέφαλος καλυτερεύει με ανύψωση του κεφαλιού προς τα πίσω, με το κεφάλι σκεπασμένο, όταν κάθεται σιωπηλός.

Glonoinum

Ηλίαση, πυρετός, σφύζων πονοκέφαλος, κόκκινο πρόσωπο. Το δέρμα καίει λιγότερο από τη Belladonna και ο ασθενής είναι χειρότερα γέρνοντας το κεφάλι πίσω ή με κρύα επιθέματα και καλύτερα ξεσκέπαστος στο ύπαιθρο ή με πίεση.

Αντιμετώπιση τροχαίου ατυχήματος

Στο αυτοκίνητό μας πάντα πρέπει να υπάρχουν στο φαρμακείο μας μαζί με το υπόλοιπο φαρμακευτικό υλικό και τα εξής ομοιοπαθητικά φάρμακα: Aconitum, Arnica, Hypericum.

Το Aconitum μας βοηθά να ξεπεράσουμε το έντονο τρόμαγμα και τις συνέπειές του.

Η Arnica θα φανεί χρήσιμη για την παύση αιμορραγίας. Είναι καλό να δίνεται προληπτικά ακόμη και αν δεν υπάρχει εμφανής αιμορραγία για την πρόληψη πιθανής εσωτερικής αιμορραγίας.

Το Hypericum θα βοηθήσει για την ύφεση του πόνου εφ’ όσον υπάρχει κάκωση νεύρων.

Οξείες συναισθηματικές αντιδράσεις

Aconitum

Έντονο άγχος θανάτου και ανησυχία. Ο ασθενής πιστεύει ότι σύντομα θα πεθάνει. Μετά από έκθεση του ατόμου σε κίνδυνο ή ατύχημα.

Gelsemium

Έντονο άγχος πως θα τα καταφέρει, αγωνία, τρακ σκηνής, συχνουρία. Για στρες εξετάσεων.

Ignatia

Συνεχής ανάμνηση ενός θλιβερού γεγονότος, αναστεναγμοί, θλίψη, αϋπνία, ο ασθενής αποσύρεται μόνος του. Μετά από άκουσμα δυσάρεστων ειδήσεων, απώλεια αγαπημένων προσώπων, απογοητευμένο έρωτα.

Staphysagria

Συναισθηματική φόρτιση που προέρχεται από καταπιεσμένα συναισθήματα, ιδιαίτερα τον ανέκφραστο θυμό.

Είδαμε παραπάνω κάποιες επείγουσες καταστάσεις και κάποια ομοιοπαθητικά φάρμακα που χρησιμεύουν στην αντιμετώπισή τους. Τονίζουμε πάλι ότι αυτές οι πληροφορίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το γιατρό σας.

Αν θέλετε να έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε την ομοιοπαθητική για κάποιες οξείες καταστάσεις πρέπει εκ των προτέρων να έχετε δημιουργήσει το δικό σας προσωπικό φαρμακείο. Εκτός από τα φάρμακα που ήδη αναφέραμε, είναι καλό να συμβουλευτείτε τον ομοιοπαθητικό γιατρό σας για το ποια φάρμακα χρειάζεστε ως ιδιοσυστασία και με βάση τα προβλήματα που παρουσιάζετε στις οξείες καταστάσεις. Έτσι θα έχετε στη συλλογή σας όλα τα απαραίτητα φάρμακα.

Ενδεικτικά μια λίστα ομοιοπαθητικών φαρμάκων που είναι απαραίτητο να βρίσκονται στο ομοιοπαθητικό μας φαρμακείο

Στη συνέχεια σας δίνουμε συνοπτικά μερικές από τις βασικές ενδείξεις του κάθε φαρμάκου.

Προμηθευτείτε τα φάρμακα αυτά στη 30η δυναμοποίηση.(Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας αν έχει προτίμηση σε κάποια άλλη δυναμοποίηση). Στις οξείες καταστάσεις χορηγείτε το φάρμακο τρεις φορές την ημέρα αν δεν υπάρχει άλλη οδηγία από το γιατρό σας. Σε υπερεπείγουσες καταστάσεις μπορείτε να το δίνετε και πολύ συχνότερα.

Δείτε επίσης: Ταλαιπωρείσαι από πονοκέφαλους και ημικρανίες? Υγιεινοί τρόποι να θεραπευτείς

Ομοιοπαθητικά φάρμακα φαρμακείου

ACONITUM, ANTIMONIUM TARTARICUM, APIS MELIFICA, ARNICA, ARSENICUM, BELLADONNA, BELLIS PERENIS, BRYONIA ALBA, CALENDULA, CANTHARIS, CARBO VEGETABILIS, CAUSTICUM, CHAMOMILLA, COLOCYNTHIS, EUPATORIUM PERFOLIATUM, GELSEMIUM, GLONOINUM, HEPAR, HYPERICUM ,IGNATIA AMARA, IPECACUANHA, KALI BICHROMICUM ,LEDUM, MAGNESIA PHOSPHORICA, MERCURIUS SOLUBILIS, NATRIUM SULFURICUM, NUX VOMICA, PULSATILLA, RHUS TOXICODENDRON, RUTA, SCORPIO, STAPHYSAGRIA, SYMPHYTUM, VIPERA ASPIS.

Περιληπτικές ενδείξεις των φαρμάκων του φαρμακείου μας

Aconitum

Είναι το φυτό ακόνιτο. Ενδείκνυται σε καταστάσεις που εμφανίζονται ξαφνικά και έντονα. Ο ασθενής είναι συνήθως σφιγμένος, ανήσυχος, ευαίσθητος και φοβισμένος με αίσθηση απειλής για τη ζωή του. Ενδείκνυται σε φλεγμονώδεις παθήσεις με υψηλό πυρετό, ασθένειες από έκθεση σε κρύο ξηρό καιρό, καταστάσεις από έντονο τρόμαγμα ή ατυχήματα που απειλούν τη ζωή του ατόμου. Πρέπει να βρίσκεται μαζί με την Arnica πάντα στο αυτοκίνητό μας για την περίπτωση ενός σοβαρού τροχαίου. Βοηθάει να ξεπεραστεί το έντονο τρόμαγμα και το σοκ που μπορεί να προκύψει από αυτό.

Antimonium tartaricum

Πρόκειται για την ουσία τρυγικό αντιμονικό κάλιο. Είναι σπουδαίο φάρμακο για αναπνευστικές παθήσεις όπου υπάρχει βλέννα συσσωρευμένη στους πνεύμονες, η οποία όμως δύσκολα μπορεί να αποβληθεί. Ο ασθενής αναπνέει δύσκολα, κατά την αναπνοή παράγεται ρόγχος, το άτομο προσπαθεί να αποβάλλει τις βλέννες αλλά παρά την συνεχή προσπάθεια μπορεί να αποβάλλει ελάχιστη μόνο ποσότητα.

Apis

Αυτό το φάρμακο γίνεται από το κεντρί της μέλισσας. Ενδείκνυται σε οιδήματα σφικτά, κνησμώδη, επώδυνα ή κόκκινα. Ο πόνος είναι σαν κάψιμο ή τσούξιμο. Η θερμότητα σε κάθε μορφή επιδεινώνει. Ο ασθενής βελτιώνεται με τα κρύα επιθέματα, κρύα ποτά, κρύο αέρα και το ύπαιθρο. Η εικόνα αυτή μπορεί να συναντηθεί σε οιδήματα στα μάτια ή στο πρόσωπο ή στο λαιμό ή σε οποιαδήποτε φλεγμονώδη διαδικασία που σχηματίζεται οίδημα και υπάρχει επιδείνωση από τη ζέστη. Το φάρμακο αυτό ανακουφίζει από τα τσιμπήματα μελισσών.

Arnica montana

Πρόκειται για το φυτό αρνίκη. Είναι το κυριότερο φάρμακο για περιπτώσεις τραυματισμών. Ενδείκνυται σε τραύματα με κύριο χαρακτηριστικό τους μώλωπες. Η προσβεβλημένη περιοχή έχει πόνο και χειροτερεύει με το άγγιγμα. Είναι χρήσιμη σε μώλωπες, διαστρέμματα, τραβήγματα μυών, κατάγματα και γενικά όπου υπάρχει κάκωση. Χρησιμοποιείται πριν και μετά από κάθε χειρουργική επέμβαση για περιορισμό της αιμορραγίας. Επίσης χρησιμοποιείται πριν και μετά από εξαγωγή δοντιού. Πρέπει απαραίτητα να υπάρχει στο αυτοκίνητό σας γιατί σε περίπτωση τροχαίου μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της αιμορραγίας. Η ευρεία διάδοση και χρήση αυτού του φαρμάκου θα μπορούσε να φανεί σωτήρια σε αρκετές περιπτώσεις που φθάνουν καθυστερημένα στο νοσοκομείο.

Arsenicum

Το φάρμακο προέρχεται από το λευκό αρσενικό(τριοξείδιο αρσενικού). Η ουσία αυτή είναι εξαιρετικά δηλητηριώδης στην αδρή της μορφή. Όμως η ομοιοπαθητική της μορφή είναι εξαιρετικά χρήσιμη και είναι ένα φάρμακο που έχει σώσει πολλούς ανθρώπους από επικίνδυνες καταστάσεις για τη ζωή τους. Μπορεί να ενδείκνυται σε πάρα πολλές καταστάσεις από απλό συνάχι έως βαρύ shoc αλλά πάντα υπάρχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: όταν ενδείκνυται αυτό το φάρμακο κυριαρχεί η έντονη εξάντληση. Ο ασθενής είναι κρύος, αγχωμένος και ανήσυχος. Αν υπάρχουν πόνοι είναι καυστικοί, το ίδιο και οι καταρροές, αλλά ο ασθενής βελτιώνεται με τη ζέστη. Μπορεί να υπάρχουν άφθονες διάρροιες ή εμετοί. Είναι σπουδαίο φάρμακο για τροφική δηλητηρίαση.

Belladonna

Πρόκειται για το φυτό ευθαλία η άτροπος. Ενδείκνυται σε ξαφνικές βίαιες καταστάσεις όπου υπάρχει φλόγωση, ερυθρότητα και παλμοί όλου του σώματος ή του προσβεβλημένου μέρους. Μπορεί να είναι το κατάλληλο φάρμακο για οποιαδήποτε λοίμωξη όπως κυστίτιδα, λοιμώξεις θώρακα και λαιμού, ωταλγία. Ο ασθενής είναι υπερευαίσθητος και ζεστός. Στον πυρετό υπάρχει φωτοφοβία, το κεφάλι, τα πόδια και τα χέρια είναι κρύα. Μπορεί να υπάρχουν παραισθήσεις. Ενδείκνυται επίσης σε ηλιακά εγκαύματα, ηλίαση, αποστήματα με φλεγμονή, επώδυνα σύνδρομα όταν υπάρχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν.

Bellis perrenis

Είναι το ασπρολούλουδο. Ενδείκνυται σε κακώσεις που έχουν επηρεαστεί οι βαθύτεροι ιστοί, όπως κακώσεις στο υπογάστριο.

Bryonia

Πρόκειται για το αγριόκλημα. Αυτό που χαρακτηρίζει την οξεία κατάσταση για την οποία ενδείκνυται αυτό το φάρμακο, είναι ότι ο ασθενής είναι χειρότερα με την κίνηση και καλυτερεύει μένοντας ακίνητος και πιέζοντας το πάσχον μέλος. Μπορεί να φανεί χρήσιμο σε οποιαδήποτε φλεγμονώδη κατάσταση ή επώδυνη κατάσταση με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Είναι επίσης χρήσιμο στα κατάγματα των πλευρών.

Calendula

Πρόκειται για το φυτό νεκρολούλουδο. Είναι το κύριο φάρμακο για κακώσεις του δέρματος. Χρησιμοποιείται σε κρέμα για μικροπροβλήματα των παιδιών. Σε σοβαρότερα τραύματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με όποιο άλλο φάρμακο ενδείκνυται από τα συμπτώματα. Χρησιμοποιείται μετά από εξαγωγή δοντιού σε πλύσεις ή σε χάπια αν η αιμορραγία επιμένει (μαζί με την Arnica).

Cantharis

Το φάρμακο αυτό παρασκευάζεται από την κανθαρίδα. Ενδείκνυται κυρίως σε ουρολοιμώξεις και εγκαύματα. Ενδείκνυται όταν υπάρχουν καυστικοί πόνοι και ο ασθενής είναι ανήσυχος λόγω του πόνου. Σε κυστίτιδα ο ασθενής έχει επείγουσα και συχνή επιθυμία για ούρηση. Υπάρχουν καυστικοί πόνοι πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την ούρηση.

Carbo vegetabilis

Το φάρμακο αυτό παρασκευάζεται από το κάρβουνο. Ενδείκνυται σε καταστάσεις όπου επικρατεί η νωθρότητα. Ο ασθενής αισθάνεται φουσκωμένος και βαρύς, έχει τυμπανισμό και αναπνέει δύσκολα. Χειροτερεύει από κάθε προσπάθεια ή μετά το φαγητό, ιδιαίτερα από τα λιπαρά ή βαριά φαγητά. Νοιώθει καλύτερα όταν του κάνουν αέρα με βεντάλια. Συχνά ενδείκνυται σε δυσπεψία μετά από κατάχρηση φαγητού. Τότε υπάρχουν τυμπανισμός και ενοχλητικά ρεψίματα.

Causticum

Αυτή η ένωση παρασκευάστηκε από το Χάνεμαν, από σβησμένο ασβέστη και ποτάσα. Είναι γνωστή μόνο στο χώρο της ομοιοπαθητικής. Ενδείκνυται όταν ο ασθενής παρουσιάζει κούραση και αδυναμία. Μπορεί να υπάρχει τρεμούλα ή αίσθηση παράλυσης. Χρησιμοποιείται συχνά από τους ομοιοπαθητικούς για παραλυτικές καταστάσεις, βήχα που συνοδεύεται από ακράτεια ούρων, απώλεια φωνής, κράμπες, εγκαύματα.

Chamomilla

Πρόκειται για το γνωστό μας χαμομήλι. Είναι σπουδαίο φάρμακο για τα βρέφη που υποφέρουν από την οδοντοφυΐα. Το βρέφος είναι ευερέθιστο, κλαίει συνέχεια και δεν κατευνάζεται με τίποτε. Θέλει συνέχεια να το κρατούν αγκαλιά. Χρησιμοποιείται επίσης σε κωλικούς βρεφών με διάρροια. Γενικά, ενδείκνυται αυτό το φάρμακο όταν υπάρχει μεγάλη υπερευαισθησία στον πόνο. Ο πόνος προκαλεί θυμό. Το άτομο μένει άυπνο από τον πόνο. Είναι οξύθυμο και ευερέθιστο, απαιτεί κάτι και μετά το απορρίπτει.

Colocynthis

Είναι το κολοκύθι. Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται για κοιλιακούς πόνους που αναγκάζουν τον ασθενή να διπλώνεται στα δύο. Οι πόνοι ανακουφίζονται όταν πιέζει την κοιλιά.

Eupatorium perfoliatum

Είναι το φυτό ευπατόριο. Χρησιμοποιείται στην γρίπη, όταν ο ασθενής έχει έντονους πόνους και αισθάνεται τα κόκκαλά του σπασμένα.

Gelsemium

Πρόκειται για την περικοκλάδα. Είναι το κύριο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη γρίππη. Ο ασθενής είναι αργός, νυσταγμένος, αισθάνεται τα μέλη του βαριά, νοιώθει αδύναμους τους μυς, νοιώθει τρεμούλα ή ρίγη, χειροτερεύει με την καταβολή προσπάθειας. Χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση του τρακ πριν από τις εξετάσεις ή πριν από μια δημόσια εμφάνιση.

Glonoinum

Παρασκευάζεται από τη νιτρογλυκερίνη. Υπάρχει πάντα στο φαρμακείο μας για την πιθανή αντιμετώπιση μιας ηλίασης. Το κεφάλι είναι βαρύ, υπάρχουν παλμικοί πόνοι, ο ασθενής δεν μπορεί να το ακουμπήσει στο μαξιλάρι και τον ενοχλεί πολύ η ζέστη.

Hepar sulfuris

Πρόκειται για μια ουσία που περιέχει ασβέστιο, θείο, κάλιο. Είναι σπουδαίο φάρμακο για την αντιμετώπιση διαπυητικών καταστάσεων. Υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στο κρύο και στα ρεύματα και μεγάλη ευαισθησία στο άγγιγμα. Ο ασθενής είναι ευερέθιστος και υπερευαίσθητος. Οι εκκρίσεις είναι δύσοσμες.

Δείτε επίσης: Να είσαι ένας γεμάτος άνθρωπος

Hypericum

Είναι το γνωστό μας σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο. To Hypericum είναι σπουδαίο φάρμακο για τραυματισμούς νεύρων. Είναι χρήσιμο όταν υπάρχει κάκωση σε μέρη πλούσια σε νεύρα, όπως τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών, οι βάσεις των νυχιών, η σπονδυλική στήλη ιδίως ο κόκκυγας, το στόμα, τα χείλη. Ενδείκνυται το φάρμακο αυτό όταν υπάρχει πολύς πόνος. Έτσι σε όποιο τραυματισμό υπάρχει έντονος πόνος δίνουμε Hypericum. Είναι από τα φάρμακα που έχουμε μαζί μας στο αμάξι για χρήση σε πιθανό τροχαίο ατύχημα.

Ignatia

Σπουδαίο φάρμακο για θλίψη από απώλεια αγαπημένου προσώπου ή από διάλυση σχέσης ή από αποτυχία, απογοήτευση ή ταπείνωση. Το άτομο σκέφτεται συνέχεια το δυσάρεστο συμβάν και αναστενάζει. Είναι απορροφημένο στις σκέψεις του και δεν το βελτιώνουν εκδηλώσεις συμπάθειας. Δυσκολεύεται να κοιμηθεί από τις σκέψεις. Μπορεί να υπάρχει κόμπος στο λαιμό, αίσθημα κενού στο στομάχι, δυσπεψία ή άλλα συμπτώματα από δυσλειτουργία του νευροφυτικού συστήματος.

Ipecacuanha

Είναι θαμνώδες φυτό της Ν. Αμερικής. Ενδείκνυται σε οξείες καταστάσεις όπου υπάρχει έντονη ναυτία, η οποία δεν ανακουφίζεται από τον εμετό.

Kali bichromicum

Είναι το διχρωμικό κάλιο. Ενδείκνυται σε παθήσεις της μύτης με παχύρευστη κιτρινοπράσινη βλέννα που αποκολλάται δύσκολα. Ο ασθενής φυσάει τη μύτη του αλλά μπορεί να αποβάλλει μόνο ελάχιστη βλέννα. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι ερεθισμένος και μπορεί να σχηματιστούν μικρά έλκη. Χρησιμοποιείται επίσης σε πρασινοκίτρινες πηκτές τσίμπλες των ματιών οι οποίες αποβάλλονται δύσκολα. Χρησιμοποιείται και σε εγκαύματα όταν έχουν σχηματιστεί έλκη.

Ledum

Είναι το φυτό λέδον το ελώδιον. Χρησιμοποιείται για διατρητικά τραύματα, δαγκώματα ζώων και τσιμπήματα εντόμων ή φυτών. Ο ασθενής αισθάνεται το πάσχον μέλος κρύο αλλά καλυτερεύει με τα κρύα επιθέματα. Σε τρυπήματα από καρφιά χρησιμοποιείται μαζί με το Hypericum.

Magnesia phosphorica

Είναι το φωσφορικό μαγνήσιο. Χρησιμοποιείται για κράμπες, σπασμούς, κωλικούς, νευρόπονους. Οι πόνοι μπορεί να είναι ξαφνικοί και βίαιοι, ανακουφίζονται με τα θερμά επιθέματα και με την πίεση στο επώδυνο σημείο.

Mercurius solubilis

Το φάρμακο αυτό παρασκευάζεται από τον υδράργυρο. Χρησιμοποιείται σε πολλά είδη των λοιμώξεων όπως αμυγδαλίτιδα, ωτίτιδα. Ο ασθενής που χρειάζεται Mercurius είναι ευαίσθητος στη θερμοκρασία, τη νύχτα και δύσκολα μπορεί να βρει κάτι να τον καλυτερεύσει. Μπορεί να έχει σιελόρροια και δυσοσμία των εκκρίσεων.

Natrium sulfuricum

Παρασκευάζεται από το θειϊκό νάτριο. Είναι σπουδαίο αποιδηματικό φάρμακο. Θεωρείται ως η κορτιζόνη της ομοιοπαθητικής. Χρησιμοποιείται σε όποια οξεία κατάσταση υπάρχει υποψία οιδήματος(εκτός αν ενδείκνυται ξεκάθαρα κάποιο άλλο φάρμακο), σε συνδυασμό με όποιο άλλο φάρμακο ενδείκνυται. Έτσι για παράδειγμα, σε μια κάκωση κεφαλής συχνά συνδυάζεται με την Arnica.

Nux vomica

Είναι το εμετικό κάρυο. Χρησιμοποιείται συχνά για άτομα που έχουν κουράσει το νευρικό τους σύστημα από υπερβολική εργασία, αϋπνία και κατάχρηση διεγερτικών ποτών. Ο ασθενής είναι κακοδιάθετος, ανυπόμονος, επικριτικός, οργίλος και υπερευαίσθητος στα εξωτερικά ερεθίσματα και στο κρύο. Βρίσκεται σε συνεχή υπερένταση. Ξυπνάει στο μέσο του ύπνου και δυσκολεύεται να ξανακοιμηθεί. Λόγω της υπερέντασης παρουσιάζει δυσλειτουργία του φυτικού νευρικού συστήματος. Έτσι για παράδειγμα μπορεί να υπάρχει δυσκολία στη λειτουργία της πέψης με αποτέλεσμα να χειροτερεύει μετά το φαγητό. Άλλοτε μπορεί να υπάρχει δυσκολία στην ούρηση και ενώ θέλει να ουρήσει δεν βγαίνουν ούρα. Χρησιμοποιείται σε κράμπες, συσπάσεις, μυϊκούς σπασμούς, στομαχικές ενοχλήσεις, σε άτομα που έχουν κάνει διαιτητικές παρεκτροπές ή έχουν κάνει κατάχρηση διεγερτικών ουσιών και φαρμάκων.

Pulsatilla

Πρόκειται για την ανεμώνη. Ενδείκνυται σε καταρροές των βλεννογόνων με πηκτές πρασινοκίτρινες εκκρίσεις. Ο ασθενής επιζητά το ύπαιθρο και τα ανοικτά παράθυρα ακόμη και όταν κρυώνει. Παρουσιάζει ευμετάβλητη φύση,αλλάζει εύκολα η διάθεσή του, είναι δακρύβρεκτος και τα συμπτώματά του μπορεί να μεταβάλλονται. Νοιώθει αδύναμος και αναζητά συμπαράσταση και παρηγοριά.

Ruta

Πρόκειται για το φυτό απήγανο. Ενδείκνυται σε τραυματισμούς που έχουν γίνει σε σημείο που το οστό είναι κοντά στο δέρμα. Χρησιμεύει σε κακώσεις στα γόνατα, τους αστραγάλους και τους καρπούς. Το τραυματισμένο μέρος πονάει περισσότερο αν ρίξουμε το βάρος πάνω σε αυτό. Ο πόνος κάνει τον ασθενή να μην μπορεί να ησυχάσει και θέλει να κινεί το μέλος. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε φλεγμονή του αγκώνα και σε κούραση των ματιών.

Scorpio (androctonos)

Το φάρμακο αυτό παρασκευάζεται από σκορπιό. Σε οξείες καταστάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν υπάρξει τσίμπημα από σκορπιό.

Staphysagria

Πρόκειται για το φυτό παπαζωτό. Χρησιμοποιείται για τον πόνο που ακολουθεί τις χειρουργικές επεμβάσεις. Χρησιμοποιείται επίσης για συναισθηματική φόρτιση που προέρχεται από καταπιεσμένα συναισθήματα, ιδιαίτερα τον ανέκφραστο θυμό.

Symphytum

Πρόκειται για το φυτό ξεκούλι. Ενδείκνυται για κακώσεις των οστών και των χόνδρων. Είναι σπουδαίο φάρμακο για την επιτάχυνση της συγκόλλησης των οστών μετά από κατάγματα. Επίσης, χρησιμοποιείται για κακώσεις του βολβού του ματιού όπου δεν υπάρχει αιμορραγία.

Vipera aspis

Το φάρμακο αυτό παρασκευάζεται από το δηλητήριο της οχιάς. Η οχιά είναι το μόνο δηλητηριώδες φίδι στον τόπο μας. Χρησιμοποιείται για αντιμετώπιση τσιμπημάτων από οχιά.

Πηγή georgeloukas.weebly.com

Δείτε επίσης: Δείξε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου αν θέλεις να πετύχεις στη ζωή σου

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα