Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Φανταστική ρεβυθάδα στη γάστρα

Ένα φαγητό όνειρο! Φανταστική ρεβυθάδα στη γάστρα! Υπέροχο, χειμερινό φαγητό, που πίστεψτε με θα το λατρέψει η οικογένεια σας. Ακόμα και άτομο που δεν τρώνε τα ρεβύθια σούπα, με την ρεβυθάδα ξετρελάθηκαν. Στη γάστρα το φαγητό παίρνει άλλη γεύση.

Δείτε επίσης: Λαχταριστό κοκκινιστό μοσχαράκι με μελιτζάνες

Τα ρεβύθια είναι ένα φαγητό που πρέπει να βάλουμε στην διατροφή μας καθώς είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, κι εμείς σας δείχνουμε τον τρόπο. Περιέχουν εξαιρετικής ποιότητας πρωτεϊνες, πλούσια σε  φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Ιδανικά για την υγεία της καρδιάς, προστατεύουν από διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

500 γρ. ρεβύθια

2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες

2 σκ. σκόρδο ολόκληρες

2 δαφνόφυλλα

2 κλωνάρια δεντρολίβανο

1 κύβο λαχανικών

Ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

4 – 5 κ. σ. ελαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι

1 κ.γ. σόδα φαγητού

Περίπου 600γρ. νερό – όσο πάρει

Πως θα το φτιάξετε:

Προετοιμασία

Από το προηγούμενο βράδυ, τοποθετήστε τα ρεβύθια σε μεγάλο μπολ γεμάτο με νερό και ρίξτε μέσα τη σόδα. Αφήστε τα να σταθούν τουλάχιστον για 12 ώρες για να διπλασιάσουν τον όγκο τους. Την επόμενη μέρα στραγγίξτε τα και ξεπλύντε τα καλά με νερό.

Για το ψήσιμο

Αφού τα έχετε στραγγίξει καλά, αραδειάστε τα στη γάστρα, βάλτε μέσα τα δαφνόφυλλα, και ολόκληρες τις σκελίδες σκόρδο.  Προσθέστε το ξύσμα από τα λεμόνια και το πορτοκάλι, καθώς και τον χυμό των λεμονιών. Τοποθετήστε τον κύβο λαχανικών, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά. Από πάνω, στρώστε τα κομμένα κρεμμύδια. Περιχύστε τα με το ελαιόλαδο, και βάλτε κρύο νερό. Πρέπει το νερό να είναι τόσο, ώστε ίσα που να σκεπάζει τα ρεβύθια μας. Τώρα πρέπει να σφραγίσουμε την γάστρα μας για να μην  φύγουν καθόλου τα υγρά, να μείνουν μέσα στο φαγητό μας, γιατί με αυτά θα ψηθεί.

Φτιάξτε μια ψευτοζύμη με λίγο νερό και αλευράκι, και κλείστε – σφραγίστε καλά τη γάστρα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις για περίπου 4 ώρες. Χρησιμοποιήστε την κάτω σχάρα. Στις 4 ώρες, ανοίξτε να δείτε αν έχει υγρασία μέσα το φαγητό. Αν έχει πολλά υγρά, ξεσκεπάστε τη γάστρα και αφήστε να ψηθούν λίγο ακόμα τα ρεβύθια μέχρι να τα πιουν.

* Συνοδέψτε τη ρεβυθάδα σας με φρέσκο ζυμωτό ψωμί, λευκό κρασάκι, και απολαύστε νοστιμιά!

Μαρία Κωνσταντινίδου

Δείτε επίσης: Οι 11 τροφές της αντιγήρανσης: Βάλτες στην διατροφή σου και σταμάτησε τον χρόνο!

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα