Σμυρνέϊκα Ντολμαδάκια γιαλαντζί με γεύση όνειρο

Γεύσεις και μυρωδιές από Ανατολή, θύμησες από μια άλλη, όμορφη εποχή. Σμυρνέϊκα Ντολμαδάκια γιαλαντζί με γεύση όνειρο! Με μπόλικα μυρωδικά, τα ντολμαδάκια που έφτιαχνε η γιαγιά και γέμιζε το σπίτι μεθυστικά αρώματα.

Με μπόλικο ρυζάκι, αρωματισμένο με όλα αυτά τα μυρωδικά που μας δίνουν τη νοστιμιά αλλά και τις πλούσιες ιδιότητες τους. Το ρύζι, ανήκει στα δημητριακά που αποτελούν τη βάση στη διατροφική μας πυραμίδα. Περιέχει υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο, που προστατεύουν την καρδιά μας, τους μυες και τα οστά.

Ο μαϊντανός, ο άνηθος και ο δυόσμος που περιέχουν τα ντολμαδάκια, έχουν ισχυρή αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση, χωνευτικές ιδιότητες, και είναι πλούσια σε βιταμίνες.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

250 γρ. αμπελόφυλλα

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα πολύ λεπτά

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ή 2 μέτρια ψιλοκομμένα

400 γρ. ρύζι καρολίνα

Δείτε επίσης: Εύκολοι, νόστιμοι ρεβιθοκεφτέδες με σπιτική σος γιαουρτιού

1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 και μισό λεμόνια και το ξύσμα τους

1 και μισό φλυτζάνια ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

FOOD IN A WHITE PLATE

Πως θα τα φτιάξετε:

Ξεκινάμε πλένοντας καλά το ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το πολύ άμυλο, και στη συνέχεια το στραγγίζουμε καλά. Σε τηγάνι ρίχνουμε το 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, και τα ξερά κρεμμύδια γα 3 – 4 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο, το μαϊντανό και τον δυόσμο, και σοτάρουμε καλά. Στύβουμε μέσα το ένα λεμόνι. Ρίχνουμε 2 φλιτζάνια νερό,  χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να ψηθεί για μερικά λεπτά, μέχρι να πιει τα πολλά υγρά.

Προσοχή, δεν θέλουμε το ρύζι τελείως στεγνό. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αποσύρουμε από την φωτιά, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Δείτε επίσης: Λαχταριστό παγωτό σάντουιτς με λίγα υλικά και απίθανη γεύση

Σε κατσαρόλα που γεμίζουμε την μισή με νερό, αφού βράσει, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα λίγα – λίγα. Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει για 1-2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα, και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε μπολ που το έχουμε γεμίσει με κρύο νερό.

Πως τυλίγουμε τα ντολμαδάκια

Τοποθετούμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας με τα νεύρα προς τα πάνω, έτσι ώστε όταν το τυλίξουμε, η “καλή” του πλευρά να είναι προς τα έξω. Αν έχει κοτσανάκι το αφαιρούμε με ένα μαχαίρι ή με το χέρι μας. Βάζουμε μέσα μια κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα πλαϊνα του μέρη, και το τυλίγουμε σε ρολό. Προσέχουμε να είναι σφιχτό μεν, αλλά όχι πολύ. Με τον ίδιο τρόπο τυλόγουμε όλα τα αμπελόφυλλα.

Στην κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε για να ψήσουμε το φαγητό μας, τοποθετούμε στον πάτο 2 -3 αμπελόφυλλα, μέχρι να τον καλύψουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε λάδι μέχρι να καλυφθεί ο πάτος. Τοποθετούμε τα αμπελόφυλλα το ένα δίπλα στο άλλο, κοντά – κοντά, με την ένωση προς τα κάτω.

Περιχύνουμε με το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, και σκεπάζουμε καλά με ένα πιάτο τοποθετώντας το ανάποδα, για να μην ξετυλιχτούν όταν βράζουν. Πάνω στο πιάτο βάζουμε ένα βάρος. Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιουν το νερό – περίπου 20 λεπτά. Αφαιρούμε το πιάτο, και τα αφήνουμε λίγο να σταθούν πριν τα σερβίρουμε.

*Tip: Συνοδέψτε με μια πλούσια χωριάτικη σαλάτα και κρύα μπύρα, να τα ευχαριστηθείτε

Καλή σας απόλαυση!

Μαρία Κωνσταντινίδου

Δείτε επίσης: Φτιάξτε μόνοι σας λαχανικά τουρσί για σούπερ ανοσοποιητικό

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα