Πασχαλινά έθιμα σε περιοχές Ελλάδας

Το Πάσχα γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της Εαρινής Ισημερίας. Θεωρείται η μεγαλύτερη και πλουσιότερη σε λαογραφικές εκδηλώσεις χριστιανική γιορτή στην Ελλάδα. Πασχαλινά έθιμα σε περιοχές Ελλάδας!

Στην Ελλάδα μας το Πάσχα γιορτάζεται με κατάνυξη. Σε πολλές περιοχές, υπάρχουν διαφορετικά έθιμα, που μπορεί τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας να μην τα είδαμε, ωστόσο παραμένουν σημαντικό κομμάτι της παράδοσής μας.

Αποκλειστικά έθιμα της χώρας μας, τα ήθη και οι παραδόσεις μας, που κρατάνε πολλά χρόνια και περνάνε από γενιά σε γενιά.

Χίος, Ρουκετοπόλεμος

LIGHTS IN THE NIGHT

Δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Χίου ο Βροντάδος, όπου τηρείται το έθιμο του ρουκετοπόλεμου εδώ και πολλά χρόνια. Το έθιμο έχει ρίζες στην τουρική κατοχή, και συμβαίνει το βράδυ της Ανάστασης. Οι κάτοικοι των δύο ενοριών των εκκλησιών που βρίσκονται αντικριστά, φτιάχνουν  αυτοσχέδιες ρουκέτες και βεγγαλικά, όπου ρίχνουν ο ένας στον άλλον. Οι ποσότητες των ρουκετών που φτιάχνονται είναι χιλιάδες – σκεφτείτε ότι αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινάνε να φτιάχνουν τις ρουκέτες για το επόμενο Πάσχα. Το θέαμα είναι φαντασμαγορικό, και το έθιμο του ρουκετοπόλεμου περνά από γενιά σε γενιά.

Δείτε επίσης: Όλα τα μυστικά για υπέροχα βαμμένα πασχαλινά αβγά

Μετέωρα, Σταυροπροσκύνηση

Τα Μετέωρα είναι τόσο επιβλητικά, ιδανικά για αυτή την γιορτή της Χριστιανοσύνης. Την Μεγάλη Εβδομάδα στα Μετέωρα τηρείται το έθιμο της Σταυροπροσκύνησης. Την 3η Κυριακή των Νηστειών που λέγεται «Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης», στον όρθρο, μεταφέρουν τον σταυρό στο κέντρο του Ναού και μένει εκεί όλη την εβδομάδα. Μετά από κάθε λειτουργία γίνεται προσκύνησή του.

Κέρκυρα, Μπότηδες

PEOPLE IN SQUARE

Στην Κέρκυρα, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ξεκινά με το έθιμο του τεχνητού σεισμού. Είναι η αναπαράσταση του σεισμού που ακολούθησε κατά τις γραφές, την πρώτη Ανάσταση του Χριστού. Στις 11.00 π.μ. γίνεται η Πρώτη Ανάσταση με τη ρίψη των “μπότηδων». Αυτό το έθιμο, κρατάει από τους Ενετούς, που την  Πρωτοχρονιά – είναι η μεγαλύτερη γιορτή των καθολικών -έριχναν από τα παράθυρά τους τα παλιά τους αντικείμενα, αυτά που δεν χρειάζονταν. Έτσι, ο νέος χρόνος θα τους έφερνε καινούργια. Οι Κερκυραίοι γιορτάζουν αυτό το έθιμο το Πάσχα, ρίχνοντας από τα παράθυρα πήλινες στάμνες (τους μπότηδες) γεμισμένες με νερό. Ένα έθιμο που το παρακολουθεί στο νησί κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμος.

Ύδρα, θαλασσινή περιφορά

MEN IN THE SEA

Ένα μοναδικό έθιμο που τηρείται μόνο στο νησί της Ύδρας, είναι η περιφορά του επιταφίου στη συνοικία Καμίνι. Ο επιτάφιος μπαίνει στη θάλασσα και διαβάζεται όλη η Ακολουθία του Επιταφίου. Χιλιάδες επισκέπτες απολαμβάνουν το θέαμα, καθώς η  ατμόσφαιρα είναι υπέροχα κατανυκτική. Στο τέλος, τέσσερις επιτάφιοι συναντιούνται στο κεντρικό λιμάνι, όπου κι εκεί γίνεται η αντίστοιχη δοξολογία.

Πάτμος, Ιερός Νιπτήρα

PRIESTS

Ο Χριστός, πριν το Μυστικό Δείπνο, πήρε μια λεκάνη με νερό και έπλυνε τα πόδια όλων των μαθητών του. Αυτό το έθιμο αναπαριστά αυτή την πράξη του Χριστού. Γίνεται την Μεγάλη Πέμπτη το μεσημέρι, στην πλατεία Ξάνθου, μπροστά στο Δημαρχείο. Μοναχοί και κληρικοί παίρνουν την θέση των μαθητών, και την θέση του Χριστού παίρνει ο ηγούμενος της Μονής Θεολόγου. Μια θαυμάσια αναπαράσταση.

Λεωνίδιο, αερόστατα

BALLOON

Στο Λεωνίδιο, κατασκευάζουν αερόστατα με δεκαέξι πολύχρωμα λεπτά φύλλα, που ενώνονται, και στη βάση τους έχουν πλεγμένο ένα στρογγυλό καλάμι που πάνω στο σταυρωτό σύρμα του θα μπει το πανί, που ποτίζουν με λάδι και πετρέλαιο, τα καύσιμα που θα το απελευθερώσουν. Απ’ όλες τις ενορίες του Λεωνιδίου, τουλάχιστον 1.000 αερόστατα θα “πετάξουν” στον ουρανό κατά την Ανάσταση, δηλώνοντας έτσι την Ανάσταση της ψυχής, την κάθαρση. Εξορκίζουν το κακό, καθώς επίσης καίνε τον Ιούδα την στιγμή της Ανάστασης, συνοδεύοντας βεβαίως με βαρελότα και βεγγαλικά. Ένα όμορφο θέαμα, που σε κάνει να νιώθεις βαθειά την χαρά της Ανάστασης.

Καλαμάτα, Σαϊτοπόλεμος

ROCKETS

Έθιμο με ρίζες στην επανάσταση του 1821, αναβιώνει κάθε Κυριακή του Πάσχα στην Καλαμάτα αλλά και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας. Ανήμερα του Πάσχα, τα “μπουλούκια” των σαϊτολόγων κάνουν σαϊτοπόλεμο. Άλλο έθιμο της περιοχής είναι και το κάψιμο του Ιούδα.

Δείτε επίσης: Να ταξιδεύεις οπωσδήποτε μια φορά τον χρόνο, τα ταξίδια κάνουν τη ζωή σου πιο ευτυχισμένη!

Κρήτη, κάψιμο του Ιούδα

JUDAS BURNED

Στην Κρήτη υπάρχουν πολλά έθιμα που τηρούνται όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, και διαφέρουν από χωριό σε χωριό. Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, δεν ακούνε τραγούδια, δεν παίζουν χαρτιά στα καφενεία, και μαζεύουν ξύλα και θάμνους για να κάψουν το ομοίωμα του Ιούδα. Με παλιά ρούχα ντύνουν τον “Ιούδα”, τον οποίο γεμίζουν με άχυρα. Το Μεγάλο Σάββατο, το ομοίωμα του Ιούδα τοποθετείται πάνω στο σωρό με τα ξύλα. Στην Ανάσταση, με το Χριστός Ανέστη, βάζουν φωτιά στον Ιούδα, ο οποίος καίγεται, και ακολουθούν τα απαραίτητα βεγγαλικά και βαρελότα.

Ζάκυνθος, Μεταμεσονύκτιος Επιτάφιος

PRIEST AT NIGHT

Στη Ζάκυνθο, η ακολουθία του Επιταφίου γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου, στις 02:00 το πρωί. Στις 04:00 το πρωί, τελείται η έξοδος του Επιταφίου, ο οποίος επιστρέφει στο ναό στις 05:30, όπου τότε συνεχίζεται και η ακολουθία. Επίσης, κατά την πρώτη Ανάσταση, οι νοικοκυρές σπάζουν πήλινες στάμνες.

Θράκη, κάψιμο του Ιούδα

Στη Θράκη, φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα, και το περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι και ζητούν από την κάθε νοικοκυρά κλαδιά. Θα τα χρησιμοποιήσουν την Μεγάλη Παρασκευή μετά την περιφορά του Επιταφίου, όπου θα τους βάλουν φωτιά για να κάψουν τον Ιούδα. Μέρος της στάχτης από το κάψιμο του Ιούδα, το χρησιμοποιούν για να το ρίξουν στα μνήματα.

 

Νίκος Δημητρίου

Δείτε επίσης: Τι παραχωρείς στο διαδίκτυο όταν πατάς “συμφωνώ”

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα