Σε ένα σωστό και αρμονικό οικογενειακό περιβάλλον, το παιδί μεγαλώνει ομαλά και αποκτά αυτοπεποίθηση.
Τι πρέπει να κάνεις για να βοηθήσεις το παιδί σου να εξελιχτεί:
1.Δίδαξε του
Διάβασε του βιβλία, μάθε του νέα πράγματα, δείξε του. Αναζήτησε πληροφορίες για την ανάπτυξη το παιδιού, μίλα με γονείς, διάβασε, παρακολούθησε σεμινάρια. Άκουσε τους δασκάλους του, και κυρίως το ίδιο το παιδί σου. Δίνε του καινούριες πληροφορίες, κέντρισε του το ενδιαφέρον, και εστίασε την προσοχή του σε ενδιαφέροντα πράγματα.
2. Παρατήρησε
Μάθε να παρατηρείς το παιδί σου, και τις τυχόν αλλαγές στην συμπεριφορά του. Τι του αρέσει? Ποια είναι τα ενδιαφέροντα του? Έχει κάποια κλίση? Είναι κοινωνικό ή κάνει δύσκολα φιλίες? Παρατήρησε τις αντιδράσεις του σε διάφορες στιγμές. Βλέπεις σε αυτό τον ευατό σου και λάθη δικά σου να επαναλαμβάνει το παιδί σου? Τότε δεν έχεις παρά να διορθώσεις τον εαυτό σου. Και μετά θα αλλάξει και αυτό. Μην ξεχνάς, σε μιμείται.
3. Ρώτα
Ρώτησε το τι του συμβαίνει αν το δεις προβληματισμένο. Άφησε το να σου μιλήσει, και μην του δίνεις την λύση εσύ. Άστο να σκεφτεί, μην του κλέβεις την χαρά της εύρεσης λύσης. Βοήθησε το να διαχειριστεί την κατάσταση, ρώτησε το ποια είναι η δική του εμπλοκή στο πρόβλημα, πως έγινε, τι έγινε, κτλ. Βοήθα το να σκεφτεί ποια είναι η δική του θέση, τι θα άλλαζε, αν θα άλλαζε, τι σκέφτεται να κάνει, κτλ.
Δείτε επίσης: Οι υπερτροφές του καλοκαιριού. Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρως καθημερινά.
4. Δείξε με πράξεις
Κάνε ότι κάνω, όχι ότι λέω. Εσύ θα του δώσεις το καλό παράδειγμα, εσύ είσαι το πρότυπο του. Γίνε με τη συμπεριφορά σου παράδειγμα προς μίμηση. Αν είσαι καπνιστής για παράδειγμα, δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση το παιδί σου να μην καπνίσει. Ή αν συνέχεια φωνάζεις, μην περιμένεις να κάνει κάτι διαφορετικό. Δώσε του το παράδειγμα, πάντα με καλό τρόπο, ευγένεια και αγάπη. Και τότε σίγουρα θα το ακολουθήσει γιατί έτσι θα έχει μάθει. Δες τα λάθη σου και διόρθωσε τα, και μην προσπαθείς να διορθώσεις στο παιδί τα λάθη που κάνεις εσύ.
5. Δώσε σημασία στα σημαντικά θέματα
Οι προσδοκίες σας σαν οικογένεια είναι οι σωστές? Για παράδειγμα, σωστή προσδοκία δεν είναι η απόλυτη καθαριότητα του σπιτιού, σε σημείο να απαγορεύεις στο παιδί να φέρει τους φίλους του για να μην στο λερώσουν, ή να μην το αφήνεις να παίξει. Σωστή προσδοκία είναι η δημιουργία φιλίας με τα παιδιά της ηλικίας του. Σωστή προσδοκία είναι να φέρεστε όλοι καλά σαν οικογένεια, με αγάπη, καλοσύνη και ειλικρίνεια. Έτσι θα μάθει και το παιδί από εσάς, αφού σε ένα τέτοιο περιβάλλον μεγαλώνει.
6. Υποστήριξε το
Υποστήριξε το σε ότι κι αν αποφασίσει να κάνει. Έφερε κακό βαθμό? Δείτε μαζί το γιατί, και φέρσου υποστηρικτικά. Δείτε μαζί τι μπορείτε να αλλάξετε.Υποχρέωση σου είναι, είσαι ο γονιός του. Μην το κρίνεις, δείξε του απλά το δρόμο με αγάπη και κατανόηση. Αν δεν βρει την κατανόηση σε σένα, τότε σε ποιον? Μην το κατηγορείς για κάτι κακό που έκανε, συζήτησε μαζί του. Έτσι θα μάθει και αργότερα ως ενήλικας να συζητάει τα προβλήματα του, και όχι να τα αποφεύγει.
7. Μίλα του
Μίλα του με αγάπη, με θαυμασμό, με ευγένεια. Δείξε του με τον τρόπο σου πόσο ξεχωριστό είναι. Δώσε του φτερά για να πετάξει, να γίνει ευτυχισμένο. Μίλα του για την ομορφιά της ζωής, για την αξία της φιλίας, για την λύτρωση της αγάπης. Δείξε του με την συμπεριφορά σου πόσο σπουδαίο είναι, και πες του ότι είναι η ευλογία της ζωής σου. Πες του ότι είσαι περήφανη για εκείνο. Έτσι θα το βοηθήσεις να εξελιχτεί.
Και φυσικά, να του λες ότι θα είσαι πάντα εκεί, με τα λάθη του και τα σωστά, για να το στηρίζεις και να το αγαπάς όσο κανέναν άλλο!
Νάντια Πολιτη
Δείτε επίσης: Ξεφλουδίζουν τα νύχια σου? Τι μπορεί να φταίει, ποιες είναι οι λύσεις
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!