Άσε το παιδί σου να χαρεί την ανεπανάληπτη παιδική του ηλικία….

 

Οι γονείς πολλές φορές από αγάπη για τα παιδιά τους συμπεριφέρονται με έναν τρόπο που κάνει τα παιδιά να νιώθουν φορτωμένα με ευθύνες, κάτι που δεν αρμόζει στην ηλικία τους.

Μπορεί η πρόθεση να είναι καλή, το θέμα όμως είναι τι εισπράττει το παιδί.

Αγωνιάς υπερβολικά.

Αυτός ο φόβος που μόνο ένας γονιός μπορεί να τον καταλάβει: Μην πέσει, μην χτυπήσει, μην πάθει κάτι. Ένας ατελείωτος κατάλογος με φόβους τις περισσότερες φορές αβάσιμους. Κι έτσι φοβίζεις και το παιδί και δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του.

LITTLE GIRL RUNNING
Καθαριότητα

Μην λερωθεί, μην χαλάσει τα ρούχα του, μη γεμίσει λάσπες. Άσε το παιδί να παίξει, άσε το να κυληστεί στο χώμα, δεν θα πάθει τίποτα. Άφησε το να ευχαριστηθεί το παιχνίδι του, κι ας λερωθεί, ας σκίσει τα ρούχα του. Θα είναι ευτυχισμένο, θα ζήσει το παιχνίδι του. Άλλωστε κι εσύ το ίδιο δεν έκανες την ηλικία του? Για θυμήσου…

Δείτε επίσης: Συμβουλές για να είστε όλοι στην ώρα σας κάθε πρωί χωρίς άγχος

Μεγάλες προσδοκίες

Αυτή είναι μια τεράστια παγίδα. Οι προσδοκίες που έχεις από το παιδί σου. Μάθε να αγαπάς το παιδί σου για αυτό που είναι, όχι για αυτό που θα ήθελες εσύ να είναι. Άφησε το να κάνει αυτό που μπορεί και μην το πιέζεις για το παραπάνω. Όταν λέω παραπάνω, εννοώ το υπερβολικά παραπάνω. Και φρόντισε αυτά που επιλέγει να κάνει να του αρέσουν, όχι να αρέσουν σε εσένα. Μην έχεις υπερβολικές προσδοκίες από το παιδί σου, το φορτώνεις με ενοχές για αυτά που δεν καταφέρνει να κάνει.

KIDS WITH BALLOONS
Μη σε νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι

Θυσιάζεις τις επιθυμίες και τα θέλω του παιδιού σου λαμβάνοντας υπόψιν “τι θα πουν οι άλλοι”? Μέγα λάθος! Μην παρασύρεσαι από αυτή την λογική, και άνοιξε το μυαλό και την καρδιά σου στα θέλω του παιδιού σου.

Μην το τρέχεις σε 4 αθλήματα, για να έχεις να λες πως σε όλα τα καταφέρνει. Το φορτώνεις. Δες ποιο είναι το ταλέντο του, τι του αρέσει, και συνέχισε εκεί. Θα αλλάξει πολλές φορές γνώμη, δεν πειράζει όμως, έτσι είναι τα παιδιά. Στο τέλος θα βρει αυτό που θέλει. Πρώτο σου μέλημα να είναι η πρόοδος αλλά και η ευτυχία του. Είναι ευτυχισμένο? Τότε έχεις πετύχει.

GIRL SWINNING
Πάντα τέλειο

Όχι, αυτό δεν γίνεται. Δεν γίνεται να είναι πάντα φρόνιμο, υπάκουο, τέλειο. Παιδί είναι. Δεν γίνεται να είναι πάντα ο πρώτος μαθητής. Άφησε το να ζήσει την παιδικότητα του, την παιδική του ηλικία.

Και την σκανταλιά του θα κάνει, και την βλακεία του θα κάνει, και δεν θα το νοιάξει και πολύ. Γιατί έτσι πρέπει, έτσι είναι τα παιδιά. Ναι, να διαβάζει, αλλά με μέτρο.

Όχι ατέλειωτες ώρες διαβάσματος για να είναι ο καλύτερος μαθητής. Κι αν είναι δεύτερος τι έγινε? Δεν μπορούν όλοι να γίνουν επιστήμονες. Να του μένει λίγη ώρα για να παίξει, να εκτονωθεί, να χαρεί. Μην το φορτώνεις με έγνοιες που δεν αρμόζουν στην ηλικία του. Έχει χρόνια αργότερα για έγνοιες.

Άφησε το να ευχαριστηθεί την παιδική του ηλικία, κι ας πέσει. Θα ξανασηκωθεί. Θα μάθει από τα λάθη του.

Η παιδική ηλικία είναι η σημαντικότερη στη ζωή του ανθρώπου, και την ζεις μόνο μια φορά.

Άφησε το παιδί σου να την ζήσει στο έπακρο, με τα πάνω και τα κάτω της, για να γίνει ένας πιο ισορροπημένος ενήλικας.

 

Χριστίνα Αργυρού

Δείτε επίσης: Όσπρια, ένας μεγάλος διατροφικός θησαυρός. Τα πλούσια οφέλη τους για την υγεία σου.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα