Η κρίση της μέσης ηλικίας και η νέα αρχή

Για τη ζωή του κάθε ανθρώπου η μέση ηλικία αποτελεί μια κρίσιμη καμπή. Είναι η ηλικία που δεν έχεις καταλάβει ότι έχεις πλέον φτάσει, η ηλικία του “ή τώρα ή ποτέ”.

Είναι τότε που όταν έρθουν τα γενέθλια και δεις “πόσα κλείνεις”  έστω και αν δεν νιώθεις τόσο, κάνοντας απλά μια αφαίρεση καταλαβαίνεις ότι είσαι στη μέση της ζωής σου. Ή ίσως και λιγότερο. Δεν είναι εύκολο να καταλάβεις ότι φτάνεις στο τέλος της γραμμής.

Είναι η ηλικία που αρχίζει η ανασκόπηση και η συνειδητοποίηση

Αρχίζεις και βλέπεις καθαρά. Τα παιδιά, μεγάλωσαν, έφυγαν ή θα φύγουν, δεν εξαρτώνται πια αποκλειστικά από εσένα. Ενηλικιώνονται και αυτονομούνται, φεύγουν από το σπίτι είτε για να σπουδάσουν, να ζήσουν τον καινούργιο τους έρωτα, να δουλέψουν, να φτιάξουν το μέλλον τους.

Δείτε επίσης: Γιατί λιγότερο ελκυστικές γυναίκες τραβάνε όλα τα βλέμματα?

Αυτή είναι μια σκληρή πραγματικότητα, όταν τα παιδιά σου βλέπεις ότι δεν σε έχουν πια ανάγκη – καλό και απόλυτα φυσιολογικό μεν – αλλά πονάει. Αδειάζει το σπίτι σου, κι εσύ πρέπει με κάποιο τρόπο αυτό να το διαχειριστείς.

Οι γονείς σου ή δεν ζουν ή έχουν γεράσει πια. Δεν επη­ρεάζουν το μυαλό και τα συναισθήματα σου πια όπως παλιά, και τώρα είσαι εσύ αυτή που πρέπει να τους φροντίσεις.

Ο άντρας σου χαμένος στην δική του συνειδητοποίηση της μέσης ηλικίας, δοσμένος στα δικά του μονοπάτια της μέσης ηλικίας, δεν είναι ίσως ο άντρας που ερωτεύτηκες.

Έχει εδώ και καιρό γίνει ο αδελ­φός σου, ή απλά ένας συγκάτοικος, ένας ξένος που πορεύεσαι μαζί του. Έχει μετατραπεί σε ένα κουτί παραπόνων, σε έναν αντίπαλο, γιατί κι αυτός περνάει την δική του κρίση ηλικίας.

WOMAN WITH GLASSES

Δεν είναι τυχαίο που σε αυτή την ηλικία πολλά ζευγάρια χωρίζουν. Έχουν μεγαλώσει τα παιδιά τους, και όταν αυτά φύγουν και μείνουν ξανά μόνοι οι δυο τους, καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει πια τίποτα να τους ενώνει, και το διαλύουν για να ζήσει ο καθένας την υπόλοιπη ζωή του όπως την θέλει.

Δείτε επίσης: Ποιος ευθύνεται για τα αρνητικά μας συναισθήματα, τον θυμό και την ντροπή

Τότε είναι που πολλές γυναίκες νιώθουν μόνες, κουρασμένες, άδειες. Αναγνωρίζουν τις αποτυχίες τους, βλέπουν ίσως πως δεν είναι μόνο τώρα μόνες, μόνες ήταν από παλιά. Απλά υπήρχε πολύ φασαρία στη ζωή τους για να το καταλάβουν.

Κοιτώντας πίσω αναγνωρίζουν ακρωτηριασμένες επιθυμίες, εκκρεμότητες που παρέμειναν έτσι, και συναισθήματα να τις κατακλύζουν που δεν έχουν ξαναζήσει. Δυσκολεύονται να τα διαχειριστούν. Βλέπετε, δεν είχαν ασχοληθεί πολύ με τον εαυτό τους, πάντα έτρεχαν για όλους τους άλλους.

Εγώ θα έλεγα πως μια γυναίκα τότε είναι ελεύθερη. Αρκεί να καταλάβει πως – απαλλαγμένη πια από τα βάρη που την τραβούσαν πίσω – μπορεί να ξεκινήσει τώρα να ζει.

Να ζήσει όσα θέλει, όπως τα θέλει. Να ξεφυλλίσει το τε­ράστιο βιβλίο της ζωής και να γράψει τα παρακάτω κεφάλαια. Μόνο που αυτή την φορά, αυτή ορίζει το σενάριο.

Μην παραιτήστε, η ζωή είναι γλυκιά, και είναι μπροστά. Προσέξτε τον ευατό σας, δώστε λίγη παραπάνω προσοχή στην υγεία σας, είναι απαραίτητο άλλωστε.

Και ζήστε! Ζήστε με την συνειδητοποίηση της μέσης ηλικίας, τώρα έχετε την γνώση για να απολαύσετε πράγματα που πριν δεν μπορούσατε.

Κι αν δεν καταφέρατε να κάνετε κάποια πράγματα που θελήσατε τα προηγούμενα χρόνια, έχετε τα επόμενα, είναι η δεύτερη ευκαιρία σας!

 

Μαίρη Θεοδωρίδου

Δείτε επίσης: Ξεχνάς συχνά? Ιδού τα μυστικά για να εξασκήσεις την μνήμη σου

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα