Η ερμηνεία των ονείρων στην ψυχολογία. Ποια είναι η σχέση τους με το ασυνείδητο, τις επιθυμίες μας, και την πραγματικότητα.

Τα όνειρα κάποιες φορές έχουν μια συνέχεια λόγω των διάφορων προβλημάτων της καθημερινότητας. Τα όνειρα ακολουθούν τις περισσότερες φορές το υποσυνείδητό μας.

Επίσημα από το 1952 πολλοί ψυχολόγοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη
σχέση ονείρου-πραγματικότητας και ονείρου-φαντασίας.

Μέσα από διάφορες θεωρίες που υπάρχουν στη σύγχρονη ψυχιατρική και ψυχοπαθολογία μπορεί κανείς να κατανοήσει ότι οι αντιδράσεις του εγκεφάλου κατά την ώρα του ύπνου είναι μια απλή συνέχεια των διάφορων ενεργειών και των διάφορων εικόνων της καθημερινότητας.

Σύμφωνα με τη θεωρία του Freud για τα όνειρα, υποστήριξε ότι εμπλέκονται μέσα σε αυτά κάποια σύμβολα που σχετίζονται με την πραγματική ζωή και την φανταστική.

Επιπλέον ο Freud βασιζόταν και στη λειτουργία του εγκεφάλου όπου
πίστευε ότι χωρίζεται σε δύο περιοχές οι οποίες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους δηλαδή το συνειδητό και το ασυνείδητο όπου εκεί περιλαμβάνονται όλα τα ένστικτα. Μέσα στο ασυνείδητο λοιπόν βρίσκονται οι περισσότερες επιθυμίες μας που εκφράζονται στα όνειρα μας.

Επιπλέον ο Freud θεωρούσε ότι οι πνευματικά υγιείς άνθρωποι έχουν απωθημένες επιθυμίες και καταναλώνουν πολύ ενέργεια για να τις διατηρούν «θαμμένες» στο ασυνείδητο (Richard Stevens, 1987).

Το όνειρο γενικά είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον από την αρχαιότητα, αφού είχε προσδώσει σε αυτά υπερφυσικές σημασίες και μηνύματα από τους θεούς. Ο Αριστοτέλης έλεγε « το όνειρο είναι η δραστηριότητα της ψυχής του ονειρευόμενου» (Μηνάς Ζωγράφου, 1968).

Δείτε επίσης: Μάθημα ζωής από τον άνθρωπο που χωρίς να έχει χέρια και πόδια, ζει ευτυχισμένος με ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχει. Ένα εκπληκτικό video που πρέπει να δεις.

Οι Auld Hyman και Rudzinski το 2005 έθεσαν το ερώτημα τι είναι αυτό που καταστεί το όνειρο πιο προσβάσιμη οδό προς το ασυνείδητο, σε σύγκριση με τις σκέψεις , τα συναισθήματα, τις επιθυμίες, του φόβους και τις καθημερινές συμπεριφορές.

Η απάντηση έγκειται στο γεγονός ότι τα όνειρα προκύπτουν σε μια κατάσταση συνείδησης που χαρακτηρίζεται από πιο χαλαρές άμυνες και απουσία εξωτερικών ερεθισμάτων. Έτσι το όνειρο εκφράζει τις ασυνείδητες δυνάμεις με έναν πιο άμεσο τρόπο από τις άλλες νοητικές διεργασίες (Auldf, Hyman M. & Rudzinski D. 2005).

O Bulkeley το 1997 καταθέτει συνοπτικά την φροϋδική θεωρία για τα όνειρα, σε μορφή απαντήσεων στα τρία ερωτήματα.

α) Πως δημιουργούνται τα όνειρα;
Στη διάρκεια του ύπνου έρχεται στην επιφάνεια απωθημένο υλικό όπως ενορμήσεις, επιθυμίες σκέψεις που αναζητά να εκφραστεί.

β) Ποια λειτουργία επιτελούν;

Η λειτουργία τους είναι διπλή : η εκπλήρωση της επιθυμίας και η διατήρηση του ύπνου.

γ) Πως μπορούν να ερμηνευθούν τα όνειρα; Τα όνειρα είναι από τη φύση
τους παραπλανητικά και στοχεύουν στο να κρύβουν το πραγματικό του
νόημα.(Bulkeley, K. 1997).

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που αφορούν την ψυχολογία των ονείρων, τα όνειρα είναι στενά συνδεδεμένα με το περιβάλλον και τις εμπειρίες που εκτίθεται ο καθένας (Freud S. 1995).

 

Πόλυ Κεφαλά – Ψυχολόγος
Βsc Ψυχολογία, Βsc Επικοινωνία, Μsc Κλινική/ Κοινοτική Ψυχολογία
Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Δείτε επίσης: Τροφές που βοηθούν στην συγκέντρωση των παιδιών

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα