Έχεις εθισμό στις αγορές? Δες γιατί προκαλείται, ποια διαταραχή δείχνει, και ποια είναι η θεραπεία του

Ο εθισμός στα ψώνια μερικές φορές δεν αντιμετωπίζεται σαν μια σοβαρή διαταραχή συμπεριφοράς . Αν δεν συνυπάρχουν σε έναν ασθενή με κατάχρηση ουσιών, κλινική κατάθλιψη ή άλλες προφανείς συμπεριφορές ή ζητήματα διάθεσης, κάποιοι άνθρωποι όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα αντιμετώπισης του εθισμού στα ψώνια, όπως συμβαίνει με το πρόβλημα κατάχρησης ουσιών.

Τι προκαλεί τον εθισμό στις αγορές;

Η αδιαφορία για τον εθισμό στα ψώνια είναι επιβλαβής, καθώς οι συνέπειες του εθισμού είναι εξίσου σοβαρές – οικονομικά, κοινωνικά και συναισθηματικά – όπως και κάθε άλλη εξάρτηση.

BAGS

Η αιτία αυτής της διαταραχής δεν είναι γνωστή με σιγουριά, αν και το γεγονός ότι τέτοιες διαταραχές φαίνεται να υποδηλώνουν ένα κληρονομικό στοιχείο. Η ίδια η συμπεριφορά συχνά ενθαρρύνεται και εντείνεται από την παρουσία διαφόρων στρεσογόνων καταστάσεων στη ζωή του εξαρτημένου. Παράγοντες όπως το άγχος της εργασίας, το οικογενειακό άγχος και η σωματική υγεία παίζουν ρόλο στον καθορισμό του ρυθμού του εθισμού, αν και ελάχιστα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοί οι παράγοντες προωθούν την πάθηση.

Πρέπει να ειπωθεί ότι πολλά άτομα σε αυτού του είδους τον εθισμό καθώς και πολλοί από τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους θα αρνηθούν ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Πράγματι, αυτή η κατάσταση βαθιάς άρνησης, εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη και αναπάντητη, μπορεί να παραμείνει για χρόνια – ακόμη και για τη ζωή – το άτομο που έχει πληγεί χρειάζεται βοήθεια.  Η κατάσταση αυτή γίνεται όλο και πιο δύσκολη από την υποκειμενική φύση του εθισμού στις αγορές.

Δείτε επίσης:Οι υπερτροφές του καλοκαιριού. Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρως καθημερινά

Γενικώς, οι άνθρωποι θεωρούν απαραίτητο να ψωνίζουν ανά διαστήματα, οπότε το όριο γι αυτό που μετράει ο καθένας ως εθισμό μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Ο εθισμός στα ψώνια δεν είναι απλώς θέμα αγορών συχνά, ούτε μετριέται σε σχέση με τα χρήματα που δαπανώνται.

Αντίθετα, το πραγματικό μέτρο για το αν ένα άτομο πάσχει από εθισμό στα ψώνια – όπως και με κάθε εθισμό – είναι το ζήτημα του κατά πόσον η ύποπτη συμπεριφορά επιμένει ή και κλιμακώνεται, ενόψει των αυξανόμενων συνεπειών.

SHOPPING

Δεδομένου ότι ένας αληθινός αλκοολικός θα επιμείνει στην κατανάλωση πολύ καιρό πέρα ​​από το σημείο όπου έχει κοστίσει μια δουλειά, χάνοντας προνόμια και φιλίες, έτσι ένας εξαρτημένος στα ψώνια μπορεί να συνεχίσει να ψωνίζει ακόμη και όταν οι λογαριασμοί συσσωρεύονται και τα έξοδα παραμένουν απλήρωτα.

Υπάρχει θεραπεία για τον εθισμό στην αγορά;
Όπως και με οποιοδήποτε ζήτημα συμπεριφοράς που αναφέρεται στη λέξη εθισμός έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει θεραπεία.

Ο εθισμός δεν είναι μια οξεία ασθένεια όπως η ανεμοβλογιά. Αντίθετα, ο εθισμός στα ψώνια είναι ένα ζήτημα δια βίου που επηρεάζει τις προτεραιότητες του ασθενούς.

Ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπιστεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Αν πιστεύετε ότι μπορεί να πάσχετε από εθισμό στην αγορά ή αν πιστεύετε ότι μπορεί να γνωρίζετε κάποιον που είναι, πρέπει να γνωρίζετε ότι το κλειδί για την επιτυχή θεραπεία είναι σχεδόν πάντα η ανίχνευση της διαταραγμένης συμπεριφοράς.

Θεραπείες για εθισμένους αγοραστές
Υπάρχουν θεραπείες για εθισμένους στα ψώνια, επίσης γνωστές ως shopaholics. Σε αντίθεση με την κατάσταση με μια χημική εξάρτηση, ο εθισμένος στα ψώνια δεν χρειάζεται να ξεκινήσει τη θεραπεία με μια ιατρικά εποπτευόμενη περίοδο αποτοξίνωσης, εκτός και αν υπάρχουν άλλοι εθισμοί.

VINTAGE SHOP

Η θεραπεία συνήθως ξεκινά με μια περίοδο αλλαγής συμπεριφοράς με τη βοήθεια μίας ή περισσότερων μορφών θεραπείας.

Γνωστική Θεραπεία Θεραπείας Συμπεριφοράς
Σύμφωνα με την κλινική Mayo, τα προγράμματα γνωστικής συμπεριφορικής
θεραπείας (CBT) είναι το χρυσό πρότυπο στην τροποποίηση συμπεριφοράς.
Αυτή η μορφή θεραπείας αποτελείται συνήθως από έναν ασθενή που εμπλέκεται με έναν εκπαιδευμένο θεραπευτή σε μια μορφή που βασίζεται σε συνεδρίες εβδομαδιαίως. Το CBT είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για τη μη επεμβατική προσέγγιση της θεραπείας, η οποία επιτρέπει στον ασθενή να ασκεί περισσότερο έλεγχο της θεραπείας μαζί με τη βοήθεια του θεραπευτή, συνεργατικά.

Άλλες Θεραπευτικές Μέθοδοι
Άλλες θεραπευτικές μέθοδοι είναι διαθέσιμες. Μερικές φορές, η βασική δομή του CBT θα τροποποιηθεί για να επιτρέψει σε πολλούς ασθενείς να συμμετάσχουν σε ομαδική θεραπεία. Αυτή είναι μια πολύ δημοφιλής προσέγγιση για την αντιμετώπιση του εθισμού ειδικότερα και έχει το πλεονέκτημα ότι ενθαρρύνει τους ασθενείς να σταματήσουν να σκέφτονται ότι είναι οι μόνοι που υποφέρουν από έναν συγκεκριμένο εθισμό. Η μείωση των συναισθημάτων ενοχής και ντροπής μπορεί να διευκολύνει σημαντικά τη μετάβαση προς την ύφεση.

 

Πόλυ Κεφαλά – Ψυχολόγος
Βsc Ψυχολογία, Βsc Επικοινωνία, Μsc Κλινική/ Κοινοτική Ψυχολογία
Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Δείτε επίσης: Έχεις καλή ερωτική ζωή? .. Δες τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν σταματάς το σεξ

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα