Οι διατροφικές διαταραχές είναι από τις πιο επικίνδυνες και δύσκολες για την
αντιμετώπιση τους, διαταραχές που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Tο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH) αναφέρει τρεις τύπους διατροφικών διαταραχών. Ίσως τα πιο γνωστά από αυτά είναι η νευρική ανορεξία, η οποία είναι μια επίμονη άρνηση να τρώει κανείς επαρκή τροφή για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.
Η νευρική βουλιμία είναι μια άλλη διατροφική διαταραχή. Συχνά συνδέεται με ανορεξία και χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενους κύκλους για φαγητό και μετά τάση για εμετό. Η υπερκατανάλωση τροφής είναι μια άλλη μορφή διατροφικής διαταραχής, και είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, με όλα τα σχετικά προβλήματα υγείας.
Νευρική ανορεξία
Η νευρική ανορεξία ταξινομείται, όπως και όλες οι διατροφικές διαταραχές, ως
ασθένεια τύπου εθισμού, αλλά μοιάζει και με ψύχωση. Τα ανορεξικά άτομα συχνά
θεωρούν ότι είναι υπέρβαρα, ανεξάρτητα από την πραγματικότητα. Αυτή η ψευδή
πεποίθηση χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει την ακραία αποχή από τα τρόφιμα και οδηγείται το άτομο σε σοβαρές επιπλοκές της υγείας του.
Νευρική βουλιμία
Η νευρική βουλιμία είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση που βρίσκεται συχνά δίπλα στην ανορεξία. Όπως και με τα ανορεξικά άτομα, τα βουλιμικά συχνά θεωρούν τους εαυτούς τους ως υπερβολικά μεγάλα. Αντίθετα από τα ανορεξικά, ωστόσο, τα θύματα της βουλιμίας μπορούν να καταναλώσουν τεράστιες ποσότητες τροφής μόνο για να προκαλέσουν αργότερα έμετο σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την απορρόφηση του φαγητού. Πολλά άτομα με βουλιμία έχουν φυσιολογικό βάρος, έτσι πολλοί δεν υποψιάζονται ότι έχουν διατροφική διαταραχή.
Διαταραχές Διατροφικής Διάθεσης από Φάρμακα
Πολλά φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τις διατροφικές συνήθειες των ατόμων που απαιτείται να πάρουν φάρμακα. Η απώλεια της όρεξης που σχετίζεται για λόγους χημειοθεραπείας είναι γνωστή για τις επιπτώσεις στη μείωση όρεξης για φαγητό. Ωστόσο, αυτή η παρενέργεια δεν ανταποκρίνεται στον ορισμό μιας
διατροφικής διαταραχής δεδομένου ότι δεν διαθέτει το απαραίτητο στοιχείο
καταναγκασμού ή ψυχολογικής εξάρτησης.
Ορισμένα άλλα φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ριζικά την χημεία του
εγκεφάλου και να προκαλέσουν έτσι αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις. Ένα παράδειγμα είναι η κατάθλιψη που προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα του
νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ως διαταραχή
διατροφής.
Δείτε επίσης:Οι συνήθειες που θα κάνουν παραγωγική την καθημερινότητα σου
Ποια είναι τα σημάδια της διαταραχής της διάθεσης;
Τα σημάδια μιας διαταραχής της διάθεσης , μερικές φορές γνωστές ως
συναισθηματική διαταραχή, σύμφωνα με το Ohio State University είναι:
Επίμονα αισθήματα απελπισίας
Σημαντική απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που απολάμβαναν κάποτε
Δυσκολία στις σχέσεις
Διαταραχή ύπνου
Μειωμένη ενέργεια
Αυτοκτονικές ιδέες ή απόπειρες
Ευερεθιστότητα, εχθρότητα ή επιθετικότητα
Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήγαγε η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, το
Prozac παρουσιάζει ενδείξεις ότι είναι χρήσιμο για τη διαχείριση της κατάθλιψης που σχετίζεται με τις διατροφικές διαταραχές.
Κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές
Η κατάθλιψη και οι διατροφικές διαταραχές συμβαίνουν συχνά στο ίδιο
άτομο. Μερικές φορές η κατάθλιψη προκαλείται ή επιδεινώνεται από τις αρνητικές επιπτώσεις της διαταραχής διάθεσης για φαγητό καθώς υπάρχουν και κοινωνικές συνέπειες.
Διπλή διάγνωση: Διαταραχές εθισμού και διατροφής
Τα θύματα των διατροφικών διαταραχών εμφανίζουν συχνά πολλά από τα ίδια
χαρακτηριστικά που έχουν παρατηρηθεί σε χρήστες κατάχρησης ουσιών. Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές συχνά περιγράφουν τους καταναγκασμούς τους σε γλώσσα παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται από έναν εξαρτημένο και πολλοί θα επιμείνουν στις καταστροφικές συμπεριφορές τους παρά τις κλιμακούμενες αρνητικές συνέπειες για αυτό. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί από τους ασθενείς που αναφέρονται για τη θεραπεία μιας διατροφικής διαταραχής θα χρειαστούν επίσης θεραπεία για χημική εξάρτηση ή ζήτημα συμπεριφοράς, όπως σεξουαλικό καταναγκασμό ή εθισμό στα τυχερά παιχνίδια. Αυτά τα δευτερεύοντα θέματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT).
Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε μια διατροφική διαταραχή ή αν έχετε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας που μπορεί, τότε είναι σημαντικό να αναλάβετε δράση το ταχύτερο δυνατόν. Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να είναι απειλητικές για την ίδια τη ζωή του ατόμου.
Πόλυ Κεφαλά – Ψυχολόγος
Βsc Ψυχολογία, Βsc Επικοινωνία, Μsc Κλινική/ Κοινοτική Ψυχολογία
Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
Δείτε επίσης: Αγάπη είναι αυτό που νιώθεις όταν κοιτάς γύρω σου την Άνοιξη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!