Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Άγχος… Πόσο εύκολο είναι να το ελέγξουμε και να μην μετατραπεί σε διαταραχή?

Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε διάφορους παράγοντες στρες, βοηθώντας ένα άτομο να αντιμετωπίσει επικίνδυνες ή απειλητικές
καταστάσεις. Ωστόσο, όταν αυτή η αντίδραση δεν μπορεί να ελεγχθεί και δυσφορεί το άτομο, μπορεί να μετατραπεί σε μια διαταραχή άγχους.

stress

Η διαταραχή άγχους είναι μια κατάσταση που προκαλεί στον πάσχοντα την έντονη ανησυχία σε πράγματα που συνήθως φαίνονται συνηθισμένα σε άλλους ανθρώπους αλλά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητα ενός ατόμου, ώστε να μην μπορεί να λειτουργεί κανονικά σε καθημερινές καταστάσεις.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας,ετησίως, περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί ηλικίας 18 ετών και άνω υποφέρουν από διάφορες διαταραχές άγχους, που είναι περίπου το 18% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ.

HEAD HAIRS

Μια μελέτη των φοιτητών πανεπιστημίων έδειξε ότι τα προληπτικά μέτρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτροπή της κατάθλιψης και των διαταραχών άγχους σε φοιτητές που διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν αγχώδη διαταραχή.

Δείτε επίσης: Δεν έχω πια χρόνο για να ανέχομαι ανθρώπους που δεν μου ταιριάζουν

Μια ομάδα ελέγχου τέθηκε σε ένα πρόγραμμα γνωσιακής
συμπεριφοριστικής θεραπείας, ενώ μια άλλη ομάδα δεν υποβλήθηκε σε θεραπεία. Και οι δύο ομάδες ακολούθησαν την πορεία τους για τρία ολόκληρα χρόνια. Στο τέλος του πειράματος, η πρώτη ομάδα εμφάνισε σημαντικά λιγότερα συμπτώματα άγχους από τη δεύτερη ομάδα.

Ανάλογα με την αιτία της διαταραχής άγχους καθώς και με τις προτιμήσεις του ασθενούς, η μέθοδος θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει συμπεριφορική θεραπεία, συμβουλευτική και φάρμακα.

Κατά κανόνα, η θεραπεία στοχεύει στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το άγχος και βοηθά τους ασθενείς να επιστρέψουν στην κανονική ζωή.

Σύμφωνα με την Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης της Αμερικής,
ένα στα οκτώ παιδιά επηρεάζεται από μια διαταραχή άγχους. Η γνωστική
συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι μια από τις πιο κοινές θεραπείες διαθέσιμες για όσους πάσχουν από διαταραχές άγχους. Κατά τη διάρκεια του CBT, ο ασθενής μαθαίνει για το τι ακριβώς προκαλεί το άγχος και τον τρόπο αποφυγής ή αντίδρασης σε αυτούς τους παράγοντες ενεργοποίησης.

Έμφαση δίνεται στον τρόπο με τον οποίο ασθενής σκέφτεται για το άγχος και τον τρόπο αποφυγής ή αντιμετώπισης καταστάσεων που προκαλούν άγχος μέσω διαφόρων τεχνικών τροποποίησης της συμπεριφοράς. Οι στατιστικές δείχνουν ότι είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία, με ορισμένους ασθενείς να βλέπουν αποτελέσματα σε μόλις 12 έως 16 εβδομάδες.

ΒΟΥ ΗΑΤ

Η θεραπεία έκθεσης περιλαμβάνει ένα ελεγχόμενο περιβάλλον στο οποίο
οι ασθενείς εκτίθενται σταδιακά σε καταστάσεις που κανονικά θα προκαλούσαν άγχος σε αυτά.

Δείτε επίσης: Πως να εφαρμόσεις το νόμο της έλξης. Οι συνήθειες που θα αλλάξουν τη ζωή σου!

Σκοπός είναι να τους απευαισθητοποιήσουμε αργά σε αυτές τις
καταστάσεις εκκίνησης μέχρις ότου να εξαλειφθούν τελείως. Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής έχει λιγότερο πανικό.

Οι τεχνικές χαλάρωσης χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της διαταραχής άγχους, όπως η μέθοδος ,η τεχνική αναπνοής. Μπορούν να ανακουφίσουν ή και να εξαλείψουν τα συμπτώματα ελέγχοντας το άγχος.

 

stress

Επιπλέον αρκετά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή σε
συνδυασμό με άλλα φάρμακα ή θεραπείες για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων μιας διαταραχής άγχους.

Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν ο ασθενής έχει διαταραχή άγχους αλλά παρουσιάζει επίσης συμπτώματα κατάθλιψης. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να επιτύχει μια γενική αίσθηση ευεξίας, η οποία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων άγχους.

Τα φάρμακα κατά του άγχους, τα οποία επίσης μερικές φορές ονομάζονται αγχολυτικά, μπορούν επίσης να συνταγογραφηθούν. Αυτά βοηθούν στην εξισορρόπηση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που μπορεί να είναι εκτός ισορροπίας και οι οποίοι είναι συνήθως υπεύθυνοι για την εκδήλωση ενός επεισοδίου άγχους. Οι β-αναστολείς είναι ένας άλλος τύπος φαρμάκου που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του άγχους.

Σε αντίθεση με τα αντικαταθλιπτικά ή τα φάρμακα κατά του άγχους, αυτά λειτουργούν κυρίως στα σωματικά συμπτώματα που συχνά συνοδεύουν το άγχος, όπως πονοκεφάλους, θωρακικό πόνο ή μυϊκό πόνο. Μερικές φορές συνταγογραφούνται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, οπότε ο ασθενής μπορεί να βοηθηθεί για τα ψυχικά και σωματικά συμπτώματα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κανένα από αυτά τα φάρμακα, που λαμβάνονται είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό μεταξύ τους, θα θεραπεύσει μια διαταραχή άγχους. Ωστόσο, μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να ελέγξει το άγχος και να έχει μια φυσιολογική ζωή όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία.

 

Πόλυ Κεφαλά – Ψυχολόγος
Βsc Ψυχολογία, Βsc Επικοινωνία, Μsc Κλινική/ Κοινοτική Ψυχολογία
Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Δείτε επίσης: Οι απίθανες ιδιότητες που έχουν οι ελιές και δεν τις ξέρεις!

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα