Το θαυματουργό ταχίνι και πόσο μας ωφελεί (συνταγές)

Published by Megeia on

Το θαυματουργό ταχίνι και πόσο μας ωφελεί! 

Πολλοί το θυμούνται μόνο την περίοδο της νηστείας. Ωστόσο το ταχίνι είναι ένα εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό μας τρόφιμο.
Περιέχει πρωτεΐνη, λιπαρά οξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας και την καλή μας υγεία.
Πολλοί λαοί το συμπεριλαμβάνουν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο, χρησιμοποιείται κατά κόρον για την παρασκευή πολλών φαγητών.
– Το ταχίνι συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού μας από τα καρδιακά νοσήματα, τον σακχαρώδη διαβήτη και διάφορες μορφές καρκίνου.

– Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης
– Συμβάλλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
– Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για τους διαβητικούς
– Εμποδίζει την γήρανση των κυττάρων και την αθηροσκλήρωση
– Προστατεύει από τις θρομβώσεις αλλά και τα οστά
Είναι ιδανικό για το πρωινό μας γεύμα: Μια απλή επάλειψη πάνω σε φρυγανιά ή σε ψωμί, σκέτο, ή με λίγο μέλι.
Συνδυάζεται τέλεια με τα όσπρια (π.χ με ρεβύθια για την παρασκευή χούμους), κι έτσι ενισχύεται η πρωτεΐνη στο γεύμα μας.


1η γευστική πρόταση με ταχίνι:

Χούμους
Υλικά:
250 γρ. βρασμένα ρεβίθια
Χυμό από 2 λεμόνια
60 γρ. ταχίνι
1 σκ. σκόρδο, μικρή λιωμένη
1/2 κ.γ. κύμινο, τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι
40 ml ελαιόλαδο
40-50ml νερό
Από το προηγούμενο βράδυ έχουμε μουλιάσει τα ρεβίθια σε ένα μπολ γεμάτο με νερό.
Την επόμενη μέρα, αδειάζουμε το νερό στο τρυπητό και στραγγίζουμε τα ρεβίθια.
Σε κατσαρόλα τοποθετούμε τα ρεβίθια και τα σκεπάζουμε με νερό. Βράζουμε ώσπου να μαλακώσουν τελείως. Αφού βράσουν καλά τα στραγγίζουμε.
Χτυπάμε στο multi το ταχίνι με το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε σιγά – σιγά τα ρεβίθια και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη πάστα. Αν είναι πηχτή, αραιώνουμε με λίγο νερό.
Αδειάζουμε το χούμους σε μπολ και αλατίζουμε.
Σερβίρετε με αραβική πίτα που έχετε πρώτα ξεροψήσει στο φούρνο.

2η γευστική πρόταση με ταχίνι:

 

Μαυρομάτικα φασόλια με ταχίνι και λεμόνι
Υλικά:
500 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
3-4 κουτ. σούπας ταχίνι
5 –6 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο (μόνο το λευκό μέρος)
1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδου
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο άνηθο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
2 φύλλα δάφνης
5-6 λεπτοκομμένα φύλλα μαρουλιού
2 φρεσκοστυμμένα λεμόνια
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα φασόλια, 1½ λίτρο νερό, τη δάφνη και το πράσο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν τα φασόλια.
Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το μαρούλι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά ακόμα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το ταχίνι με τον χυμό λεμονιού και λίγο ζουμί από την κατσαρόλα, μέχρι να διαλυθεί το ταχίνι και να σχηματιστεί μια ομοιογενής κρέμα.
Αδειάζουμε στη φασολάδα, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφαιρούμε τη δάφνη, τοποθετούμε τον φρεσκοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε την φασολάδα μας.
Καλή σας όρεξη!

maggie


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *