Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τι βιώνουν τα παιδιά όταν ξαναπαντρεύονται οι γονείς τους ..

Ο γάμος μπορεί να έχει πολλές θετικές πτυχές, αν και το παιδί σας μπορεί να αναμένει πολύ διαφορετικά πράγματα από εσάς. Υπάρχουν επίσης κάποιες δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν καθώς τα μέλη δύο οικογενειών αρχίζουν να ζουν κάτω από την ίδια στέγη.


Ακολουθούν μερικές από τις πιο κοινές ανησυχίες:

Απώλεια
– Καθώς οι γονείς τους αναπτύσσουν σοβαρές σχέσεις και τελικά αποφασίζουν να ξαναπαντρευτούν, τα παιδιά μπορούν να θυμούνται την αρχική τους οικογένεια και τη ζωή που είχαν κάποτε με τη μητέρα και τον πατέρα τους. Τώρα, ωστόσο, με την προοπτική αυτού του νέου γάμου, πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα ότι οι γονείς τους δεν πρόκειται ποτέ να συμφιλιωθούν και ότι ποτέ δεν θα ξαναεπιστρέψουν στην αρχική τους οικογένεια. Αυτό μπορεί να είναι πηγή μεγάλης θλίψης.

– Τα παιδιά που έχουν οικοδομήσει μια ιδιαίτερα στενή σχέση με τη μητέρα
τους ή τον πατέρα τους κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μονογονεϊκής φάσης πρέπει τώρα να μάθουν να μοιράζονται τον γονέα αυτό με έναν νέο σύζυγο .

–  Μερικά παιδιά μπορεί να εμφανίζουν σημάδια αυξημένης προσκόλλησης στον γονέα που παντρεύεται. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να μην θέλει να αφήσει το γονέα του να σε ορισμένες κοινωνικές καταστάσεις ή μπορεί να εκφράσει ζήλια όταν ο γονέας δείχνει την προσοχή στον νέο σύζυγο και τα παιδιά του / της.

Δείτε επίσης: Ποτέ δεν είναι αργά για να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου

–  Μερικά παιδιά αναρωτιούνται για τον εαυτό τους: Πού ανήκω; Καθώς
βλέπουν τον γονέα τους να ξεκινάει μια νέα οικογένεια, μπορεί να
αισθάνονται περισσότερο σαν ένας ξένος παρά ένα μέρος της νέας
οικογενειακής δομής. Με τον καιρό, ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά
προσαρμόζονται στις νέες οικογενειακές συνθήκες. Καθώς γνωρίζουν
καλύτερα τις νέες συνθήκες και τη δομή της νέας οικογένειας, επίσης πολύ σημαντικό είναι το επίπεδο αποδοχής από το νέο «γονέα».

Συναισθήματα
–  Κάποια παιδιά μπορεί να ανησυχούν ότι εάν οι γονείς τους ξαναπαντρεύουν – φέρνοντας έτσι έναν νέο πατέρα / μητέρα στο σπίτι – θα χάσουν την αγάπη και την προσοχή του άλλου πατέρα ή μητέρας τους.

–  Το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται άβολα στο να συνηθίσει να έχει δύο
πατέρες ή δύο μητέρες. Ιδιαίτερα στην αρχή, θέλει ιδιαίτερη καθοδήγηση,
όπως μπορείτε π.χ. να πείτε: Ο πατριός σας είναι διαφορετικός από τον
μπαμπά σας και κανείς δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τον μπαμπά σας

–  Αναμένετε το παιδί σας να κάνει κάποιες συγκρίσεις ανάμεσα στον
πραγματικό γονέα του και τον πατριώτη του, τόσο θετικά όσο και αρνητικά,
με δηλώσεις όπως  Δεν είσαι τόσο ωραία όσο ο μπαμπάς μου . Οι συγκρίσεις είναι «φυσιολογικές» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ρύθμισης. Τελικά, το παιδί σας θα σταματήσει να τα κάνει. Ωστόσο, ορισμένα παιδιά μπορεί να έχουν περισσότερα προβλήματα και ίσως χρειαστεί βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας .

– Εάν είναι δυνατόν, ο πατέρας και ο πατριός, ή η μητέρα και η μητριά, πρέπει να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους για να αρχίσουν να μιλούν για τα
παιδιά. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει με ένα τηλεφώνημα μόνο για να πείτε γεια και να μοιραστείτε σκέψεις για το παιδί. Και τα δύο μέρη μπορούν να
αποφασίσουν να γευματίσουν ή κάποια άλλη άτυπη συνάντηση. Αν και αυτοί
οι δύο ενήλικες μπορούν να συναντηθούν σε ειδικές εκδηλώσεις, όπως
γενέθλια και αποφοίτηση, αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να μην είναι οι
καλύτεροι χρόνοι για να μιλήσετε πολύ. Όσο πιο άνετα τα δύο αυτά άτομα
είναι μεταξύ τους, τόσο πιο καθησυχασμένο το παιδί θα αισθάνεται ότι δεν
χρειάζεται να επιλέξει μεταξύ της αγάπης του γονέα και της ανάπτυξης μιας σχέσης με τον πατριό. Θα δείξει στο παιδί ότι οι ενήλικες αποφασίζουν μαζί για λογαριασμό του για θέματα φροντίδας.

–  Μην περιμένετε το παιδί σας να λύσει τα προβλήματα αν δεν έχετε επιλύσει τα περισσότερα από τα δικά σας ζητήματα με τον/την πρώην σύζυγο. Μέσα από μια συνεχιζόμενη μάχη επιμέλειας, τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις δικές τους συναισθηματικές καταστάσεις.

Νέοι κανόνες
– Καθώς τα παιδιά μετακινούνται από ένα σπίτι με έναν μόνο γονέα σε ένα που τώρα περιλαμβάνει ένα νέο γονιό, έτσι  η καθημερινότητα θα αλλάξει και θα χρειαστεί εξοικείωση στις νέες συνθήκες.

–  Με περισσότερους ανθρώπους στο σπίτι, τα θέματα ιδιωτικότητας μπορεί να γίνουν πιο σημαντικά. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τα παιδιά να βρουν κάποιο χώρο που μπορούν να είναι αποκλειστικά δικό τους όπως είχαν συνηθίσει.

–  Ο καθένας -συμπεριλαμβανομένων των παιδιών- πρέπει να να προσαρμοστεί στον τρόπο λειτουργίας του σπιτιού. Τα περισσότερα μέλη της οικογένειας προσαρμόζονται, αλλά μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο.

Ελπίζει
– Σχεδόν όλα τα ζευγάρια θέλουν τους νέους γάμους τους να δουλεύουν καλά για όλους. Ας ελπίσουμε ότι, έχοντας μάθει από εμπειρίες του παρελθόντος, μπορούν να επιτύχουν τις ελπίδες τους.

– Εντός των νέων οικογενειών , δεν είναι ρεαλιστικό να ελπίζουμε ότι τα παιδιά θα σεβαστούν και θα αγαπήσουν αμέσως τους νέους γονείς τους.. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να γνωρίσουν πραγματικά και να αισθάνονται άνετα με μια μητριά ή έναν πατριό.

– Σε γενικές γραμμές, οι καλές σχέσεις αναπτύσσονται ταχύτερα με τα
μικρότερα παιδιά. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας, τα οποία έχουν αναπτύξει ένα δικό τους τρόπο, μπορούν δικαίως να αισθάνονται ότι ο καθιερωμένος τρόπος ζωής τους διακόπτεται από αυτόν τον νέο άνδρα ή γυναίκα που εισέρχεται στη ζωή τους.

 

Πόλυ Κεφαλά – Ψυχολόγος
Βsc Ψυχολογία, Βsc Επικοινωνία, Μsc Κλινική/ Κοινοτική Ψυχολογία
Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Δείτε επίσης: Διακοπές με το νέο σου σύντροφο. Τι πρέπει να προσέξεις, τι να αποφύγεις

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα