Πως θα μάθεις στο παιδί σου να είναι γενναιόδωρο

Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά δυσκολεύονται να μάθουν τη γενναιοδωρία  μέχρι κάποια ηλικία. Είναι δύσκολο για ένα παιδί που βρίσκεται στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, να μπορεί να μοιραστεί αυτά που έχει, γιατί συνήθως τα παιδιά είναι εγωκεντρικά.

Μεγαλώνοντας τα παιδιά, ενθαρρύνετε τα να μοιράζονται τα αγαπημένα τους παιχνίδια. Στην ηλικία των 6 με 8 ετών, αρχίζουν και καταλαβαίνουν ότι γενναιοδωρία δεν είναι μόνο η ανταλλαγή παιχνιδιών.

GIRL GIVES A FLOWER

Το παιδί όμως πρέπει να μάθει το ρόλο της γενναιοδωρίας. Αν ζει σε ένα περιβάλλον γεναιοδωρίας, τότε θα μάθει να είναι γενναιόδωρο, γιατί αυτό βλέπει.

Γενναιοδωρία είναι να βοηθάς ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, και εσείς ως γονείς πρέπει να το δείξετε στα παιδιά σας. Αν θέλετε να είστε γονείς ενός παιδιού που πρόθυμα δέχεται να μοιραστεί τα παιχνίδια ή τη σοκολάτα του, θα πρέπει να το εκπαιδεύσετε ανάλογα.

Δείτε επίσης: Τρόποι να διαχειριστείς τις εναλλαγές στην διάθεση του παιδιού σου

Τι μπορείτε να κάνετε

Γίνετε το παράδειγμα. Αν εσείς είστε γενναιόδωρη και το παιδί το βλέπει, θα θέλει να αντιγράψει τη συμπεριφορά σας. Να του λέτε τις κινήσεις σας σχετικά με την γενναιοδωρία, για να μαθαίνει. Για παράδειγμα “μου έφεραν δύο άτομα το ίδιο δώρο. Θα δώσω το ένα στη φίλη μου ή σε κάποιον τυχαίο άνθρωπο στο δρόμο”.

Επιβραβεύστε το κάθε φορά που είναι γενναιόδωρο. Πείτε πόσο περήφανη σας κάνει. Έτσι, το παιδί νιώθει ότι πολύ όμορφα, και επίσης αντιλαμβάνεται ότι κάνει και κάποιον άλλο χαρούμενο με τη συμπεριφορά του.

MOM WITH DAUGHTER

Επίσης, μπορείτε να κάνετε εθελοντισμό. Μαζί με το παιδί, για να του δείξετε την αξία της προσφοράς.

Δείτε επίσης: Τα φάρμακα της φύσης που καταπολεμούν το άγχος

Από το να πηγαίνετε ρούχα και αντικείμενα σε κάποιον που τα χρειάζεται, μέχρι να προσφέρετε μερικά χρήματα σε κάποιον που τα έχει πραγματικά ανάγκη, ή ακόμα και να μαγειρέψετε για μια οργάνωση.

Η αγνή πρόθεση του ατόμου να δίνει και να προσφέρει μέσα από την καρδιά του, είναι το αντίδοτο της απληστίας και της κτητικότητας.

“Η γενναιοδωρία κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους”

Όσο περισσότερο δίνεις, τόσο πιο ευτυχισμένος θα γίνεις, λένε οι έρευνες. Κι εσείς, ως γονείς, πάντα φροντίζετε για την ετυτυχία του παιδιού σας.

Κάντε το διδάσκοντας του να δίνει, και σίγουρα θα γίνει ένας καλός, γενναιόδωρος άνθρωπος!

 

Μαίρη Θεοδωρίδου

Δείτε επίσης: Γιατί δεν πρέπει να πετάς τα κουκούτσια του καρπουζιού: τα τεράστια οφέλη τους για την υγεία μας

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα