Μουσακάς! Και μόνο στο άκουσμα της λέξης σου τρέχουν τα σάλια! Τι θα λέγατε όμως για έναν – εναλλακτικό μουσακά – χωρίς κρέας και πατάτες, αλλά μόνο με μελιτζάνες και κολοκύθια? Μουσακάς light με λαχανικά, ελαφριά μπεσαμέλ, και γεύση όνειρο!
Light μουσακάς με ελαφριά και εύκολη μπεσαμέλ, ένα πιάτο που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει για την αξεπέραστη γεύση του.
Δείτε επίσης: Εύκολο σουφλέ με πένες και φέτα, με υπέροχη γεύση
Με λίγες θερμίδες και μεγάλη θρεπτική αξία. Οι μελιτζάνες αποτελούν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, μειώνουν την κακή χοληστερίνη ενώ διεγείρουν την αύξηση της καλής, και καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.
Τα κολοκύθια περιέχουν κι αυτά ισχυρά αντιοξειδωτικά, προάγουν την υγεία της καρδιάς, μειώνουν την χοληστερόλη, και δρουν κατά του καρκίνου.
Αυτός ο light μουσακάς δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε γεύση από τον κανονικό, δοκιμάστε τον και θα εκπλαγείτε από την νοστιμιά του και την ελαφριά του γεύση!
Υλικά που θα χρειαστείτε
Για μεγάλο ταψί
5 – 6 μελιτζάνες φλάσκες
1,5 κιλό κολοκυθάκια ή 3 – 4 κολοκύθια μεγάλα
Λάδι για το τηγάνισμα
Για την ελαφριά μπεσαμέλ
1,5 λίτρο γάλα
6 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/2 φλιτζάνι κεφαλοτύρι ή κασέρι τριμμένο
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι
Πως θα το φτιάξετε
Πλύνετε και κόψτε σε ροδέλες τις μελιτζάνες τοποθετώντας τις σε λεκάνη με νερό αλατισμένο. Αφήστε τις να σταθούν για 10 – 15 λεπτά. Κόψτε σε ροδέλες κατά μήκος τα κολοκύθια.
Δείτε επίσης: Λαχταριστό παγωτό σάντουιτς με λίγα υλικά και απίθανη γεύση
Σε κατσαρόλα προσθέστε το λάδι να κάψει ελαφρώς. Ξεκινήστε τηγανίζοντας πρώτα τα κολοκύθια, σχεδόν τόσο όσο να είναι έτοιμα. Αφαιρέστε τα από το τηγάνι και τοποθετήστε τα σε πιατέλα με αντικολλητικό χαρτί. Αφήστε τα να σταθούν για να στραγγίξουν το λάδι τους.
Στραγγίξτε καλά “στίβοντας” τις μελιτζάνες με τα χέρια σας. Στη συνέχεια τοποθετήστε τις στο τηγάνι, και τηγανίστε τόσο ώστε να είναι σχεδόν έτοιμες. Αφαιρέστε τις από το τηγάνι, και τοποθετήστε τις σε πιατέλα με αντικολλητικό χαρτί, για να στραγγίξουν το λάδι τους.
Στο ταψί του φούρνου, τοποθετήστε στη σειρά τις μελιτζάνες και αλατοπιπερώστε. Βάλτε άλλη μια στρώση μελιτζάνες από πάνω και αλατίστε ελαφρώς. Στη συνέχεια, τοποθετήστε από πάνω και τα κολοκύθια – και αυτά σε διπλή στρώση – και αλατοπιπερώστε τα.
Για την μπεσαμέλ
Σε μέτρια φωτιά, τοποθετήστε όλα μαζί τα υλικά σε κατσαρόλα – εκτός από το τυρί – ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Προσθέστε αλατοπίπερο, και τριμμένο μοσχοκάρυδο, να μοσχοβολήσει. Αφού πήξει ελαφρώς, ρίξτε το τυρί, αποσύρετε από την φωτιά και ανακατέψτε. Η μπεσαμέλ σας είναι έτοιμη!
Στο ταψί, πάνω από τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια, τοποθετήστε την μπεσαμέλ να πάει παντού. Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε από πάνω με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι. Τοποθετήστε στο φούρνο και ψήστε για 30 – 35 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
*Tip:Για την πιο υγιεινή εκδοχή, ψήστε στον φούρνο τα λαχανικά αντί να τα τηγανίσετε.
Απολαύστε τον light μουσακά σας με παγωμένη μπύρα ή το κρασί της αρεσκείας σας.
Καλή σας απόλαυση!
Μαρία Κωνσταντινίδου
Δείτε επίσης: Οι υπερτροφές του καλοκαιριού. Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρως καθημερινά
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!