Μήπως έχεις σχέση με έναν νάρκισσο? Αναγνώρισε τα σημάδια

Εξαιρετικά γοητευτικοί άνθρωποι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση – φαινομενικά- που αμέσως σου τραβάνε την προσοχή.

Η σχέση με έναν νάρκισσο είναι τόσο ρηχή συναισθηματικά, που λίγο-λίγο θα “ισοπεδώσει” τον σύντροφο του σε όλα τα επίπεδα.

Έχει ένα πολύ ιδιαίτερο ταμπεραμέντο να κάνει σταδιακά αυτό που θέλει με μεγάλη μαεστρία, κι έτσι επηρεάζει όλη την ύπαρξη του άλλου, μέχρι να τον αφανίσει.

Ισοπεδώνει τον σύντροφο του, γιατί πάνω από όλους και όλα είναι ο εαυτός του. Στην αρχή, θα κάνει ότι μπορεί για να σε εντυπωσιάσει και να σε γοητεύσει. Είναι μεγάλος υποκριτής, φορά ένα τέλειο προσωπείο και το κάνει τόσο καλά, που κανείς δεν τον καταλαβαίνει.

MAN AND MIRROR

Οι γυναίκες συνήθως γοητεύονται από έναν τέτοιο άντρα, γιατί φαίνεται επιτυχημένος, με αυτοπεποίθηση, ισορροποημένος, ένας άντρας που ξέρει τι θέλει.

Η πραγματικότητα όμως κρύβεται καλά πίσω από το προσωπείο του. Παρουσιάζει μια ψεύτικη εικόνα του εαυτού του στους άλλους ,προκειμένου να πετύχει το σκοπό του.

Δείτε επίσης: Γιατί οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι δεν κάνουν εύκολα σχέσεις

Και ποιος είναι ο πραγματικός του σκοπός? Να σε αφανίσει! Όταν ξεκινήσεις σχέση μαζί του, όλα είναι ιδανικά. Θα κάνει τα πάντα για να σε εντυπωσιάσει. Στην πορεία όμως, όλο αυτό το οικοδόμημα αρχίζει και γκρεμίζεται. Αρχίζει και φαίνεται η πραγματική του προσωπικότητα. Έχει καταφέρει αυτό που αρχικά ήθελε, να σε κερδίσει, να τον εμπιστευτείς, να τον ερωτευτείς.

Ο νάρκισσος, σκόπιμα παραβιάζει τα όρια των άλλων ανθρώπων

Πιστεύει ότι είναι ανώτερος από όλους, από οποιονδήποτε άλλο.

Όταν εμφανιστεί το πραγματικό του πρόσωπο, τότε θα καταλάβεις ότι πρόκειται για ένα άτομο συναισθηματικά ανάπηρο, ανίκανο να αγαπήσει κάποιον πέρα από τον εαυτό του.

Στην συνέχεια, θα σε υποτιμήσει, θα σε απαξιώσει, και θα σε πληγώσει, γιατί πάνω από όλα είναι ο εαυτός του. Δεν μπορεί να διαχειριστεί την απόρριψη και γι’ αυτό θυμώνει, γίνεται ειρωνικός, και προσπαθεί να σου δημιουργήσει ενοχές.

Αν έχεις σχέση με μία τέτοια προσωπικότητα, θα σε κάνει με τον τρόπο του να συμβιβάζεσαι, και ο λόγος είναι ότι θα θυμάσαι ποιος ήταν στην αρχή της σχέσης σας.

UNHAPPY WOMAN

Κουβαλώντας την αρχική του εικόνα, του δίνεις ελαφρυντικά, τον δικαιολογείς, και δεν βλέπεις την τοξικότητα της σχέσης. Περιμένεις τη στιγμή που όλο αυτό θα αλλάξει. Αυτό όπως δεν πρόκειτα να γίνει, γιατί τώρα είναι που ο νάρκισσος εμφάνισε τον πραγματικό χαρακτήρα του. Και όλο αυτό, συνέχεια θα χειροτερεύει.

Τα άτομα που έχουν σχέση με νάρκισσους, υποτιμούν τον εαυτό τους και μπαίνουν σε μια διαδικασία του “αυτό που συμβαίνει δεν είναι το πραγματικό γιατί ήταν διαφορετικός άνθρωπος όταν τον γνώρισα”.

Ο σύντροφος που είναι το θύμα, χάνει με τον καιρό την ταυτότητά του, και σιγά – σιγά υιοθετεί όλο και περισσότερο μαζοχιστικά στοιχεία και οι συγκρούσεις μέσα στη σχέση αρχίζουν να είναι πολύ συχνές, με τον νάρκισσο πάντα να είναι ο θύτης.

Αυτή η σχέση αν συνεχιστεί, δυστυχώς αποκτά κακοποιητικό χαρακτήρα. Βασική προϋπόθεση για αυτόν, είναι να υποβαθμίζει τον άλλο προκειμένου ο ίδιος να παίρνει αξία.

Δείτε επίσης: Τα υπέροχα πράγματα που σου συμβαίνουν όταν έχεις αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό

Συνεπώς, η σχέση μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο,  ο νάρκισσος θα σε απορρίψει , θα σε υποτιμήσει, θα σου πει ψέματα, θα σε εξευτελίσει, θα σε κοροϊδέψει, θα σε ελέγχει σε όλα τα επίπεδα.

Ο νάρκισσος είναι ένα άτομο που έχει βιώσει απόρριψη, ανασφάλεια, εγκατάλειψη, και έχει συμπλέγματα κατωτερότητας.

Πιθανώς να έχει μεγαλώσει σε ένα επικριτικό ή σε υπερπροστατευτικό οικογενειακό περιβάλλον, και δεν μπόρεσε να δομήσει με τις σωστές βάσεις την προσωπικότητα του. Όλο αυτό το ψεύτικο υπόβαθρο της προσωπικότητας, το προβάλλει στο σύντροφό του, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο νάρκισσος είναι ένα άτομο που αρέσκεται να το θαυμάζουν – την ψεύτικη εικόνα του βέβαια – όχι την πραγματική.

Είναι μια σχέση που πρέπει να την σταματήσεις, γιατί ο νάρκισσος δεν μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένη. Ότι κακό του έχει συμβεί, ζει για να το ανταποδίδει.

Ο καλύτερος τρόπος να τα “βάλεις” με έναν νάρκισσο είναι να αποφύγεις κάθε επαφή μαζί του.

 

Νάντια Πολίτη

Δείτε επίσης: Βιταμίνη D.. Ο Σύμμαχος μας ενάντια στον καρκίνο

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα