Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Η υπερβολική ανεξαρτησία μπορεί να γίνει τραυματική

Είστε πολύ ανεξάρτητοι ή διώχνετε τους ανθρώπους μακριά από το φόβο ότι θα πληγωθείτε; Η υπερβολική ανεξαρτησία μπορεί να γίνει τραυματική!

Αυτό μπορεί να είναι αιτία τραύματος!

Εάν αντιληφθείτε τον εαυτό σας να αρνείται τη βοήθεια – ακόμα και όταν η λήψη βοήθειας θα έκανε τα πράγματα πολύ πιο απλά για εσάς – θα μπορούσατε να χειρίζεστε από ένα μέρος τραύματος μέσω μιας αντίδρασης γνωστής ως υπερ-ανεξαρτησίας.

Ενώ κάποιο επίπεδο ανεξαρτησίας είναι σημαντικό και χρήσιμο, η ανάγκη να είσαι υπερβολικά ανεξάρτητος μπορεί να σε κάνει να νιώθεις απομόνωση και να σου προκαλέσει πρόσθετο άγχος. Αλλά υπάρχουν τρόποι για να δουλέψετε αυτή την απόκριση.

Τι οδηγεί στο τραύμα;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA), το τραύμα είναι μια συναισθηματική απάντηση σε ένα τρομερό γεγονός. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μεμονωμένα περιστατικά όπως αυτοκινητιστικά ατυχήματα, επίθεση ή επαναλαμβανόμενα γεγονότα ή γεγονότα γενεών, όπως συνεχιζόμενη κακοποίηση ή φυλετικές διακρίσεις.

Δείτε επίσης: Τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη που σε βοηθούν να χάσεις βάρος

Παραδείγματα πηγών τραύματος μπορεί να περιλαμβάνουν:

Φυσικές καταστροφές ή άλλες απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις
Σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική κακοποίηση
Διακρίσεις και προκαταλήψεις

Πολλοί είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα των αντιδράσεων μάχης, φυγής ή παγώματος – μαζί με την απόκριση ελαφιού – που μπορεί να συμβεί όταν το σώμα αισθανθεί κίνδυνο.

Όταν το νευρικό σας σύστημα δεσμεύει αυτές τις αποκρίσεις επιβίωσης, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως:

Άγχος ή πανικός
Κατάθλιψη
Κοινωνική απόσυρση
Διάσταση
Σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους και στομαχόπονους

Το να συναντήσετε κάτι που σας θυμίζει ένα τραύμα μπορεί να προκαλέσει ακραίες σωματικές ή συναισθηματικές αντιδράσεις πολύ αφότου η τραυματική κατάσταση δεν συμβαίνει πλέον. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδικά τραύματα.

Σύμφωνα με τη Δρ. Nekeshia Hammond – ψυχολόγο, ιδρύτρια της Hammond Psychology and Associates, συγγραφέας και ομιλητής – μια απόκριση τραυματισμού μπορεί να είναι σωματική, ψυχική, συναισθηματική ή συνδυασμός.

Τι είναι η υπερ-ανεξαρτησία;

Υπερ-ανεξαρτησία είναι όταν επιλέγετε να είστε ανεξάρτητοι από όλους, παρόλο που μπορεί να σας επηρεάσει αρνητικά.

Σύμφωνα με τη σύμβουλο και συγγραφέα Dr. Joanne Frederick, η υπερ-ανεξαρτησία εμφανίζεται ως προοπτική του «εγώ» έναντι του «εμείς». Αυτό μπορεί να μοιάζει με:

-Αναλαμβάνοντας πάρα πολλά
-Λέγοντας όχι στη βοήθεια
-Αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ανάθεση εργασιών

Η υπερ-ανεξαρτησία μπορεί να σχετίζεται με ένα τραύμα του παρελθόντος.

Για παράδειγμα, μπορεί να είστε υπερβολικά ανεξάρτητοι επειδή μάθατε ότι δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε τους άλλους, επομένως μπορείτε να βασίζεστε μόνο στον εαυτό σας. Τα υπερ-ανεξάρτητα χαρακτηριστικά σας μπορεί να έχουν αναπτυχθεί για να σας προστατεύουν από περαιτέρω βλάβη.

Εάν τα υπερ-ανεξάρτητα χαρακτηριστικά σας σχετίζονται με ένα τραύμα του παρελθόντος, αυτές οι σκέψεις και συμπεριφορές πιθανότατα αναπτύχθηκαν χωρίς τη συνειδητή σας επίγνωση. Μπορεί να νιώθεις ότι τα πράγματα ήταν πάντα έτσι.

Στην πραγματικότητα, οι αντιδράσεις του νευρικού σας συστήματος μπορεί να προκάλεσαν την ανάπτυξη αυτών των χαρακτηριστικών σε μια προσπάθεια να σας προστατεύσουν.

«Μερικές φορές, το σώμα και το μυαλό βρίσκουν φυσικά τρόπους για να επιβιώσουν από αυτό το τραύμα», λέει ο Frederick. «Η όλη ιδέα είναι: «Πρέπει να με προστατέψω και κανείς δεν πρόκειται να μου το ξανακάνει αυτό».

Υπερ-ανεξαρτησία έναντι υπερεπαγρύπνησης

Η υπερ-ανεξαρτησία και η υπερεπαγρύπνηση — μια κατάσταση υψηλής εγρήγορσης και σάρωση για απειλές γύρω σας — μπορεί να είναι αντιδράσεις τραύματος.

Ο Hammond λέει ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο, καθώς και οι δύο απαντήσεις περιλαμβάνουν δυσπιστία προς τους άλλους.

Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

Αν έχετε νιώσει να διώχνετε τους ανθρώπους μακριά από φόβο μήπως απογοητευτείτε, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Οι συναισθηματικές πληγές χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν και είναι έγκυρο να έχετε δισταγμούς σχετικά με το να είστε ευάλωτοι μετά από ένα τραύμα.

Αλλά το να κάνεις τα πάντα μόνος σου μπορεί να είναι κουραστικό. Και μερικές φορές – αν και είναι δύσκολο – η αποδοχή πρόσθετης υποστήριξης μπορεί να επηρεάσει θετικά τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική σας υγεία.

Δείτε επίσης: Μυστικά των ανθρώπων με αυτοπεποίθηση

Εάν θέλετε να προσπαθήσετε να κάνετε τα πράγματα λίγο διαφορετικά, σκεφτείτε τα εξής:

Όταν νιώθετε την τάση να απωθήσετε τη βοήθεια, σκεφτείτε να προσπαθήσετε να προσδιορίσετε γιατί. Βασίζεται στην επιθυμία να χειριστείς τα πράγματα μόνος;
Σκεφτείτε πώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα αν δεχόσασταν τη βοήθεια που σας προσφέρθηκε.

Να θυμάστε ότι το να ζητήσετε βοήθεια δεν λέει τίποτα για την ικανότητά σας ή τη συνολική σας ανεξαρτησία. Όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια μερικές φορές.
Εάν έχετε βιώσει τραύμα ή διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), η ψυχοθεραπεία (θεραπεία ομιλίας) μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές που προέκυψαν από τις εμπειρίες.

Η θεραπεία στοχεύει να βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεών σας, να σας βοηθήσει να αναπτύξετε υγιείς μεθόδους αντιμετώπισης και τελικά να προχωρήσετε προς τη θεραπεία. Μπορείτε να διαβάσετε για τις θεραπείες που βασίζονται σε στοιχεία για το τραύμα εδώ.

Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που είναι υπερ-ανεξάρτητο;
Η υποστήριξη ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε.

«Ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο διαχειρίζεται το τραύμα μπορεί να σας δείξει μια γεύση από τις ικανότητές του να αντιμετωπίσει το τραύμα, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μόνο και μόνο επειδή ένα άτομο έχει μια ισχυρή συναισθηματική απόκριση στο τραύμα, δεν σημαίνει ότι είναι «αδύναμο»», λέει ο Hammond.

Check in μαζί τους

Για κάποιον που έχει υπερ-ανεξαρτησία ως απάντηση στο τραύμα, μπορεί να βοηθήσει να είναι παρών με υποστηρικτικό τρόπο αλλά όχι αυταρχικό.

«Ενημερώστε τους ότι νοιάζεστε για αυτούς και είστε δίπλα τους αν χρειαστεί να μιλήσουν σε κάποιον. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται πολλά check-in για να καταλάβουν ότι κάποιος άλλος νοιάζεται και για μερικούς ανθρώπους μπορεί να ανταποκριθούν και να κάνουν μια πιο εις βάθος συζήτηση», λέει ο Hammond.

Συνειδητοποιήστε ότι ο καθένας είναι διαφορετικός

Η υποστήριξη δεν ταιριάζει σε όλους και είναι σημαντικό να προσφέρουμε βοήθεια με τρόπους που θα είναι χρήσιμοι για αυτούς. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να είστε εκ των προτέρων και να ρωτήσετε απευθείας το αγαπημένο σας πρόσωπο πώς να είναι υποστηρικτικό.

Βοηθήστε τους να δημιουργήσουν μια κοινότητα εμπιστοσύνης
Επειδή η υπερ-ανεξαρτησία συνδέεται με την έλλειψη εμπιστοσύνης, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι ο φίλος ή το μέλος της οικογένειάς σας μπορεί να μην αφήνει εύκολα τους ανθρώπους να εισέλθουν, ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι είναι αξιόπιστοι.

Εκτός από το να βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεστε με τρόπους που να αισθάνεστε υγιείς και για τους δύο, μπορεί να σας βοηθήσει να υποστηρίξετε την ιδέα ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο διατηρεί μικρό τον εσωτερικό του κύκλο, αν αυτό χρειάζεται αυτή τη στιγμή.

Επόμενα βήματα

Το τραύμα μπορεί να είναι διάχυτο και επειδή ο καθένας είναι διαφορετικός, αντιμετωπίζουμε το τραύμα με διάφορους τρόπους. Η ώθηση ενάντια σε βοήθεια ή υποστήριξη από άλλους λόγω της ανάγκης να είσαι ανεξάρτητος ή υπερ-ανεξάρτητος είναι μια κοινή αντίδραση τραυματισμού.

Εάν έχετε διαπιστώσει ότι απορρίπτετε τη βοήθεια και την υποστήριξη από τα αγαπημένα σας πρόσωπα, ακόμη και όταν αυτό θα μπορούσε να είναι επωφελές, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συνδεθείτε με έναν θεραπευτή ή σύμβουλο για να βοηθήσετε να φτάσετε στη ρίζα του τραύματός σας και να αναπτύξετε πιο θετικές δεξιότητες αντιμετώπισης.

Το τραύμα είναι κάτι που σε κολλάει, αλλά δεν χρειάζεται να ελέγχει τη ζωή σου. Όλοι χρειάζονται βοήθεια μερικές φορές, και δεν είναι ντροπή να τη ζητήσεις ή να τη λάβεις.

Πηγή  psychcentral.com

Δείτε επίσης: Να είσαι με αυτόν που νιώθει τυχερός που σε έχει

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα