Γιατί κολλάμε γρίπη και πως θα το αποφύγουμε..

Published by Megeia on

sick woman

Γιατί κολλάμε γρίπη και πως θα το αποφύγουμε..

Η πρώτη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό μόλις αρρωστήσεις είναι “που κόλλησα”?
Έτσι δεν είναι? Υπάρχει τρόπος για να προστατευτείς όσο το δυνατόν περισσότερο από το κρύωμα και την γρίπη.
Είναι χρήσιμο να ξέρεις ότι οι ιοί εξαπλώνονται ακόμα και από ένα φτέρνισμα, το οποίο απελευθερώνει στον αέρα μικρά σταγονίδια. Ή ακόμα και από τον βήχα.
Αν πιάσεις κάποιο αντικείμενο που έχει μολυνθεί με τον ιό (π.χ τα πόμολα στις πόρτες, στο λεωφορείο, στο μετρό, τα κουμπιά του ασανσέρ, κτλ) και μετά πιάσεις την μύτη, το στόμα ή τα μάτια σου, είναι πολύ πιθανό να έχεις κολλήσει.
Οι ιοί πάνω σε αυτά τα αντικείμενα επιβιώνουν μέχρι και 2 ημέρες!

 

sick woman

Οι άνθρωποι μεταδίδουν τοις ιώσεις τις πρώτες 2-3 ημέρες που θα αρρωστήσουν. Αν έρθεις σε επαφή μαζί τους 7-8 μέρες μετά, δεν θα πάθεις τίποτα.
Ο ιός της γρίπης όμως μεταδίδεται ακόμα και 1 εβδομάδα μετά που το άτομο θα έχει αρρωστήσει. Μπορεί επίσης να στον μεταδώσει και 1-2 μέρες πριν του εμφανιστούν τα συμπτώματα.
Πρέπει να είσαι τουλάχιστον 3 μέτρα μακριά από το άτομο που νοσεί για να μην έρχεσαι σε επαφή με τα μικρόβια του. Έτσι έχεις περισσότερες πιθανότητες να μην αρρωστήσεις.
Ο μόνος τρόπος για να μην κολλήσεις:
Είναι να πλένεις πολύ καλά τα χέρια σου. Όταν λέμε πολύ καλά, εννοούμε εξονυχιστικό πλύσιμο για τουλάχιστον 20 – 30 δευτερόλεπτα. Τόσο χρειάζονται τα μικρόβια για να απομακρυνθούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *