Εξάρτηση και Τυχερά Παιχνίδια.. Υπάρχει κληρονομική προδιάθεση? Ποιους επηρεάζει περισσότερο και ποια είναι τα σημάδια της εξάρτησης.

Τα τυχερά παιχνίδια είναι από τις πιο δύσκολες εξαρτήσεις καθώς, δεν προκαλεί προβλήματα υγείας στο ίδιο το άτομο, οπότε και η αναζήτηση βοήθειας δεν είναι τόσο άμεση όπως με άλλες εξαρτήσεις.

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν τα τυχερά παιχνίδια χωρίς να έχουν πρόβλημα, ωστόσο κάποιοι χάνουν τον έλεγχο, όπου τελικά το παιχνίδι γίνεται εθισμός.

Έτσι αναπτύσσεται η εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια, έρευνες αναφέρουν ότι υπάρχει συννοσηρότητα της εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια με την εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Οι άντρες που αναπτύσσουν εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια τείνουν να έχουν προβλήματα με το αλκοόλ και παρορμητική συμπεριφορά, ενώ οι γυναίκες που έχουν αυτού του είδους την εξαρτητική συμπεριφορά έχουν προβλήματα με το άγχος, την κατάθλιψη και διπολική διαταραχή.

games

Εκτιμάται ότι ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια επηρεάζει μεταξύ το 0,2% και 0,3 % του γενικού πληθυσμού.

Δείτε επίσης: 7 χρυσοί κανόνες ηρεμίας, που θα  αλλάξουν τη ζωή σου

Τα προβλήματα εθισμού στα τυχερά παιχνίδια όσο νωρίτερα ηλικιακά αναπτύσσονται τόσο πιο μεγάλη είναι η εξάρτηση στην ενήλικη ζωή και τόσο πιο δύσκολη η αποχή από αυτά. Η διαταραχή στα τυχερά παιχνίδια τείνει να αυξάνεται με τη διάρκεια των χρόνων. Ως εκ τούτου οι άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από τα τυχερά παιχνίδια με την πάροδο του χρόνου τείνουν να αυξάνουν σταδιακά τόσο το ποσό όσο και τη συχνότητα των στοιχημάτων.

Τα σημάδια μια τέτοιου είδους εξάρτησης είναι:

– Επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά παιξίματος
– Επίμονη ανάγκη μεγαλύτερου ποσού σε στοιχήματα
– Ευερεθιστότητα όταν επιδιώκεται αποχή από το παιχνίδι
– Όταν λαμβάνει κάποιος μεγαλύτερο ρίσκο παιξίματος μετά από μια μεγάλη απώλεια χρημάτων

– Ανεπιτυχείς προσπάθειες να κόψει κάποιος τα τυχερά παιχνίδια
– Η απώλεια της δουλειάς εξαιτίας του τζόγου
– Προβλήματα οικογενειακά και κοινωνικά
– Δανεισμός χρημάτων από τους άλλους για παροδική ανακούφιση των
απεγνωσμένων οικονομικών καταστάσεων που προκαλούνται από τα τυχερά παιχνίδια

Παράγοντες προδιάθεσης εθισμού στα τυχερά παιχνίδια:

 Φύλο: οι άντρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαταραχή εξάρτησης στα τυχερά παιχνίδια, επίσης είναι πιο πιθανό σε νεαρή ηλικία
Ηλικία: οι νέοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχή
παιχνιδιού σε σχέση με τους ηλικιωμένους
Ψυχιατρικό ιστορικό: η διαταραχή είναι πιο συχνή σε άτομα που εμφανίζουν άγχος, παρορμητικότητα, κατάθλιψη και διαταραχή προσωπικότητας
Ιστορικό κατάχρησης ουσιών: τα άτομα με προβλήματα εθισμού σε ουσίες
είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν εξάρτηση στα τυχερά παιχνίδια
Γενετική: η διαταραχή εξάρτησης στα τυχερά παιχνίδια είναι πιο συχνή
μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού που διαγιγνώσκονται με μέτρια ή σοβαρή διαταραχή κατανάλωσης αλκοόλ.
Κοινωνικοοικονομική κατάσταση: η διαταραχή των τυχερών παιχνιδιών είναι πιο συχνή σε άτομα με χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο.

Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει συννοσηρότητα μεταξύ των διαταραχών χρήσης ουσιών και του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια.

Στοιχεία από μια μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσαν ότι η εξάρτηση από το αλκοόλ συνυπάρχει μαζί με την εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια, αφού χρησιμοποιούν το αλκοόλ για να γιορτάσουν κάποια νίκη τους ή να αντιμετωπίσουν καταθλιπτικά επεισόδια έπειτα από απώλεια.

Όσον αφορά ψυχολογικούς παράγοντες έρευνες έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με εξάρτηση στα τυχερά παιχνίδια έχουν συνυπάρχουσες διαταραχές κατάχρησης ουσιών, διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές και αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας.
Τα άτομα με διαταραχή στα τυχερά παιχνίδια έχουν υψηλό ποσοστό αυτοκτονίας και αυτό γιατί μπορεί να έχουν κλέψει ή δανειστεί χρήματα από τα μέλη της οικογένειας, να έχουν χρεώσει μεγάλα ποσά σε πιστωτικές κάρτες ή να πουλήσουν πολύτιμα αντικείμενα. Αυτές οι συμπεριφορές λοιπόν μπορούν να προκαλέσουν μείωση της αυτοεκτίμησης και να οδηγηθούν σε αυτοκτονικές τάσεις.

Μια ολοκληρωμένη θεραπεία λοιπόν, που συνδυάζει την εκπαίδευση, κάποιες φορές την φαρμακευτική αγωγή, την ομαδική θεραπεία, και τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι αποτελεσματική στις εξαρτήσεις τυχερών παιχνιδιών και παράλληλα ουσιών.

Θυμηθείτε! Ο τζόγος δανείζει δε χαρίζει…

 

Πόλυ Κεφαλά – Ψυχολόγος
Βsc Ψυχολογία, Βsc Επικοινωνία, Μsc Κλινική/ Κοινοτική Ψυχολογία
Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Δείτε επίσης: Άγχος.. Πόσο εύκολο είναι να το ελέγξουμε και να μην μετατραπεί σε διαταραχή?

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα