Θεραπεύτηκε Έλληνας ασθενής από μεσογειακή αναιμία μετά από πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία.

Ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς τον ιατρικό κόσμο και τους ασθενείς στέλνει η αποκάλυψη πως ένας Έλληνας ασθενής θεραπεύτηκε από μεσογειακή αναιμία μετά από την επιτυχία διεθνούς ερευνητικού προγράμματος που έλαβε χώρα στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Ο Έλληνας ασθενής έπασχε από την ασθένεια (που αλλιώς λέγεται και θαλασσαιμία) και υποβλήθηκε σε μια πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου ερευνητικού προγράμματος. Το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης συμμετείχε σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια.

Η ανακοίνωση του χαρμόσυνου αυτού νέου έγινε από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρία στα πλαίσια συνέντευξης για την Ημέρα Θαλασσαιμίας που τιμάται στις 8 Μάϊου. Η γονιδιακή αυτή θεραπεία που είχε ως αποτέλεσμα την θεραπεία του ασθενή έχει υψηλό κόστος (σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ) και βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο.

Δείτε επίσης: Για όλα τα πράγματα υπάρχει το σωστό Timing! Όταν έρθει θα το καταλάβεις, συμβαίνουν μαγικά πράγματα

Δεν έχει ακόμα λάβει επίσημη έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ούτε και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Ωστόσο, φαίνεται πως η έρευνα φέρνει σημαντικά θετικά αποτελέσματα και αυτό δίνει βάσιμες ελπίδες στου 4.032 Έλληνες πάσχοντες από Μεσογειακή αναιμία.

Ειδικοί και γιατροί βέβαιοι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι και προειδοποιούν πως μέχρι η θεραπεία να περάσει στο επόμενο στάδιο, οι πάσχοντες πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσουν τη θεραπεία του και να ελέγχουν συχνά την κατάσταση της υγείας τους. Η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως τακτικές μεταγγίσεις αίματος και φαρμακευτική αγωγή διαδικασία της αποσιδήρωση των ζωτικών τους οργάνων.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Δρ. Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, Καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, εξήγησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η συγκεκριμένη γονιδιακή θεραπεία εντάσσεται στη θεραπευτική φαρέτρα των Αιματολόγων συνδυαστικά με άλλες σύγχρονες θεραπευτικές λύσεις, όπως τα φάρμακα που πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμα και θα μειώνουν την ανάγκη για τακτικές μεταγγίσεις αίματος, αλλά και εκείνα που συμβάλλουν σε καλύτερη αποσιδήρωση των πασχόντων, ώστε στο άμεσο μέλλον να μπορέσουμε να μιλήσουμε για ίαση της Μεσογειακής Αναιμίας.

Πηγή

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα