Διαλογισμός στο σπίτι για αρχάριους, ψυχική υγεία και ευεξία

Ο διαλογισμός μπόρει να μην χρειάζεται σωματικό κόπο, απαιτεί όμως πνευματική πειθαρχία κι αυτό πολλές φορές είναι δύσκολο να επιτευχθεί στο σπίτι, κυρίως βρίσκεται εκεί όλη η οικογένεια.

Είναι μια σημαντική άσκηση που μπορεί να γίνει η αγαπημένη σου συνήθεια, κάτι που θα κάνεις για σένα, και θα σου χαρίσει πνευματική υγεία και ευεξία. Ίσως να έχεις ακούσει ή διαβάσει για τον διαλογισμό και το πόσα υπέροχα πράγματα προσφέρει στον άνθρωπο αυτή η πρακτική.

Διαλογισμός στο σπίτι για αρχάριους, για ψυχική υγεία και ευεξία

Μιλάμε για μια πρακτική που θα μάθεις να εφαρμόζεις στο σπίτι, αρχάριο επίπεδο. Η τεχνική του “να κατεβάζεις τον διακόπτη” όταν – κακά τα ψέματα – η ζωή μας είναι ένα διαρκές τρέξιμο, άγχος και σκέψεις χωρίς ανάπαυλα.

Αρχικά, να γνωρίζεις πως οι σκέψεις δεν θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας, χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση για να μπορέσει να γίνει αυτό.

Ο χρόνος

Βρες τον κατάλληλο χρόνο, σημασία έχει τι θέλεις να αποκομήσεις από τον διαλογισμό σου, να φορτώσεις ενέργεια το πρωί, ή να αποφορτίσεις την ένταση της ημέρας το βράδυ.

Δείτε επίσης: Χρειάζεται ο πολύς ελεύθερος χρόνος ή όχι? Πόσο θέλουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι

Βρες ένα ήσυχο μέρος στο σπίτι

Το σημείο που θα κάνεις τον διαλογισμό σου, και ενημέρωσε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να μην σε ενοχλήσουν για λίγο. Φόρεσε άνετα ρούχα, κάθισε άνετα με ίσια τη σπονδυλική σου στήλη κοιτώντας – ιδανικά – προς την ανατολή. Τα χέρια σου να είναι ακουμπισμένα στα γόνατα και μπορούν να να κοιτούν επάνω ή κάτω, ανάλογα πως σε βολεύει, αρκεί να είναι συμμετρικά.

Κάθισε σε μια καρέκλα, ή οκλαδόν, αρκεί να είσαι άνετα και να νιώθεις όμορφα.

WOMAN PRAY

Μουσική

Λίγη meditation music μπορεί να σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς καλύτερα και να χαλαρώσεις. Υπάρχουν πολλά αντίστοιχα είδη μουσικής στο youtube ή στο spotify. Αν σε βοηθάει, χρησιμοποίησε τα.

Χαλάρωσε

Αν σε βοηθάει ένα αναμμένο κερί, άναψε ένα κερί. Ξεκίνα με απλές αναπνοές, και προσπάθησε να χαλαρώσεις και να νιώσεις όμορφα. Συγκεντρώσου στην αναπνοή σου μέχρι να νιώσεις ηρεμία. Εισπνοή και εκπνοή. Ότι κι αν σκέφτεσαι, προσπάθησε να μην του δίνεις σημασία. Σιγά – σιγά, θα ηρεμούν οι παλμοί της καρδιάς, η αναπνοή θα γίνεται πιο ήπια και στρωτή, και οι σκέψεις θα απομακρύνονται.

Δείτε επίσης: Γιατί οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι δεν κάνουν εύκολα σχέσεις

Μάντρα

Μάντρα είναι μια λέξη που – αν θέλεις – μπορείς να επαναλαμβάνεις κατά την διάρκεια του διαλογισμού σου. Ποια λέξη θέλεις να είναι αυτή? Μπορεί να είναι οι λέξεις: Αγάπη, Ειρήνη, Ησυχία, Είμαι, Ευχαριστώ. Ζήτα αυτό που έχεις ανάγκη, και πες το.

Χρόνος

Ο χρόνος που θα σου χρειαστεί για να καταφέρεις να διαλογιστείς είναι περίπου 20 λεπτά – φυσικά μπορείς να σταματήσεις και νωρίτερα – όμως τα 20 λεπτά (συνήθως) χρειάζονται για να κάνεις το διαλογισμό σου ολοκληρωμένα.

MEDITATION

Πόση ώρα σου πήρε μέχρι ο νους σου να αρχίσει να φεύγει, αλλά και να φύγει η προσοχή σου από την αναπνοή; Αυτό είναι κάτι που κάθε φορά θα το καταφέρνεις όλο και καλύτερα. Είδες πόσο γεμάτος με σκέψεις είναι ο νους σου? Ούτε καν ήξερες με πόσες.

Χωρίς εσύ να προσπαθήσεις καν να σκεφτείς κάτι συγκεκριμένο, ο νους σου είναι γεμάτος σκέψεις. Με τον διαλογισμό ο νους θα κάνει ένα “διάλειμμα” από τις σκέψεις που σε βασανίζουν καθημερινά, και θα επιλέγεις εσύ που ακριβώς θέλεις να συγκεντρωθείς. Θα ξεκουράσεις το μυαλό σου, και θα γεμίσεις ηρεμία, ευεξία και αγάπη.

Ο διαλογισμός είναι κάτι που κάνεις για σένα και έχει επέκταση και στην οικογένεια σου

Είναι η δική σου ώρα, η ώρα που χαρίζεις στο μυαλό και στο σώμα σου την ηρεμία, την γαλήνη, την ευεξία και την αγάπη.

 

Μαίρη Θεοδωρίδου

Δείτε επίσης: Οι 10 τροφές που σε ξυπνούν περισσότερο από τον καφέ

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα