Χρειάζεται ο πολύς ελεύθερος χρόνος ή όχι? Πόσο θέλουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι

Ο ελεύθερος χρόνος είναι απαραίτητος για την ηρεμία και την ευημερία μας. Πόσες ώρες όμως μας χρειάζονται μέσα στην ημέρα, για να είμαστε ευτυχισμένοι?

Η συνεχής κούραση, η δουλειά, η οικογένεια και οι υποχρεώσεις, ίσως να σας κάνουν δυστυχισμένους, αλλά οι ειδικοί λένε ότι ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος όσο κι αν τον ονειρεύεστε, μπορεί να μην είναι αυτό που τελικά χρειάζεστε.

Η υπερβολική απασχόληση μπορεί να προκαλέσει άγχος, και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι. Όλοι χρειαζόμαστε ελεύθερο χρόνο για να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε, ακόμα και να καθόμαστε άπραγοι σε έναν καναπέ – αυτό εννοούν κάποιοι όταν λένε ξεκούραση.

Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ευτυχισμένοι όταν εργάζονται πολύ, και δεν θα το αντάλλασσαν με επιπλέον ελεύθερο χρόνο.

WOMAN LOOKING THE VIEW

Άλλοι όμως μπορεί να θέλουν να εργάζονται λιγότερο – και να κερδίζουν λιγότερα χρήματα – αλλά να έχουν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους και την οικογένειά τους.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα, καθώς σημασία έχει ο χρόνος που μας μένει ελεύθερος. Πόσο ελεύθερο χρόνο νομίζετε ότι χρειάζεστε μέσα στην ημέρα, δύο ώρες, ή πέντε?

Δείτε επίσης: Η σημασία της αυτοβελτίωσης στη ζωής μας

Αυτό κάνει την διαφορά, καθώς επιστήμονες μετά από μελέτες αποφάνθησαν ότι περισσότερη σημασία έχει πόσος είναι τελικά ο ελεύθερος χρόνος που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να είναι περισσότερο ευτυχισμένος, αλλά και πως χρησιμοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του.

Με άλλα λόγια, μετράει ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Αυτό βέβαια που ο κάθε ένας αισθάνεται «παραγωγικό» εξαρτάται από τον ίδιο. Μπορεί για κάποιον να είναι παραγωγική δραστηριότητα η παρακολούθηση ενός reality στην τηλεόραση, για κάποιον άλλο όμως όχι.

Η ανάγνωση για παράδειγμα ενός καλού βιβλίου μπορεί να φαίνεται αδρανής συνήθεια σε κάποιους, άλλοι όμως εκτιμούν τη νοητική διέγερση και την ευχαρίστηση, που προκαλεί αυτή η συνήθεια.

WOMAN ON A LIBRARY

Ελεύθερος χρόνος είναι αυτός που ξοδεύει κανείς για να κάνει αυτό που θέλει, και όχι φυσικά για να κάνει τις δουλειές του σπιτιού, ή για να πάει στο γιατρό.

Δείτε επίσης: Αρώνια, ο σούπερ καρπός με τις θεραπευτικές ιδιότητες

Αξία έχει λοιπόν το πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας. Πρέπει να γνωρίζετε πως οι άνθρωποι δεν ευημερούν αν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντιθέτως, κάποιοι είναι πιο ευτυχισμένοι αν περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους παραγωγικά, και αυτό είναι και το πιο υγιές.

Επειδή οι άνθρωποι είναι κακοί στο να προβλέπουν τι θα τους κάνει ευτυχισμένους, είναι λογικό ο παραγωγικός ελεύθερος χρόνος να τους κάνει πιο ευτυχισμένους από τον χρόνο που δεν έχει κατεύθυνση και απλά περνάει χωρίς σκοπό.

Επιστήμονες μετά από έρευνα διαπίστωσαν ότι περισσότερος ελεύθερος χρόνος σχετίζεται σημαντικά με υψηλότερα επίπεδα ευημερίας, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο μέχρι ένα σημείο. Όταν ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύς – 5 ώρες την ημέρα για παράδειγμα – αυτό έχει συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο υπερβολικός ελεύθερος χρόνος δεν συνδέεται με περισσότερη ευημερία. Το αντίθετο μάλιστα.

Σημασία έχει λοιπόν, να ξεκλέβει κανείς λίγο ελεύθερο χρόνο από τις καθημερινές υποχρεώσεις για να κάνει ότι τον ευχαριστεί. Έτσι, θα είναι περισσότερο ευτυχισμένος ο ίδιος, αλλά και οι άνθρωποι που τον περιβάλλουν.

Πόσος είναι αυτός ο ελεύθερος χρόνος που χρειάζεστε θα το ορίσετε εσείς, αρκεί να βρείτε ποιες είναι αυτές οι ασχολίες που σας κάνουν να ευημερείτε και να νιώθετε ευτυχισμένοι.

Κατερίνα Νικολοπούλου

Δείτε επίσης: Τροφές που βοηθούν στο προβλήμα της δυσκοιλιότητας με φυσικό τρόπο

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα