Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Ωτίτιδα στα παιδιά: Αντιμετώπιση με φυσικό τρόπο

Με αφορμή το γράμμα της μητέρας μιας τετράχρονης μικρούλας που αρρωσταίνει πολύ συχνά, θέλω να σας μιλήσω εδώ για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις με συνεχείς αρρώστιες και ωτίτιδες. Ωτίτιδα στα παιδιά: Αντιμετώπιση με φυσικό τρόπο!

Η μαμά γράφει πως η μικρούλα της εμφανίζει π.χ. για δέκα μέρες πυρετό και δέκατα, τρεις μέρες είναι καλά και μετά… ξανά απ’ την αρχή. Κάποιες φορές έχει μόνο πυρετό. Στην πορεία δημιουργήθηκε και πρόβλημα με τα αυτιά. Ο ΩΡΛ τους είπε πως υπήρχε «υγρό κολλώδες πίσω από το τύμπανο» και έτσι ξεκίνησε αγωγή με κορτιζόνη.

Η μητέρα όμως δεν άντεξε πάνω από ένα μήνα αυτή την κατάσταση και τελικά αποφάσισαν να αφαιρέσουν τα κρεατάκια που ήταν υπερτροφικά και να τοποθετήσουν σωλινίσκους. Το χειρουργείο έγινε στο Παίδων, όπου ο ΩΡΛ δεν εξέτασε τη μικρή πριν το χειρουργείο και όταν τελείωσε τους είπε ότι το υγρό ήταν πιο ρευστό, ότι απλά το αφαίρεσαν και πως έβγαλαν και αρκετά μεγάλα κρεατάκια. Τους έδωσε το λόγο του ότι η ταλαιπωρία του παιδιού με τα αυτάκια είχε τελειώσει. Ενα μήνα όμως μετά είχε και πάλι έντονη φλεγμονή στο αυτί.

Η μητέρα δε μπορούσε να βρει πλέον τον ΩΡΛ γιατί δε σήκωνε ποτέ ο ίδιος το τηλέφωνο και αναγκάστηκε να βρει άλλο γιατρό. Η μικρή έκανε άλλα τέσσερα επεισόδια φλεγμονής στο αυτί και πήρε άλλα οκτώ μπουκάλια αντιβίωσης. Το καλοκαίρι κατάφερε να την πάει 20 μέρες στη θάλασσα, καθώς τους είχαν πει πως θα βοηθήσει, και πράγματι είδε σημαντική βελτιώση. Μου ζήτησε τη συμβουλή μου για το τι άλλο θα μπορούσε να κάνει.

Για ένα παιδί που ακόμα δεν πηγαίνει σχολείο, δεν έχει μεγαλύτερο αδελφάκι και είναι τόσο συχνά άρρωστο (3 φορές τον μήνα), πρέπει σαφώς να μιλήσουμε με τον παιδίατρο. Δεν είναι δικαιολογημένη μια τέτοια συχνότητα.
Διατροφή σε συχνές αρρώστιες
Σε τέτοιες περιπτώσεις το πρώτο που πρέπει να σκεφτούμε είναι μήπως έχει το παιδί απλά πρόβλημα με την διατροφή του;

Δείτε επίσης με τον παιδίατρο αν πρόκειται για κάτι αλλεργικό. Πολλές φορές είναι προβλήματα αλλεργίας σε ορισμένα τρόφιμα που δημιουργούν προβλήματα.

Όσον αφορά τη μύξα και το φλέγμα, θεωρώ πάντως πως η βάση όλων είναι η ενισχυτική διατροφή – αυτή από μόνη της βοηθά πάρα πολλά παιδιά να βελτιώσουν την υγεία τους.

Ωτίτιδα στα παιδιά: Αντιμετώπιση με φυσικό τρόπο

GIRL WRITTING

Πολυφαρμακία και ωτίτιδες

Επίσης σκεφτείτε αν είναι θέμα πολυφαρμακίας. Συνήθως για ωτίτιδα δίνονται αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, κάτι το οποίο είναι ένα πρόβλημα αυτό καθεαυτό. Οι περισσότεροι γιατροί δεν δίνουν καν το «απλό» Amoxil. Θα δοθεί Augmentin, Zinadol, ή κάποιο άλλο αντίστοιχο φάρμακο. Οταν ένα παιδί έχει πάρει τόσα αντιβιοτικά, ξέρουμε ότι αυτά στην ουσία έχουν καταστρέψει ένα πολύ μεγάλο μέρος του φυσικού μικροβιώματός του.

Δείτε επίσης: Πολυκόμπι, το φαρμακευτικό, θαυματουργό βότανο

Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να σκεφτούμε πως θα «ξαναχτίσουμε» ένα πιο υγιές μικροβίωμα, που θα υποστηρίξει καλύτερα το παιδί όταν θα αρρωσταίνει.

Προβιοτικά

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να σκεφτεί κανείς, πέραν της διατροφής, είναι μία κούρα προβιοτικών. Τα προβιοτικά δίνονται κανονικά και παράλληλα με τη λήψη αντιβιοτικού, αλλά μπορούν να δωθούν και μετά. Σε μια τέτοια περίπτωση θα σύστηνα το λιγότερο 3-4 μήνες με διαφορετικά ποιοτικά προβιοτικά.

Ποιοτικά προβιοτικά είναι για παράδειγμα τα Prodilac, Bacteflora, Bio-Kult και πάρα πολλά άλλα, θα βρείτε links αν σκρολάρετε λίγο σε αυτήν τη σελίδα. Μην πάρετε μόνο ένα είδος. Συνήθως δίνουμε για 3-4 εβδομάδες ένα προβιοτικό, μετά αλλάζουμε και πάμε στο επόμενο. Ο σκοπός είναι με όσο μεγαλύτερη ποικιλία, να αποικίσουμε ξανά το σώμα, τους βλεννογόνους και το έντερο με καλά βακτήρια.

Χρήση αντιβιοτικού στην ωτίτιδα;

Όσον αφορά τα αντιβιοτικά σε περίπτωση ωτίτιδας, οι περισσότεροι γιατροί πλέον δεν θα έπρεπε να τα χρησιμοποιούν εκτός από περιπτώσεις μη βελτίωσης με άλλα μέσα. Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, η σωστή αντιμετώπιση είναι με ρινοπλύσεις και με αντιφλεγμονώδη σε πολύ τακτική βάση. Στην ουσία προσπαθούμε απλά να ηρεμήσουμε τον πόνο και τη φλεγμονή, έτσι ώστε να έχει χρόνο το παιδικό σώμα να ανταπεξέλθει. Αυτά τα εξηγώ πολύ αναλυτικά και με μεγάλη λεπτομέρεια στο online σχολείο “O Θεράπων Γονέας ”.

Ομοιπαθητική για τις ωτίτιδες

Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ομοιοπαθητικά. Εάν δεν έχετε καθόλου εμπειρία με την ομοιοπαθητική, μπορείτε να κατεβάσετε τον δωρεάν οδηγό.

Μπορείτε όμως να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ομοιοπαθητικό, ειδικά για ένα τόσο χρόνιο πρόβλημα, ώστε να πάρει λεπτομερές ιστορικό του παιδιού σας και να σας συνοδεύσει στη συνέχεια. Είναι κάτι το οποίο βεβαίως γίνεται και το έχουν κάνει πολλοί πριν από εσάς με μεγάλη επιτυχία (δεν είναι κάτι το καινούριο).

Δείτε επίσης: Ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Υπάρχουν παιδικά σιρόπια για συχνές ωτίτιδες;

Οι μύξες και το φλέγμα έχουν πολλούς διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης, ένας από τους οποίους είναι και το Septilin και το Sambucol, φυτικά σιρόπια που μπορείτε να παραγγείλετε στο φαρμακείο και να βοηθήσετε και να υποστηρίξετε το παιδί σας.

Προσοχή όμως: Όταν το παιδί έχει διατροφή γεμάτη γαλακτοκομικά και ζάχαρη (βλέπε π.χ. τα παιδικά «γιαουρτάκια» του εμπορίου), όσα σιρόπια και ομοιοπαθητικά και να δίνετε θα έχετε μεγάλο πρόβλημα και δυσκολία να μειώσετε την ποσότητα της μύξας και του φλέγματος, που με τη σειρά τους δημιουργούν πρόβλημα και στα αυτάκια.

Βλέπετε πως με πολύ απλά βήματα και φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης, μπορούμε να δούμε θεαματικά αποτελέσματα βελτίωσης της υγείας του παιδιού μας!

Πηγή kemper.gr

Δείτε επίσης: Πως άλλαξαν το ανοσοποιητικό των παιδιών οι Φινλανδοί

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα