Ξινολάχανο για βιταμίνη C, και ενεργοποίηση του μεταβολισμού (Συνταγή)

Published by Maggie on

salad

 

Ξινολάχανο για βιταμίνη C, και ενεργοποίηση του μεταβολισμού (Συνταγή)

Το ξινολάχανο ή surkrut  έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.
Προστατεύει από τον καρκίνο, τα καρδιαγγιεακά, και εγκεφαλικά επεισόδια.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, είναι πλούσιο σε προβιοτικά, και χάρη στην γλυκοζινόλη και τα φλαβονοειδή που περιέχει σε μεγάλη ποσότητα, παρουσιάζει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Επιπλέον, βελτιώνει την διαδικασία της πέψης, και οι φυτικές ίνες που περιέχει, ελέγχουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL).
Βοηθά στην απώλεια βάρους, και επειδή έχει υποστεί φυσική ζύμωση,  ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.

CABBAGE

Τι θα χρειαστείτε:
2 κιλά άσπρο λάχανο
50γρ. Αλάτι
1 καφτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
1 καρότο τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη
Πως θα το φτιάξετε:
Αφού αφαιρέσετε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο, πλύντε τα καλά, και κρατήστε τα κάπου στην άκρη. Στη συνέχεια, κόψτε το λάχανο σε λωρίδες. Τοποθετήστε το σε μια βαθειά λεκάνη και ανακατέψτε το με το αλάτι. Προσθέστε και το καρότο“Σφίξτε” το με τα χέρια σας, και θα δείτε ότι μέσα σε λίγα λεπτά θα αρχίσει να μαραίνεται. Θα σχηματίσει μια άλμη. Σε αυτό το σήμείο προσθέστε την ψιλοκομμένη πιπεριά, και ανακατέψτε καλά.

CABBAGE AND CARROT

Δείτε επίσης:  8 ιδέες για ένα light, εύκολο και θρεπτικό πρωινό. Με λίγες θερμίδες, θα σε κρατήσει για ώρες
Πάρτε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο, και στις άκρες του, τοποθετήστε τα μεγάλα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο, που είχατε κρατήσει από την αρχή στην άκρη. Στρώστε τα μεγάλα φύλλα, και στη συνέχεια προσθέστε μέσα σιγά – σιγά το λάχανο, σπρώχνοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα όσο πιο δυνατά μπορείτε για να το στριμώξετε. Στη συνέχεια, βάλτε κάτι βαρύ πάνω από το λάχανο,(ένα πιάτο π.χ που να χωράει μέσα) και αφήστε 5 εκατοστά περιθώριο πάνω από το πιάτο. Καλύψτε με άλμη. Η άλμη πάνω από το πιάτο θα βοηθήσει στη ζύμωση. Κατά την διάρκεια της ζύμωσης θα δημιουργηθεί αφρός.
Μετά από μια εβδομάδα, ανοίξτε το βάζο και αφαιρέσετε τον αφρό. Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε 2 μέρες ώσπου να σταματήσει να βγαίνει αφρός και να ολοκληρωθεί η ζύμωση. Όταν γίνει αυτό, το ξινολάχανό σας είναι έτοιμο.
Διατηρήστε το στο ψυγείο, αεροστεγώς κλεισμένο μέχρι και δύο μήνες.
*Tip: το ξινολάχανο είναι ιδανικό συνοδευτικό για κρέατα.
Καλή σας απόλαυση!

 

Μαρία Κωνσταντινίδου
Δείτε επίσης: 7 λόγοι για να μαθαίνεις κάτι καινούριο κάθε μέρα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *