Φαγητά που μπορείς να διατηρήσεις στην κατάψυξη και για πόσο διάστημα

Published by Maggie on

FISH MEAT

 

Φαγητά που μπορείς να διατηρήσεις στην κατάψυξη και για πόσο διάστημα

Πολλές φορές ο χρόνος δεν περισσεύει για να μπορείς να μαγειρεύεις κάθε μέρα. Μια καλή και ασφαλής λύση για σένα που δεν προλαβαίνεις ή θέλεις να αποφύγεις το καθημερινό μαγείρεμα, είναι να αποθηκεύεις το φαγητό στην κατάψυξη.
Εύκολη λύση, και έχεις κάθε μέρα έτοιμο φαγητό για όλη την οικογένεια. Αν θέλεις να εξοικονομήσεις χρόνο, μαγείρεψε μια φορά την εβδομάδα και τοποθέτησε το φαγητό στην κατάψυξη.

FOOD REFRIGERATIOR

Τα τρόφιμα που αποθηκεύονται σε χαμηλή θερμοκρασία θεωρούνται ασφαλή. Να θυμάσαι όμως ότι η μεγάλη διάρκεια του παραμονής του φαγητού στην κατάψυξη, μπορεί να αλλάξει την ποιότητα.
Τρόφιμα που δεν μπορούν να καταψυχθούν είναι τα αβγά με το κέλυφος, και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα.
Πριν καταψύξεις κάποιο τρόφιμο, να θυμάσαι ότι πρέπει να είναι φρεσκομαγειρεμένο, και να έχει κρυώσει καλά. Να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Κατάψυξε το φαγητό σε αεροστεγείς συσκευασίες που είναι κατάλληλες για αυτό τον σκοπό.
Δείτε επίσης: Δεν αδυνατίζεις παρόλο που κάνεις δίαιτα. Τι μπορεί να φταίει και κολλάς….?
Ο πιο σωστός τρόπος για να αποψύξεις το φαγητό είναι να το αφήσεις στην συντήρηση του ψυγείου για μια νύχτα, και μετά να το ζεστάνεις για να καταναλωθεί. Το φαγητό που θα μείνει αφού αποψυχθεί, πρέπει να συντηρηθεί στο ψυγείο και να καταναλωθεί εντός του 24ωρου. Ποτέ δεν βγάζουμε ένα τρόφιμο από την κατάψυξη και το ξαναβάζουμε μετά, πρέπει οπωσδήποτε να καταναλωθεί.

VEGETABLES

Πόσο όμως διατηρούνται τα τρόφιμα στην κατάψυξη? Ιδού μια ενδεικτική λίστα:
– Ζυμαρικά φούρνου, όπως λαζάνια ή παστίτσιο ( 2 μήνες)
– Όσπρια (2-3 μήνες)
– Μαγειρεμένο κρέας (2-3 μήνες)
– Λαδερά φαγητά, όπως τα φασολάκια και ο αρακάς (2-3 μήνες)
– Ωμή ζύμη (έως 6 μήνες)
– Μαγειρεμένο φαγητό με ρύζι, π.χ γεμιστά (2 μήνες)
– Ψάρια (2 εβδομάδες)
– Λαχανικά (2 εβδομάδες)
– Ψωμί κομμένο σε φέτες (μέχρι 3 μήνες)
– Ζυμαρικά μαγειρεμένα (έως 3 μήνες)
– Σάλτσες (3-4 μήνες)
– Μπιφτέκια και κεφτέδες (2 – 3 μήνες)
– Πίτες, όπως τυρόπιτα ή σπανακόπιτα (πριν από το μαγείρεμα τους στον φούρνο) (2 μήνες)
– Πίτσες (2 – 3 μήνες)
– Ντολμαδάκια (2 μήνες)
– Μπισκότα ή cookies (2 – 3 μήνες)
– Ζεστές σάλτσες, όπως σάλτσα ντομάτα ή σάλτσα κιμά ( 2 μήνες)
Σούπες (2 μήνες)
– Ζωμοί (1 – 2 μήνες)
– Μαγειρευτά κρέατα και πουλερικά ( 2 μήνες)

FROZEN FOOD

Αν καταψύξεις φαγητά όπως μπιφτέκια, καλό είναι να χρησιμοποιήσεις χαρτί ψησίματος ανάμεσα στις στρώσεις, ώστε να μην κολλήσουν. Φρόντισε πάνω στις συσκευασίες να γράψεις την ημερομηνία που καταψύχθηκε το τρόφιμο για να ξέρεις και πότε πρέπει να καταναλωθεί. Επίσης, χώρισε το φαγητό σε μερίδες, έτσι ώστε να βγάζεις για κατανάλωση την σωστή ποσότητα κάθε φορά.

Μαρία Κωνταντινίδου

Δείτε επίσης: Δροσερή, καλοκαιρινή, κρύα μακαρονοσαλάτα. Εύκολα και γρήγορα, ακόμα και σαν γεύμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *