Το Σταμναγκάθι και οι θεραπευτικές του ιδιότητες (Συνταγή:Τσιγαριαστό με αυγά)

Published by Megeia on

Το Σταμναγκάθι και οι θεραπευτικές του ιδιότητες (Συνταγή)

Το σταμναγκάθι είναι βότανο που χρησιμοποιούσαν από την αρχαιότητα και ως βότανο και ως τροφή. Δύσκολα το έβρισκε κανείς, γιατί ήταν δύσκολη η συγκομιδή του, αλλά και κουραστική.
Στις μέρες μας, είναι πασίγνωστο στην Κρήτη όπου και καλλιεργείται ευρέως, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Έχει διουρητικές ιδιότητες, και απαλλάσσει το σώμα από τις τοξίνες.
Περιέχει μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών, αλλά και κιχώριο, που είναι γνωστό για την αποσυμφόρηση της χοληδόχου κύστης και του ήπατος.
Περιέχει β-καροτένια, και βοηθά στην καρδιαγγεική προστασία. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, προάγει την αντιγήρανση των ιστών, και ρυθμίζει την λειτουργία των αδένων.
Δρα κατά του διαβήτη, της παχυσαρκίας, αλλά και στην κατακράτηση υγρών λόγω της διουρητικής του ικανότητας.
Κάνει καλό στο συκώτι, αλλά και στο στομάχι, καθώς ευνοεί την πέψη. Το αφέψημα των φύλλων του, δρα κατά του διαβήτη.

 

Γευστική πρόταση με σταμναγκάθι:

 

stamnagathi me avga

Σταμναγικάθι τσιγαριαστό με αυγά

Υλικά:
250 γρ. σταμναγκάθι
4 αυγά
Χοντρό αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα
Γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
Ελαιόλαδο
Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά το σταμναγκάθι, το βράζουμε σε άφθονο νερό, αλατισμένο, για 8-10 λεπτά. Σε αντικολλητικό τηγάνι, τοποθετούμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σταμναγκάθι. Το τσιγαρίζουμε καλά και το γυρνάμε και από την άλλη μεριά.
Σε άλλο σκεύος, χτυπάμε καλά τα αυγά με λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, και την πάπρικα. Τοποθετούμε τα αυγά στο τηγάνι με το σταμναγκάθι, και το κουνάμε να πάνε τα αυγά παντού. Λίγο πριν ετοιμαστεί, ρίχνουμε την τριμμένη γραβιέρα Κρήτης και τελειώνουμε την ομελέτα μας στο φούρνο στο δυνατό γκριλ για 7-8 λεπτά.
Σερβίρετε ζεστή την ομελέτα, και απολαύστε την με ζυμωτό ψωμί.
Καλή σας όρεξη!

maggie

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *