Τips που θα σε βοηθήσουν να κάνεις το παιδί σου ανεξάρτητο

Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ανεξάρτητα και υπεύθυνα. Ως γονείς προσπαθούμε να τα βοηθάμε για να αποφύγουν λάθη και να τους κάνουμε την ζωή τους πιο εύκολη.

Όμως, αυτό είναι κάτι που μετέπειτα δεν θα τους κάνει καλό, γιατί στην ζωή τίποτα δεν έρχεται εύκολα, και ο δρόμος τους δεν θα είναι πάντοτε στρωμένος με ροδοπέταλα.

Χρειάζεται μεγάλη υπομονή, χρόνος και προσπάθεια για να κάνετε το παιδί σας ανεξάρτητο. Σας έχουμε μερικά tips που θα σας βοηθήσουν.

Ας κάνουν λάθη

Μη τους φωνάζετε με το παραμικρό. Αν δεν κάνουν λάθος δεν θα μάθουν. Βοηθήστε τα να σκεφτούν πώς θα το κάνουν καλύτερα την επόμενη φορά, και διδάξτε τους ότι είναι εντάξει να κάνεις λάθος, γιατί έτσι θα μάθεις.

Επιλογές

Εντός ορίων φυσικά, δώστε τους την ελευθερία της επιλογής. Δείξτε τους εμπιστοσύνη, και αφήστε τα να πάρουν αποφάσεις. Δώστε τους ευκαιρίες για να κάνουν τις δικές τους επιλογές, να τους προσφέρετε 2- 3, με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσουν αίσθημα ευθύνης.

Μην τα διορθώνετε συνέχεια

Αυτό θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. ΄Οταν προσπαθείτε να τα κάνετε ανεξάρτητα, δεν γίνεται να τα διορθώνετε συνέχεια. Αν για παράδειγμα δεν στρώσουν καλά το κρεβάτι τους ή δεν μαζεύουν τα ρούχα τους, μην τα μαλώνετε ή διορθώνετε συνεχώς. Επιβραβεύστε την προσπάθεια, κι έτσι θα θέλουν να συνεχίσουν να προσπαθούν για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Δείτε επίσης: Ακόμα κι όταν όλα σου πάνε στραβά…. Θυμήσου αυτά τα 5 πράγματα και χαμογέλα!

MOM PLAYING WITH KID
Δικός τους χώρος

Δώστε στα παιδιά σας τον χώρο τους, έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία να είναι πραγματικά ανεξάρτητα. Δώστε τους ευκαιρίες να εξερευνήσουν, χωρίς να τα επιβλέπετε υπερβολικά. Αφήστε τα να παίξουν σε άλλο δωμάτιο χωρίς την δική σας αυστηρή επίβλεψη, Επιβλέψτε, αλλά να είστε διακριτικοί. Αν τα παιδιά σας είναι μεγαλύτερα, στείλτε τα στον κοντικό φούρνο να αγοράσουν ψωμί, και παρακολουθήστε τα από ασφαλή απόσταση.

Αφήστε τα να κάνουν πράγματα μόνα τους, χωρίς εσάς δίπλα τους. Έτσι θα αποκτήσουν και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Αναθέστε τους οικιακές εργασίες

Αφήστε τα να αναλάβουν κάποιες δουλειές στο σπίτι, ανάλογα βέβαια με την ηλικία τους. Δεν χρειάζεται οι δουλειές αυτές να είναι μεγάλες, αλλά κάτι που να απαιτεί από αυτά να την σκεφτούν για να την πραγματοποιήσουν.

Διαμορφώστε τους χώρους του σπιτιού

Να θυμάστε πως όσα περισσότερα πράγματα κάνετε εσείς για τα παιδιά σας, τόσα λιγότερα θα κάνουν τα ίδια μόνα τους. Αφήστε τα να πλύνουν μόνα τους το πιάτο που χρησιμοποίησαν για τα φρούτα τους, κι ας μην το πλύνουν καλά.

Κάποια στιγμή θα μάθουν, και τότε θα καμαρώνετε για τα ανεξάρτητα παιδιά σας.

 

Νάντια Πολίτη

Δείτε επίσης:  Κομπούχα, το ελιξήριο της αθανασίας από την Άπω Ανατολή

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!
 

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα