Τα σπουδαία οφέλη του παντζαριού και των φύλλων του

Το παντζάρι ωριμάζει μέσα στο χώμα και θεωρείται υπερτροφή από τα παλιά χρόνια. Λέγεται και κοκκινογούλι, και είναι όχι απλά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αλλά έχει εκπληκτικά οφέλη για την υγεία.

Χρυσοί ολυμπιονίκες έχουν κατά καιρούς αναφερθεί στις σπουδαίες ιδιότητες του πατζαριού.

Είτε σε χυμό ωμό, είτε ψημένο ή βραστό, το παντζάρι περιέχει  αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Μόνο θρεπτικά συστατικά έχει να προσφέρει στον οργανισμό μας.

Ο χυμός του είναι ο καλύτερος τρόπος για να το λάβετε, καθώς με το μαγείρεμα μειώνεται η θρεπτική του αξία.

Το παντζάρι περιέχει πρωτεϊνη, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, φολικό οξύ, κάλιο, νάτριο, φλαβονοειδή, καροτενοειδή, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, φυσικά σάκχαρα, και βιταμίνες Β6, Α και C.

Δείτε επίσης: Κυνόροδα τα θαυματουργά για καλό ανοσοποιητικό, φλεγμονές, τόνωση

Τα φύλλα του παντζαριού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, και έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση. Επιπλέον, ενισχύουν την όραση και εμποδίζουν τη δημιουργία ωχράς κηλίδας στα μάτια.

Τα σπουδία οφέλη του παντζαριού για τον οργανισμό μας:

BEETROOTS IN A PLATE

Μειώνει την αρτητιακή πίεση

Τονώνει το ανοσοποιητικό

Εμποδίζει τη δημιουργία ελευθέρων ριζών και θωρακίζει τον οργανισμό

Βελτιώνει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο και καθυστερεί την άνοια

Προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις

Δείτε επίσης: Βιταμίνη D.. Ο Σύμμαχος μας ενάντια στον καρκίνο

Μειώνει τις φλεγμονές

Βοηθά τα νεύρα και τους μυς να λειτουργούν σωστά

Προλαμβάνει τα εγκεφαλικά επεισόδια

Μειώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια

Αυξάνει την καλή HDL χοληστερόλη

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η βεταΐνη που περιέχει το παντζάρι προάγει την υγεία του συκωτιού και την καταπολέμηση της λιπώδους διήθησης (λίπος στο συκώτι)

Τονώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και ενισχύει την πνευματική απόδοση

Βοηθάει στην υγεία των οστών και των δοντιών μας

Αυξάνει την αθλητική απόδοση και βελτιώνει την αντοχή, ειδικά κατά την άσκηση υψηλής έντασης

Βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας γιατί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες

Προλαμβάνει πολλές ασθένειες, καθώς  καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες

Διατηρεί την υγεία του δέρματος και των νυχιών μας

Μετά την κατανάλωση παντζαριών είναι φυσιολογικό να παρατηρήσετε κόκκινο χρώμα στα ούρα ή στα κόπρανα. Είναι αποτέλεσμα των φυτικών χρωστικών που περιέχουν τα παντζάρια

 

Μάνος Κυριαζόγλου

Δείτε επίσης: Χρειάζεται ο πολύς ελεύθερος χρόνος ή όχι? Πόσο θέλουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα