Σεξουαλική επίθεση και οι επιπτώσεις στην ζωή μας

Το τραύμα του βιασμού ή της σεξουαλικής επίθεσης οδηγεί σε συναισθήματα φόβου, ντροπής, άγχους. Το άτομο αναβιώνει σκηνές και εικόνες ζώντας καθημερινά μέσα σε έναν εφιάλτη.

Είναι σημαντικό να θυμάστε, πως εάν έχετε υποστεί κάτι τέτοιο, δεν φταίτε εσείς για ότι συνέβη, μην νιώθετε ενοχές, όσο δύσκολο και να σας ακούγεται με τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας θα ανακτήσετε την εμπιστοσύνη και την αίσθηση της ασφάλειάς σας.

Η ανάκαμψη από μια τέτοια επώδυνη κατάσταση απαιτεί χρόνια και η διαδικασία της επούλωσης του τραύματος είναι επώδυνη. Με την κατάλληλη ψυχοθεραπεία το άτομο θα επανακτήσει την αίσθηση ελέγχου και την αυτοεκτίμησή του.

Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο, ο αντίκτυπος της σεξουαλικής επίθεσης είναι πολύ μεγαλύτερος ψυχικά από ότι σωματικά.

Το άτομο που έχει βιώσει μια τέτοια κατάσταση, δεν εμπιστεύεται πλέον κανέναν, φοβάται τον κόσμο τον θεωρεί επικίνδυνο και αμφισβητεί την κρίση του, την αξία του ως άτομο, τη λογική και το άτομο νιώθει «βρώμικο».

Δείτε επίσης:Πως θα βοηθήσεις το παιδί σου να ανοίξει τα φτερά του

Οι σχέσεις πλέον για το άτομο θεωρούνται επικίνδυνες, η οικειότητα αδύναμη και το άτομο είναι πιθανό να αναπτύξει διαταραχή μετατραυματικού στρες, κατάθλιψη και άγχος.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό που βιώνετε είναι μια φυσιολογική αντίδραση στο τραύμα.

Τα συναισθήματα ντροπής, αβοηθητότητας, ανεπάρκειας και της ευθύνης για ότι έγινε, είναι συμπτώματα όχι όμως η πραγματικότητα.

Μύθοι και πραγματικότητα για βιασμό ή σεξουαλική επίθεση:

Μύθος: μπορείτε να καταλάβετε ένα τέτοιο άτομο από τον τρόπο που κοιτάει και φέρεται

Πραγματικότητα: δεν υπάρχει κανένας ασφαλής τρόπος να εντοπιστεί ένα τέτοιο άτομο, πολλοί φαίνονται ευγενικοί, φιλικοί και μη απειλητικοί

Μύθος: δεν αντιστάθηκα πολύ εγώ φταίω

Πραγματικότητα: κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επίθεσης το σώμα και ο εγκέφαλος μπαίνουν σε μια κατάσταση κλειδώματος κοινώς σε σοκ, και η αντίδραση είναι δύσκολη

Μύθος: οι άνθρωποι που βιάζονται φταίνε από τον τρόπο που μιλούν ή τον τρόπο που ντύνονται

Πραγματικότητα: ο βιασμός είναι ένα έγκλημα και οι δράστες αναζητούν άτομα που είναι πιο ευάλωτα ή εκείνη τη στιγμή πιο εύκολα στόχος

Μύθος: δεν είναι βιασμός εάν με αυτό το άτομο είχατε συνευρεθεί στο παρελθόν

Πραγματικότητα: ακριβώς επειδή είχατε συνευρεθεί στο παρελθόν με αυτό το άτομο, αυτό δεν του δίνει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει στο σώμα σας

Βήματα ανάκτησης από μια τέτοια κατάσταση:

  • Υπομονή και επιμονή

  • Μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε

  • Μιλήστε με ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να ανακουφιστείτε από τα συναισθήματα ενοχής και ντροπής

  • Προετοιμαστείτε στη ψυχοθεραπεία σας για αναδρομές και τεχνικές έκθεσης για αναβίωση του τραύματος

  • Χρήσιμες είναι οι τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοής

  • Φροντίστε τον εαυτό σας

  • Ελάτε πιο κοντά με τα άτομα που αγαπάτε και νιώθετε ασφάλεια

 

Πόλυ Κεφαλά – Ψυχολόγος
Βsc Ψυχολογία, Βsc Επικοινωνία, Μsc Κλινική/ Κοινοτική Ψυχολογία
Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Δείτε επίσης: 9 λόγοι για να τρως μύρτιλα

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα