Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Νέα εξέταση αίματος μπορεί να διακρίνει την κατάθλιψη και την διπολική διαταραχή

Η νέα εξέταση αίματος θα μπορεί να διακρίνει πόσο σοβαρή είναι η κατάθλιψη ενός ασθενούς, τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής κατάθλιψης στο μέλλον και τον κίνδυνο εκδήλωσης διπολικής διαταραχής στο μέλλον.

Σε όλο τον κόσμο, 1 στα 4 άτομα θα υποφέρει από ένα καταθλιπτικό επεισόδιο στη διάρκεια της ζωής του. Ενώ οι τρέχουσες προσεγγίσεις διάγνωσης και θεραπείας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη δοκιμή και το λάθος, μια πρωτοποριακή μελέτη από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα ρίχνει νέο φως στη βιολογική βάση των διαταραχών της διάθεσης και προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη εξέταση αίματος που στοχεύει σε μια προσέγγιση ιατρικής ακριβείας στη θεραπεία.

Με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Νικουλέσκου, MD, Ph.D., καθηγητή Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντάνα, η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry. Η εργασία βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη από τον Νικουλέσκου και τους συναδέλφους του σε βιοδείκτες αίματος που παρακολουθούν την αυτοκτονία, καθώς και τον πόνο, τη διαταραχή μετατραυματικού στρες και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

TEST BLOODS

Η εργασία της ομάδας περιγράφει την ανάπτυξη μιας εξέτασης αίματος, αποτελούμενης από βιοδείκτες RNA, που μπορούν να διακρίνουν πόσο σοβαρή είναι η κατάθλιψη ενός ασθενούς, τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής κατάθλιψης στο μέλλον και τον κίνδυνο μελλοντικής διπολικής διαταραχής. Επίσης, η εξέταση παρέχει στοιχεία για προσαρμοσμένες επιλογές φαρμάκων για ασθενείς.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε διάστημα τεσσάρων ετών, με περισσότερους από 300 συμμετέχοντες που προήλθαν κυρίως από τον πληθυσμό των ασθενών στο Ιατρικό Κέντρο Richard L. Roudebush στην Ινδιανάπολη. Η ομάδα χρησιμοποίησε μια προσεκτική προσέγγιση τεσσάρων βημάτων: ανακάλυψη, ιεράρχηση, επικύρωση και δοκιμή.

Αρχικά, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες στο πέρασμα του χρόνου, σε καταστάσεις με υψηλά και χαμηλά επίπεδα διάθεσης, και κάθε φορά κατέγραφαν τι άλλαζε ως προς τους βιολογικούς δείκτες (βιοδείκτες) στο αίμα τους ανάμεσα στις δύο καταστάσεις.

Δείτε επίσης: Ρεκόρ Γκίνες για τον Έλληνα κολυμβητή Χρυσικόπουλο, που κατέρριψε το ρεκόρ κολύμβησης σε πισίνα 50 μέτρων

Στη συνέχεια, η ομάδα χρησιμοποίησε μεγάλες βάσεις δεδομένων που αναπτύχθηκαν από όλες τις προηγούμενες μελέτες στον τομέα, για να επικυρώσει και να βάλει σε σειρά προτεραιότητας τα ευρήματά της. Οι ερευνητές επικύρωσαν τους κορυφαίους 26 υποψήφιους βιοδείκτες σε ανεξάρτητες ομάδες κλινικά σοβαρών περιστατικών με κατάθλιψη ή μανία. Τέλος, οι βιοδείκτες δοκιμάστηκαν σε επιπλέον ανεξάρτητες ομάδες για να προσδιοριστεί πόσο ισχυροί ήταν να προβλέψουν ποιος είναι άρρωστος και ποιος θα αρρωστήσει στο μέλλον.

Με αυτή την προσέγγιση, οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν πώς μπορεί να γίνει ταίριασμα των ασθενών με τη φαρμακευτική αγωγή, ακόμη και να βρεθεί ένα νέο πιθανό φάρμακο για την κατάθλιψη.

Αυτές οι εξετάσεις αίματος μπορούν να οδηγήσουν σε ακριβή, εξατομικευμένη αντιστοίχιση με φάρμακα και αντικειμενική παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία, δήλωσε ο Νικουλέσκου.

Δείτε επίσης: Κάνε το αδυνάτισμα δροσερή απόλαυση: Οι χυμοί που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις και θα σου δώσουν την ενέργεια και τις βιταμίνες που χρειάζεσαι

Εκτός από τις διαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις που έφερε η μελέτη, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι διαταραχές της διάθεσης υπογραμμίζονται από τα γονίδια του κιρκαδικού ρολογιού, τα γονίδια που ρυθμίζουν τον εποχικό κύκλο και τους κύκλους ημέρας-νύχτας και ύπνου.

Οι βιοδείκτες αίματος προσφέρουν πλεονεκτήματα κλινικής πρακτικής στον πραγματικό κόσμο. Καθώς ο εγκέφαλος δεν μπορεί εύκολα να υποβληθεί σε βιοψία σε ζωντανά άτομα, εργαστήκαμε σκληρά για να εντοπίσουμε βιοδείκτες αίματος για νευροψυχιατρικές διαταραχές, κατέληξε ο ερευνητής.

Ο Νικουλέσκου θεωρεί ότι το έργο της ομάδας του είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για αμέτρητους ασθενείς και εστιάζει στη συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρείες και άλλους γιατρούς ώστε μερικές από τις ανακαλύψεις της έρευνας να αρχίσουν να εφαρμόζονται σε πραγματικά σενάρια.

Πηγή

Δείτε επίσης: Βρες ανθρώπους εσωτερικά όμορφους, ανθρώπους που σε νοιάζονται πραγματικά. Υπάρχουν!

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα