Κρόκος Κοζάνης και τα οφέλη του στην υγεία μας (υπέροχη συνταγή για ριζότο λαχανικών)

Published by Megeia on

κροκος κοζανης

Κρόκος Κοζάνης και τα οφέλη του στην υγεία μας (Συνταγή)

Το χρησιμοποιούσε η Κλεοπάτρα στα καλλυντικά της! Είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο αλλά και από τα καλύτερα ποιοτικά.
Κρόκος Κοζάνης, η σαφράν.
Το “καμάρι” της Ελλάδας όπως πολλοί το αποκαλούν.
Η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα όπου εδώ και πάρα πολλά χρόνια καλλιεργείται το φυτό και εξάγεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ο κρόκος Κοζάνης έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, και χαρίζει νοστιμιά στο φαγητό.
Περιέχει:
Βιταμίνη Β12
Ζεαξανθίνη
α-β καροτένιο
Βιταμίνη C
Μαγνήσιο
Κάλιο
Λυκοπίνη
Δίνει ωραία πικάντικη γεύση στο φαγητό, και υπέροχο κίτρινο χρώμα. Προσοχή όμως στην ποσότητα: Πρέπει να είναι μικρή, για να μην πικρίσει το φαγητό μας. Ο κρόκος σε σκόνη προστίθεται στο φαγητό διαλυμένος σε νερό.
Το στίγμα κρόκου πρέπει να το μουλιάσετε σε ένα ποτήρι νερό για περίπου 1 ώρα πριν το χρησιμοποιήσετε στο φαγητό.
Ο κρόκος Κοζάνης είναι εξαιρετικός για την υγεία μας, και έχει πολλά οφέλη:
– Μειώνει την αρτηριακή πίεση.
– Έχει αντικαταθλιπτικές, αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.
– Μειώνει την χοληστερίνη.
– Ανακουφίζει από τον στομαχόπονο και διευκολύνει την πέψη.
– Βοηθά σε κρίσεις άσθματος.
– Έχει αντιθρομβωτική δράση.
– Έχει ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από Άνοια ή την νόσο Αλτσχάϊμερ
– Έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι συνδέεται με τον έρωτα και την γονιμότητα.

Γευστική πρόταση με κρόκο Κοζανης ( σαφράν)

ριζοτο με σαφραν

Ριζότο Λαχανικών με Κρόκο Κοζάνης

Υλικά:
500 γρ. ρύζι νυχάκι
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος τους) ψιλοκομμένα
2 καρότα ψιλοκομμένα
2 κολοκυθάκια ψιλοκομμένα
2 πιπεριές πολύχρωμες ψιλοκομμένες
150 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
Ελαιόλαδο
30 γρ. κεφαλοτύρι
Κρόκο Κοζάνης
100 γρ. λευκό κρασί
1 με 1,5 λίτρο Ζωμό λαχανικών
Αλάτι πιπέρι
Σε βαθειά κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι, τα πράσα, τα καρότα και τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών σιγά – σιγά ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν το ρύζι “πιει” το ζωμό, προσθέτουμε κι άλλο, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Μόλις ετοιμαστεί, κατεβάζουμε το ριζότο από την φωτιά, και προσθέτουμε ελαιόλαδο.
Σερβίρετε όπως είναι ζεστό, με φρέσκο τριμμένο κεφαλοτύρι από πάνω.
Καλή σας όρεξη!

maggie


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *