Κρίση πανικού: Μπορεί να συμβεί ακόμα και στον ύπνο.Τι είναι, πως να την αντιμετωπίσεις. Πότε εμφανίζεται και γιατί

Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει έστω μια φορά στην ζωή τους κρίση πανικού.
Είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο άγχους και φόβου. Αυτός που την βιώνει νιώθει ότι παθαίνει καρδιακή προσβολή ή ακόμα και ότι πεθαίνει.

Δεν προειδοποιεί, και τα επεισόδια μπορεί να είναι μεμονωμένα ή επαναλαμβανόμενα, να συμβαίνουν συχνά. Η κρίση πανικού μπορεί να συμβεί ακόμα και στον ύπνο, και συνήθως τα συμπτώματα κορυφώνονται εντός λίγων λεπτών.

Μερικά από τα συμπτώματα:

Απώλεια ελέγχου, ζάλη, ταχυκαρδία, στεγνό στόμα, ιδρώτας, πόνος στο στήθος, ρίγη ή έξαψη, τρέμουλο, φόβος θανάτου, τάση για λιποθυμία.

Αξιολόγηση

Επειδή τα συμπτώματα θυμίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, (π.χ έμφραγμα), θα πρέπει αρχικά να αξιολογηθούν από γιατρό.

Αν ο γιατρός σας διαβεβαιώσει ότι η υγεία σας είναι εντάξει,
για την διάγνωση των κρίσεων πανικού θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

Δείτε επίσης: Αισθάνεσαι συνέχεια κουρασμένη?Αν κάποιο διάστημα στη ζωή σου νιώθεις συνεχώς κούραση και ατονία χωρίς ιδιαίτερη αιτία, υπάρχουν κάποιοι λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Τρόποι να αντιμετωπίσετε μια κρίση πανικού μόλις ξεκινήσει:

Αν είστε στο δρόμο ή κάπου έξω μείνετε εκεί που είστε.
Τονίστε στον εαυτό σας ότι είναι μια κρίση που σε λίγα λεπτά θα περάσει και θα είστε και πάλι καλά. Εστιάστε έντονα την προσοχή σας σε αυτή την σκέψη.

Πάρτε αργές, βαθιές αναπνοές

“Γεμίστε” με αέρα και εκπνεύστε αργά.

Ρίξτε κρύο νερό στο πρόσωπο σας

Έρευνες έχουν δείξει ότι το κρύο νερό πυροδοτεί βιολογικές μεταβολές στο σώμα μας, που μειώνουν τους παλμούς της καρδιάς και αποφέρουν χαλάρωση.

– Γεμίστε την μπανιέρα σας και κάντε ένα αφρόλουτρο με άλατα Epsom. Όταν τα άλατα διαλυθούν στο νερό επιφέρουν στο σώμα την χαλάρωση και την ηρεμία.

Δείτε επίσης: Οι θεραπευτικές δράσεις και τα οφέλη του τζίντζερ για την υγεία μας. Ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν

– Μια πολύ καλή τεχνική για να αποβάλλετε τον φόβο είναι να κουνηθείτε, να περπατήσετε, ακόμα και μέσα στο σπίτι.

Ζεστάνετε τα χέρια σας

Ή τρίψτε τα για να ζεσταθούν. Όταν ξεκινάει η κρίση τα χέρια είναι κρύα. Φροντίστε να τα ζεστάνετε, τρίψτε τα μεταξύ τους, έτσι πυροδοτείται η χαλάρωση από το παρασυμπαθητικό σύστημα.

Κάντε γιόγκα

Συγκεκριμένα την στάση του κουνελιού. Έχει αποδειχτεί ότι χαλαρώνει και βοηθάει να διοχετευθεί περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο. Γιόγκα και πιλάτες είναι πολύ χαλαρωτικά είδη άσκησης, και δρουν ενάντια στο άγχος και το στρες.

Ακούστε ήχους της φύσης

Θα σας χαρίσουν την ηρεμία που χρειάζεστε. Ακούστε τους ήχους που σας αρέσουν.

– Φάτε μαύρη σοκολάτα

Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο επιδρά χαλαρωτικά στον οργανισμό. Πρέπει όμως η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο να είναι τουλάχιστον 85%.

Η κρίση πανικού όταν είναι επαναλαμβανόμενη δεν είναι διαχειρίσιμη χωρίς βοήθεια από ειδικό, γιατί οι κρίσεις χωρίς την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να επιδεινώνονται.

Στην περίπτωση των κρίσεων που επαναλαμβάνονται, θα χρειαστεί οπωσδήποτε να επισκεφθείτε έναν ειδικό, ψυχολόγο ή ψυχίατρο, που ενδεχομένως σας συστήσει κάποια θεραπεία με φάρμακα και ψυχοθεραπεία.

Ειρήνη Αποστολίδου

Δείτε επίσης: Μεγαλώνεις αλλά μη λυπάσαι…!! Δεν είσαι μόνο το σώμα, είσαι και πνεύμα…

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα