Επιστήμονες απεικόνισαν τον χάρτη των αισθημάτων που δημιουργούνται από τη μουσική

Η μουσική είναι αναμφίβολα η γλώσσα της ψυχής, ικανή να εκφράζει πράγματα που οι λέξεις δεν μπορούν.

Είναι όμως αυτή η γλώσσα παγκόσμια; Νιώθεις τα ίδια πράγματα με έναν Κινέζο ακούγοντας την ίδια μουσική σύνθεση;

Αυτό έψαξε να βρει μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, αναζητώντας το πώς ανταποκρίνονται στην ίδια μουσική διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια.

music

Δείτε επίσης: Όταν έχεις καλούς φίλους είσαι πιο ευτυχισμένος, γελάς, και ζεις περισσότερο

Όπως μας λένε στο άρθρο τους στο «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι ερευνητές βγήκαν πως η μουσική μπορεί να χαρτογραφηθεί μέσω τουλάχιστον 13 αισθημάτων, μεταξύ αυτών η χαρά, η αγαλλίαση, ο ερωτισμός, η ομορφιά, η χαλάρωση, η λύπη, η ονειροπόληση, ο θρίαμβος, το άγχος, η ενόχληση, η περιφρόνηση κ.λπ.

«Φανταστείτε να οργανώνετε μια τεράστια μουσική βιβλιοθήκη με βάση το συναίσθημα και να συλλαμβάνετε τον συνδυασμό των αισθημάτων που συνδέονται με το κάθε κομμάτι. Αυτό έχει κάνει ουσιαστικά η μελέτη μας», μας λέει η επικεφαλής Alan Cowen.

Αφού ανέλυσαν τα συναισθήματα που προκαλούν μια σειρά από μουσικά ακούσματα, όπως η ροκ, η τζαζ, η πειραματική, η heavy metal, η κλασική μουσική κ.ά., οι ερευνητές βρήκαν πως ανεξαρτήτως γούστου και πολιτισμικής παράδοσης, οι «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι ας πούμε έκαναν όλους να νιώθουν περισσότεροι ενεργοί.

Δείτε εδώ τον διαδραστικό χάρτη και παίξτε με τα συναισθήματα

πηγη

Δείτε επίσης: Με 3 χουρμάδες την ημέρα δεν χρειάζεσαι συμπλήρωμα βιταμινών.

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα