Εναλλαγές συναισθημάτων και διάθεσης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πως να το αντιμετωπίσεις, τι είναι φυσιολογικό, και πότε να ζητήσεις βοήθεια.

Οι εναλλαγές διάθεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλούνται από διάφορους παράγοντες, αλλά κυρίως από την έκρηξη των ορμονών, τις σωματικές αλλαγές και τη δυσφορία που μπορεί να φέρουν, αλλά και από τις ανησυχίες για τις ερχόμενες αλλαγές. Αν έχετε παρατηρήσει ότι τη μία στιγμή είστε ενθουσιασμένες και την άλλη κλαίτε, δεν είστε οι μόνες. Υπάρχει λόγος που υπάρχει η κλισέ εικόνα της εγκύου να κλαίει και να τρώει από έναν κουβά παγωτό. Έχει μια δόση αλήθειας.

Οι έντονες εναλλαγές στη διάθεση ξεκινούν συνήθως στις 7 – 10 εβδομάδες

Μετά το πρώτο τρίμηνο μπορεί να ηρεμήσουν, αλλά επανεμφανίζονται κοντά στον καιρό του τοκετού. Πώς μπορούμε όμως να διαχειριστούμε τις εναλλαγές με τον καλύτερο τρόπο;

Αρχικά, χρειάζεται να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας

…. και σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε τύψεις για όποια αρνητικά συναισθήματα έρχονται και ξαναέρχονται στην επιφάνεια. Να θυμάστε ότι δεν είστε οι μόνες που βιώνουν τα ίδια και ότι οι ορμόνες φταίνε κατά ένα μεγάλο μέρος.

Επίσης, μιλήστε στον σύντροφο και στα παιδιά σας

Μπορεί να χάσετε την ψυχραιμία σας ή να αρχίσετε να κλαίτε ακατάπαυστα. Είναι καλύτερα λοιπόν να τους εξηγήσετε από πριν την κατάσταση. Ζητήστε εκ των προτέρων συγγνώμη για ότι υπερβολικό μπορεί να πείτε. Επιπλέον, τους χρειάζεστε συμμάχους σε αυτή την αγχωτική κατάσταση.

Δείτε επίσης: Όταν το σώμα σου μιλάει… πρέπει να το ακούς! Ασθένειες που εμφανίζονται όταν καταπιέζεις τα συναισθήματα σου, όταν θέλεις να απαλλαγείς από κάτι που σε τυραννά.

Αν ξυπνήσετε και νιώθετε ότι η μέρα ξεκίνησε στραβά, ότι έχετε έντονη ναυτία και καμία όρεξη, απλά κοιμηθείτε. Ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου θα νιώθετε κόπωση και θα παλεύετε να αποκοιμηθείτε. Οπότε όταν νιώσετε αυτή την ανάγκη, μην την αγνοήσετε τη, εκμεταλλευτείτε τη, γιατί η έλλειψη ύπνου προκαλεί μεταπτώσεις της διάθεσης.

Όταν επισκέπτεστε τον γιατρό σας και νιώθετε ότι χρειάζεστε στήριξη, μην ντραπείτε και ζητήστε από μια φίλη/φίλο σας συνοδεύσει. Τέλος, αν θέλετε, μπορείτε να δοκιμάσετε τις πάντα ευεργετικές πρακτικές της γιόγκα και του διαλογισμού ή να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο για να σας βοηθήσει να βρείτε τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστείτε τις όποιες δυσκολίες συναντήσετε.

 

πηγη

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα