Είναι η εποχή που τα κυδώνια υπάρχουν σε αφθονία στην αγορά, και είναι πολλές οι συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε με αυτά.
Εμείς θα ασχοληθούμε με μια υπέροχη συνταγή, το χοιρινό κρέας με κυδώνια, ένα φαγητό που θα αρέσει σίγουρα σε όλη την οικογένεια, μιας και είναι πραγματικά πεντανόστιμο.
Τα κυδώνια – εκτός από ελάχιστες ποικιλίες που τρώγονται και ωμά – ο τρόπος για να τα καταναλώσετε είναι είτε σαν γλυκό, στην κατσαρόλα, ή ψητά στο φούρνο.
Έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες, αποτοξινώνουν και οξυγωνόνουν τα κύτταρα, ενισχύουν τη μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία, και επιπλέον είναι αντιγηραντικά.
Περιέχουν πηκτίνη, κι έτσι βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερίνης, βοηθούν επίσης όσους πάσχουν από διαβήτη, αναζωογονούν τον οργανισμό, και λειτουργούν ως εξαιρετικό τονωτικό με πολλές βιταμίνες.
Τι θα χρειαστείτε:
1.500 γρ. χοιρινό – κατά προτίμηση από μπούτι – κομμένο σε μερίδες
1 κιλό κυδώνια
½ φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
1 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
150 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. κόκκινο κρασί
20 γρ. κονιάκ
1 ξύλο κανέλας
5-6 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ζεστό νερό
Δείτε επίσης: Βότανα και τα μυρωδικά της Ελληνικής κουζίνας, και τα θαυμάσια οφέλη τους για την υγεία μας
Πως θα το φτιάξετε:
Ξεκινήστε καθαρίζοντας και κόβοντας τα κυδώνια σε 8 φέτες το κάθε ένα, ή στα 4 αν είναι μικρά. Τοποθετήστε τα σε αντικολλητικό τηγάνι, και περιχύστε τα με τον χυμό πορτοκαλιού. Σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για 15 – 20 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Μετά, προσθέστε την καστανή ζάχαρη και το βούτυρο και σιγοβράστε για 5 λεπτά ακόμα για να καραμελώσουν.
Σε ένα μπολ τοποθετήστε το αλεύρι και αλατίστε το. Περάστε από εκεί τα κομμάτια του κρέατος, τινάζοντας τα στο τέλος καλά, να φύγει το περίσσευμα. Σε μια κατσαρόλα, τοποθετήστε το ελαιόλαδο και προσθέστε τα κομμάτια του κρέατος. Σοτάρετε καλά από όλες τις μεριές να θωρακιστεί το κρέας.
Δείτε επίσης: Μπιφτέκια λαχανικών, η θεϊκή γεύση που θα ξετρελλάνει τα παιδιά
Προσθέστε το κρεμμύδι και συνεχίστε το σοτάρισμα. Σβήστε με το κρασί και το κονιάκ. Ρίξτε το ζεστό νερό (τόσο ώστε να σκεπάσει το κρέας), την κανέλα και το μπαχάρι, σκεπάστε με το καπάκι, και αφήστε το κρέας να σιγοβράσει για 1,5 ώρα περίπου.
Αν στο μεταξύ πιει το νερό, προσθέστε λίγο ζεστό νερό ακόμα, μέχρι να βράσει το κρέας.
Στη συνέχεια, αλατοπιπερώστε, και προσθέστε μέσα στο κρέας τα κυδώνια.
Ανακατέψτε κουνώντας με τα χέρια σας την κατσαρόλα, για να μην διαλυθούν τα κυδώνια.
Αφήστε τα να βράσουν μαζί για περίπου 10 λεπτά, για να αναμειχθούν τα αρώματα τους. Το φαγητό σας είναι έτοιμο!
*Tip
Απολαύστε το φαγητό σας με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί για να απογειώσετε την γεύση του
Καλή σας απόλαυση!
Μαρία Κωνσταντινίδου
Δείτε επίσης: Οι τροφές που μειώνουν την χοληστερίνη και ευνοούν την υγεία σου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!