Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) είναι μια διαταραχή άγχους που
περιλαμβάνει παρεμβατικές και παρεισφρητικές σκέψεις και ενέργειες.
Κατανόηση των ψυχαναγκαστικών διαταραχών
Οι σκέψεις ή οι εμμονές που χαρακτηρίζουν το OCD μπορεί μερικές φορές να λάβουν τη μορφή εικόνων ή παρορμήσεων και μπορούν να προκαλέσουν υπερβολικό άγχος στον πάσχοντα. Οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, που αποσκοπούν στη μείωση του άγχους, είναι χαρακτηριστικές της διαταραχής και μπορούν να γίνουν πολύ χρονοβόρες και απαιτητικές. Ωστόσο υπάρχουν και οι κρυφοί καταναγκασμοί που γίνονται με αποφυγές. Κατά συνέπεια, η καθημερινή λειτουργία των ατόμων με OCD μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά. Οι άνθρωποι που πάσχουν από OCD συνειδητοποιούν ότι αυτές οι σκέψεις δεν βασίζονται στην πραγματικότητα και οι ενέργειές τους είναι υπερβολικές ή ανόητες, αλλά συχνά τους είναι δύσκολο να αντισταθούν.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, περίπου το 1% του ενήλικου πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και περίπου το 50,6% αυτών των περιπτώσεων θεωρείται σοβαρό.
Πώς να διαγνώσετε το OCD
Το OCD διαγιγνώσκεται συνήθως μετά από μια σειρά ιατρικών εξετάσεων και ψυχολογικών εξετάσεων. Μετά από μια γενική εξέταση, ο γιατρός σας μπορεί να σας στείλει σε ειδικό για περαιτέρω δοκιμές. Επειδή πολλά από τα συμπτώματα του OCD είναι παρόμοια με αυτά της γενικευμένης διαταραχής άγχους, της σχιζοφρένειας ή άλλων ψυχικών ασθενειών, η εύρεση της σωστής διάγνωσης μπορεί να είναι δύσκολη.
Πώς να αναγνωρίσετε το OCD
Τα σημεία και τα συμπτώματα του OCD μπορεί να περιλαμβάνουν:
– Επαναλαμβανόμενες σκέψεις ή εικόνες, όπως ο φόβος για βρωμιά ή μικρόβια
– Σεξουαλικές ή βίαιες σκέψεις, παρορμήσεις ή εικόνες
– Επαναλαμβανόμενες τελετουργίες ή συμπεριφορές, όπως μέτρηση, καθαρισμός ή έλεγχος των πραγμάτων
– Αδυναμία ελέγχου αυτών των σκέψεων ή συμπεριφορών
– Οι συμπεριφορές είναι προσχηματισμένες για να μην αποκομίζουν ευχαρίστηση,
αλλά για να μειώσουν το άγχος που προκαλούν οι σκέψεις
– Δαπανούν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα οι πάσχοντες που εκτελούν τις
συμπεριφορές
– Σκέψεις και συμπεριφορές που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με OCD αντιμετωπίζουν τόσο
εμμονές και καταναγκασμούς. Κάποιοι μπορεί μόνο να υποφέρουν από εμμονές, και ένα μικρότερο μέρος των πασχόντων μπορεί να βιώνει μόνο καταναγκασμούς.
Βήματα που μπορείτε να πάρετε για να βοηθήσετε κάποιον με OCD
Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένα μέλος της οικογένειας ή ένας φίλος για κάποιον που υποφέρει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι να ενθαρρύνει και να βοηθήσει το άτομο αυτό να αναζητήσει θεραπεία. Το άτομο που πάσχει από OCD μπορεί να ενοχληθεί και να προσπαθήσει να κρύψει συμπτώματα ή τελετουργίες. Παρόλο που τα αγαπημένα πρόσωπα ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να βοηθήσουν με τελετουργίες και συμπεριφορές, όπως ο καθαρισμός ή ο έλεγχος των κλειδαριών των θυρών, αυτό είναι αναποτελεσματικό και ενισχύει τις συμπεριφορές.
Τα μέλη της οικογένειας θα είναι χρήσιμα να εκπαιδεύονται για τη διαταραχή. Οι πάσχοντες από OCD μπορεί να απογοητεύονται για την αντιμετώπιση όμως η γνώση περισσότερων για την πάθηση θα αυξήσει την πιθανότητα όσων βρίσκονται γύρω τους να υποστηρίξουν και να βοηθήσουν τον πάσχοντα.
Μιλώντας σε κάποιον με OCD
Αν κάποιος που αγαπάς υποφέρει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, θα πρέπει να προσπαθήσετε να διατηρήσετε μια ήρεμη και μη αιτιολογική προσέγγιση. Εάν ο αγαπημένος σας άνθρωπος είναι άνετος όταν μιλάτε για τη διαταραχή, ακούστε
προσεκτικά, ώστε να κατανοήσετε καλύτερα τι περνούν. Βοηθάει να
συνειδητοποιήσετε ότι οι συμπεριφορές είναι ξεχωριστές από το άτομο και εκφράζοντας αυτό θα βοηθήσει το αγαπημένο σας πρόσωπο πιο άνετα να μιλήσει ανοιχτά για τη διαταραχή. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η αναγνώριση οποιασδήποτε προόδου, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή είναι η πρόοδος, μπορεί να βοηθήσει τον αγαπημένο σας να συνεχίσει τη θεραπεία. Το πρώτο βήμα για κάθε ενδιαφερόμενο μέλος της οικογένειας πρέπει να είναι να ενθαρρύνει τον πάσχοντα να αναζητήσει θεραπεία.
Έφηβοι και έφηβοι
Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα OCD, τουλάχιστον ένας στους 200 εφήβους και πάσχει από OCD. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή στα παιδιά ή τους εφήβους μπορεί να επηρεάσει κάθε μέρος της ζωής τους, από το σχολείο στο σπίτι. Τα παιδιά με OCD είναι επίσης πιο πιθανό να υποφέρουν από άλλες σχετικές διαταραχές ψυχικής υγείας , όπως η διαταραχή άγχους και η κατάθλιψη.
Τα συμπτώματα του OCD εμφανίζονται συχνά για πρώτη φορά στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία και μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Το κυριότερο σε παιδιά που πάσχουν από OCD είναι η έγκυρη θεραπεία, πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα.
Μάθηση για να αντιμετωπίσετε το OCD
Αν και η αντιμετώπιση του OCD μπορεί να είναι δύσκολη, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν τρόποι για να διευκολυνθεί. Η γνώση σχετικά με τη διαταραχή σας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα συμπτώματά σας και τις συμπεριφορές σας, καθιστώντας τα θεραπευτικά σχέδια ευκολότερα ώστε να τα ολοκληρώσετε. Ο σχεδιασμός των καθημερινών εργασιών και η διατήρηση της οργάνωσής σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κατάστασή σας. Ορίστε τους στόχους ανάκτησης και παραμείνετε επικεντρωμένοι στην επίτευξη τους. Επιπλέον, παρέχονται ομάδες υποστήριξης για όσους πάσχουν από OCD. Μπορεί να είναι χρήσιμο να συναντηθείτε και να μιλήσετε με άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις.
Πώς να αντιμετωπίσετε το OCD
Η θεραπεία της ψυχαναγκαστικής διαταραχής μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες να φέρουν τα συμπτώματα υπό έλεγχο. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα ή ψυχοθεραπεία. συχνά ένας συνδυασμός και των δύο είναι πιο επιτυχημένος. Τα αντικαταθλιπτικά, όπως το Zoloft ή το Paxil, είναι συχνά τα πρώτα φάρμακα που δοκιμάστηκαν σε περιστατικά OCD, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλα ψυχιατρικά φάρμακα.
Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε πολλά φάρμακα και δοσολογίες για να βρείτε το σωστό ή συνδυασμό που λειτουργεί. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες για να παρατηρήσετε μια διαφορά στα συμπτώματα μετά την έναρξη μιας νέας φαρμακευτικής αγωγής. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες πρέπει να συζητούνται με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο φάρμακο.
Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορεί να είναι χρήσιμη σε περιστατικά OCD. Το CBT διδάσκει στον πάσχοντα πώς να ανακατασκευάσει τις διαστρεβλωμένες σκέψης έτσι ώστε οι καταναγκασμοί να μην είναι πλέον απαραίτητοι.
Πού να βρεθεί θεραπεία OCD για έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας
Εάν ο φίλος ή το μέλος της οικογένειάς σας πάσχει από συμπτώματα
ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, το πρώτο βήμα είναι να τους ενθαρρύνετε να συζητήσουν το πρόβλημα με οικογενειακό γιατρό ή ειδικευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας. Το OCD είναι μια θεραπεύσιμη ασθένεια. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το OCD μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην καθημερινή λειτουργία.
Πόλυ Κεφαλά – Ψυχολόγος
Βsc Ψυχολογία, Βsc Επικοινωνία, Μsc Κλινική/ Κοινοτική Ψυχολογία
Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!