Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης πάθηση του εντέρου, και όταν βρίσκεται σε έξαρση, απαγορεύονται οι τροφές που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες.
Υπάρχουν ορισμένες τροφές που είναι πολύ χρήσιμες για τη διαχείριση αυτής της πάθησης, και έχουν άφθονα ευεργετικά συστατικά.
Αν πάσχετε από την νόσο του Crohn, ορισμένες υπερτροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά είναι πιο εύκολες για το πεπτικό σας σύστημα από άλλες.
Απλά να έχετε υπομονή και να τις εντάξετε στην διατροφή σας σταδιακά.
Μούρα, φράουλες και μύρτιλα
Κάθε είδους μούρα είναι εξαιρετικά για ασθενείς με νόσο του Crohn, καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και χωνεύονται πολύ εύκολα. Τα βατόμουρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, και προστατεύουν τον οργανισμό από οξειδωτικές βλάβες και φλεγμονώδεις καταστάσεις. Επίσης, οι φράουλες και τα μύρτιλα διασπώνται εύκολα στο γαστρεντερικό σύστημα
Σολομός
Περιέχει τα πολύτιμα λιπαρά ω-3 που έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και φροντίζουν για την καλή υγεία του οργανισμού μας. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν την εντερική φλεγμονή. Ο σολομός επίσης περιέχει πρωτεΐνη, και είναι ήπια τροφή για το στομάχι.
Δείτε επίσης: Τσάπουρνα: Η ελληνική υπερτροφή με τις εξαιρετικές ιδιότητες
Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες περιέχουν βιταμίνες Α & C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγγάνιο, και τρυπτοφάνη. Θεωρούνται από τις κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές που καταναλώνουν τα άτομα με νόσο του Crohn.
Αβγά
Τα αβγά περιέχουν εύπεπτη πρωτεΐνη, που είναι και απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Να γνωρίζετε ότι τα αυγά είναι εύπεπτα όταν ο κρόκος είναι ακόμη μελάτος, ενώ είναι δύσπεπτα όταν είναι σφιχτός ο κρόκος, ή όταν είναι τηγανητά.
Μπανάνα, μάνγο και παπάγια
Θεωρούνται εύπεπτα φρούτα, θρεπτικά, και με πολλά οφέλη για τον οργανισμό.
Γάλα σόγιας
Το γάλα σόγιας είναι μια καλή εναλλακτική για το αγελαδινό γάλα, αλλά και για να λαμβάνετε μια ικανοποιητική δόση πρωτεΐνης, μιας και η δυσανεξία στη λακτόζη, συχνά πάει σετ με τη νόσο του Crohn.
Λαχανικά
Δοκιμάστε να καταναλώσετε μαγειρεμένα και καλά πολτοποιημένα τα λαχανικά σας, και όχι ωμά. Τα λαχανικά σε ωμή μορφή μπορεί να επιδεινώσουν την νόσο του Crohn. Αποφύγετε τα λαχανικά με πολλές φυτικές ίνες και εκείνα που παράγουν αέρια, όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελών.
Δείτε επίσης: Φάε μούσμουλα για πίεση, χοληστερίνη, μάτια, και κατά του καρκίνου
Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι πλούσια πηγή προβιοτικών – καλών βακτηρίων και προάγει την υγεία του εντέρου. Συνήθως είναι καλά ανεκτό από άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Επιλέξτε γιαούρτι χωρίς ζάχαρη για πιο υγιεινή επιλογή.
* Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να δείτε αν οι παραπάνω υπερτροφές, που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά ενδείκνυνται για την δική σας περίπτωση
Κάτια Μονογιού
Δείτε επίσης: Οι ήχοι της φύσης ωφελούν την υγεία, την ηρεμία και τον ύπνο
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!