Όλοι οι γονείς θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους ευτυχισμένα. Προπαθούν να τα εφοδιάσουν με όλα τα απαραίτητα, για να έχουν μια ευτυχισμένη ζωή.
Δυστυχώς όμως, κάποιοι γονείς, στην προσπάθεια τους να προσφέρουν ότι μπορούν πέφτουν σε παγίδες, με κίνδυνο να οδηγηθούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Υπάρχουν τρόποι να βοηθήσεις το παιδί σου, και να αποφύγεις παγίδες, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές.
Αφιέρωσε του χρόνο
Είναι ότι πιο σημαντικό μπορείς να κάνεις για το παιδί σου. Όταν κάνεις πράγματα μαζί του, εκείνο αντιλαμβάνεται πόσο πολύτιμο είναι για σένα. Αυτό το βοηθάει να αναγνωρίσει ότι έχουν αξία. Επιπλέον, έτσι σας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα ο ένας τον άλλον. Με αυτές τις στιγμές, έχεις την ευκαιρία να διδάξεις στο παιδί σου πράγματα, και να χτίσεις κοινές αναμνήσεις. Αναμνήσεις που θα το συντροφεύουν για μια ζωή, και θα θωρακίσουν την ψυχή του. Αφιέρωσε του λίγο χρόνο, ποιοτικό χρόνο. Δεν αρκεί να είσαι απλά εκεί, πρέπει να είσαι μαζί του επί της ουσίας. Πήγαινε μαζί του μια βόλτα, παίξτε μαζί, μαγειρέψτε, κάντε μια χειροτεχνία, ή ότι άλλο σας αρέσει.
Άφησε το να πειραματιστεί
Μόνο με τον πειραματισμό θα μάθει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όποιος θέλει να “χτίσει” γνώσεις, πρέπει μόνος του να προσπαθήσει, και όχι εσύ – ο γονιός – να δώσεις έτοιμη την λύση. Όταν δεν το αφήνεις να προσπαθήσει, του στερείς την χαρά να ανακαλύψει μόνο του αυτό που θέλει. Αν του δένεις συνεχώς εσύ να κορδόνια, δεν θα μάθει να τα δένει μόνο του ποτέ. Ας κάνει και μισή ώρα, κάποια στιγμή θα μάθει, και θα τα δένει πιο γρήγορα. Σκέψου όμως τι χαρά θα κάνει μόλις τα καταφέρει!
Αποδέξου τα συναισθήματα του
Τα παιδιά πολλές φορές δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, και το δείχνουν με άκομψους, περίεργους τρόπους. Μπορεί για παράδειγμα να γκρινιάζουν για τα ρούχα που θα φορέσουν στο σχολείο, ενώ στην πραγματικότητα τα αγχώνει ένα μάθημα που τα δυσκολεύει. Ή μπορεί να εκφράζουν το συναίσθημα τους δυσανάλογα, δηλαδή να ουρλιάζουν επειδή δεν τους πήρες σοκολάτα. Αυτό σημαίνει ότι κάτι του συμβαίνει. Προσπάθησε να δεις τον κόσμο με τα δικά του μάτια. Άλλωστε, θυμήσου, υπήρξες και εσύ παιδί. Βοήθησε το να εκφράσει το συναίσθημα του χωρίς να φοβάται, και εξήγησε του με όμορφο τρόπο ότι μόνο έτσι μπορούν οι άλλοι να κατανοήσουν τι ακριβώς χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση, δώσε του τον χρόνο να εκφράσει αυτό που του συμβαίνει. Μάθε του να εκφράζει τα συναισθήματα του όποια και αν είναι αυτά.
Δώσε του επιλογές
Μάθε το παιδί σου ότι για τα πάντα έχει επιλογές. Από τους φίλους που θα διαλέξει, τον σύντροφο που θα επιλέξει αργότερα, τα ρούχα που θα φορέσει, ή ποιο θέλει να είναι το γεύμα του. Προπόνησε το από νωρίς, γιατί όλα στην ζωή του θα είναι επιλογές. Μην επιλέγεις εσύ για εκείνο επειδή είσαι ο ενήλικας και ξέρεις καλύτερα, άσε το ίδιο να διαλέξει, γιατί μόνο έτσι θα μάθει. Άφησε το να επιλέξει, και έτσι θα νιώσει την χαρά της υπευθυνότητας, θα νιώσει ικανό να διαλέγει για την ζωή του, θα έχει την χαρά της επιλογής.
Δείτε επίσης: Τα υπέροχα πράγματα που σου συμβαίνουν όταν έχεις αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό
Μην το προστατεύεις συνέχεια
Ως γονιός, από την αγάπη σου για το παιδί σου, το αποτρέπεις από το να περνάει δύσκολα. Αυτό ως ένα σημείο είναι κατανοητό, αλλά σκέψου ότι το να περάσει δύσκολα, είναι μέρος της εκπαίδευσης του για την ενήλικη ζωή του. Μην του φτιάχνεις εσύ την σχολική τσάντα, μην ανακατευτείς σε μια διαμάχη που είχε με τον φίλο του. Άσε το να ζοριστεί, μην του τα δίνεις όλα έτοιμα. Όταν του δίνεις έτοιμες τις λύσεις, του στερείς την δυνατότητα να μάθει ότι μπορεί μόνο του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ζωής του. Του περνάς άθελα σου το μήνυμα ότι είναι ανίκανο να τα καταφέρει. Αυτό θα του κάνει πολύ κακό στην ζωή του αργότερα ως ενήλικας.
Κατανόησε τα λάθη του, και μην το κρίνεις
Είναι σημαντικό να μην ξεχνάς ότι όλοι κάνουν λάθη, και αν δεν κάνεις λάθη δεν θα μάθεις. Αν το παιδί σου κάνει λάθος, μην το κοροιδέψεις, μην πεις “σου τα’λεγα εγώ”. Βοήθησε το να βρει πως οδηγήθηκε σε αυτό. Ανιμετώπισε τα λάθη του ως ένα ταξίδι για να μάθει, και δείξε κατανόηση. Εντόπισε μαζί του το λάθος, και βοήθησε το να καταλάβει τις συνέπειες των αποφάσεων του. Στη συνέχεια, αναζήτησε μαζί του πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να πετύχει το στόχο του. Και φυσικά, μην το κρίνεις!
Μην το συγκρίνεις
Το κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης, αυτό συμβαίνει ακόμα ανάμεσα και σε αδέλφια. Είναι λοιπόν μεγάλο λάθος να το συγκρίνεις με κάποιο άλλο, αφού όλοι είμαστε διαφορετικοί, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να του διδάξεις. Η σύγκριση πάντα φέρνει δυσαρέσκεια, και είναι μεγάλο εμπόδιο για την ψυχική υγεία κάθε ανθρώπου. Είναι επιβλαβής για την ανάπτυξη του παιδιού, και μπορεί τα αποτελέσματα της να είναι κατατροφικά. Δείξε του πως είναι μοναδικό πλάσμα, με τα λάθη και τα σωστά του, με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα του.
Μην το επαινείς συνέχεια
Προσπαθώντας να του τονώσεις την αυτοεκτίμηση, το επαινείς συνέχεια, ακόμα και όταν δεν καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Καλό είναι να αποφεύγεις τους συνεχείς επαίνους για το κάθε τι, και να το κάνεις όταν πραγματικά το αξίζει. Υποστήριξε το , και βοήθησε το να αξιολογεί και μόνο του πόσο σημαντικό είναι αυτό που κατάφερε ή όχι.
Να είσαι ειλικρινής μαζί του
Μην κρύβεις τα συναισθήματα σου από το παιδί σου. Πολλές φορές, όταν είσαι στεναχωρημένη, δεν θέλεις να το καταλάβει το παιδί. Αυτό όμως είναι ένα κομμάτι της πραγματικής ζωής, για την οποία προσπαθείς να το προετοιμάσεις. Δεν είπα να ζητήσεις υποστήριξη από το παιδί, αλλά δείχνοντας του κάποιες φορές τα συναισθήματα σου, ανοίγεις μαζί του έναν δίαυλο επικοινωνίας. Δεν είναι κακό να του το πεις αν είχες μια άσχημη μέρα στη δουλειά. Επίσης, μπορείς να συζητήσεις μαζί του κάτι που είπε και σε στενοχώρησε. Έτσι θα μάθει πως η συμπεριφορά του επηρεάζει τους ανθρώπους γύρω του, και αυτό θα το κάνει να το σκεφτεί περισσότερο την επόμενη φορά.
Αλεξία Ραπτοπούλου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!