Αναβλητικότητα: Αυτή η συμπεριφορά που για πολλούς αποτελεί τρόπο αντιμετώπισης, και εξελίσσεται σε πρόβλημα.
Η αναβλητικότητα είναι αποφυγή αρνητικών συναισθημάτων, καθυστερείς εργασίες που για κάποιο λόγο σου προκαλούν άγχος. Αν αναλογιστείς σε ποια πράγματα είσαι αναβλητικός, θα δεις ότι είναι αυτά που σε αγχώνουν, σε προβληματίζουν, και γι΄αυτό το λόγο συνεχώς τα μεταθέτεις για αργότερα.
Μπορεί να σε οδηγήσει σε περαιτέρω άγχος, σε αίσθηση ενοχής για αυτά που δεν έκανες, και στο τέλος απογοήτευση για τον εαυτό σου.
Ποιοι είναι οι λόγοι που αναβάλλεις:
Δεν θέλεις να κάνεις πράγματα που δεν σου αρέσουν. Για παράδειγμα, αναβάλλεις μια δουλειά του σπιτιού σου, γιατί είναι κάτι που δεν σου αρέσει.
Γιατί φοβάσαι. Δεν πηγαίνεις στο γιατρό γιατί φοβάσαι να αντιμετωπίσεις μια ενδεχομένως αρνητική κατάσταση.
Γιατί δεν έχεις ισχυρό κίνητρο. Κλασικό παράδειγμα αναβολής είναι η δίαιτα που θα ξεκινήσεις από Δευτέρα. Δεν έχεις συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα του να χάσεις κιλά, γι’ αυτό και όλο αναβάλλεις.
Ο φόβος της αποτυχίας. Ο φόβος να αναλάβεις μια δράση από την πιθανότητα να αποτύχεις σε οδηγεί στην αναβλητικότητα. Δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.
Έχεις κακή σχέση με τον χρόνο. Αν δεν μπορείς να υπολογίσεις πόσος χρόνος θα σου χρειαστεί για μια δουλειά, τότε θα βγεις εκτός ορίων και μετά θα αναβάλλεις να την τελειώσεις και θα την αφήσεις για αργότερα.
Οι συνέπειες της αναβλητικότητας είναι πολλές:
Δεν πετυχαίνεις τους στόχους σου γιατί είσαι εκτός ορίων. Συνήθως είναι χαμηλότερη και η ποιότητα της εργασίας σου.
Νιώθεις ενοχές. Έχεις βγει εκτός χρονικών ορίων, τα συναισθήματα σου είναι ανάμικτα, και σε βάθος χρόνου δεν νιώθεις καλά. Κάποιες φορές νιώθεις και ανασφάλεια.
Διαπροσωπικές σχέσεις. Έχεις υποσχεθεί ή αναλάβει κάτι και δεν το φέρνεις εις πέρας. Αυτό κάνει κακό σε όλες τις σχέσεις σου, κουράζει, και σε οδηγεί στο τέλος σε ενοχές.
Αρνητικές συνέπειες για την υγεία σου. Η αναβλητικότητα προκαλεί στρες, με όποιες συνέπειες έχει αυτό για την υγεία.
Η αναβλητικότητα μπορεί να αλλάξει με μια απλή στρατηγική:
Αυτό που θέλεις να το κάνεις τώρα! Τώρα, ούτε αργότερα, ούτε αύριο. Αμέσως, την στιγμή που σου γεννιέται η επιθυμία. Ανέλαβε δράση.
Νάντια Πολίτη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!