Τα όσπρια είναι μια από τις βασικότερες ομάδες τροφίμων της μεσογειακής διατροφής. Υπάρχουν πάνω από 15.000 οσπρίων, αλλά ο άνθρωπος καταναλώνει μόνο μερικά από αυτά.
Περιέχουν πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες – κυρίως άμυλο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.
Τα φυτικά οξέα που περιέχουν τα όσπρια έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Έχουν αντιοξειδωτική δράση, που δεν επιτρέπει την εμφάνιση καρκίνου.
Περιέχουν πολυφαινόλες, που έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες, αλλά επίσης προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά και τον ζαχαρώδη διαβήτη.
Επιπλέον, τα όσπρια δρουν κατά των αυτοάνοσων νοσημάτων, καθώς έχουν αντιφλεγμονώδεις δράσεις.
Δείτε επίσης: Άντρας σημαίνει ασφάλεια, αφοσίωση, αγάπη κι ανοιχτή αγκαλιά
Η συχνή κατανάλωση οσπρίων, μπορεί να μειώσει ακόμα και τα τριγλυκερίδια.
Επίσης, προλαμβάνουν τον διαβήτη.
Είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι το μούλιασμα και το μαγείρεμα ελαττώνουν το περιεχόμενο των οσπρίων σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως μέταλλα, βιταμίνες, κάποια αμινοξέα και φυτικά οξέα.
Τα όσπρια περιέχουν ανεκτίμητες ουσίες για την ανθρώπινη υγεία, και είναι απαραίτητο να τα εντάξουμε στην διατροφή μας.
Κάτια Μονογιού
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!