Το ελληνικό φαγητό που προστατεύει από την οστεοπόρωση (και 2 Συνταγές)

Published by Megeia on

Το ελληνικό φαγητό που προστατεύει από την οστεοπόρωση (2 Συνταγές)

Το φαγητό που μαγειρεύεται σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

Τραχανάς!

Ειδικά οι σούπες με τραχανά είναι το πιο νόστιμο και ταυτόχρονα το ποιο οικονομικό φαγητό.

Έχεις πολλές επιλογές για να τον μαγειρέψεις, ακόμα και σαν συνοδευτικό για το ψάρι ή το κρέας σου.

Είτε ξινός είτε γλυκός, ο τραχανάς είναι μια σούπερ υγιεινή τροφή.

Προέρχεται από την ανατολική Μεσόγειο, και είχε το όνομα “tarkhaneh” που σήμαινε “το φαγητό του φτωχού”.

Σε περιόδους πολέμων ή οικονομικής δυσχέρειας ο τραχανάς ήταν η κατεξοχήν τροφή για όλη την οικογένεια.

Σήμερα θεωρείται ένα γκουρμέ πιάτο, και μαγειρεύεται από όλους τους γνωστούς σεφ.

 

– Έχει λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά

– Είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες

– Έχει πολύ ασβέστιο, και μάλιστα το ασβέστιο αυτό είναι απορροφάται σε μεγάλο βαθμό από τον οργανισμό μας.

– Περιέχει φυτικές ίνες που βοηθούν στην σωστή λειτουργία του εντέρου

– Είναι πηγή πρωτεΐνης.  Έχει θρεπτική αξία ανάλογη με αυτήν του κρέατος.

Εμποδίζει την εμφάνιση χοληστερόλης.

– Είναι πηγή απορροφήσιμου, αιμικού σιδήρου, λόγω του γάλακτος -γιαουρτιού που περιέχει.

– Περιέχει πολύ φώσφορο, κι έτσι προστατεύει τον οργανισμό από την οστεοπόρωση.

– Περιέχει μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Το μαγνήσιο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, και το φυλλικό οξύ πολλαπλασιάζει τα κύτταρα.

1η Γευστική πρόταση με τραχανά

Σούπα με γλυκό τραχανά και μανιτάρια

Υλικά:

250 γρ. τραχανά γλυκό

300 γρ. μανιτάρια ανάμικτα (κοινά, πλερώτους, πορτομπέλο)

2 ξερά ψιλοκομμένα κρεμμύδια

1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 φύλλα δάφνης

1 ντομάτα τριμμένη

1 φλιτζάνι κρασί λευκό

Λίγο φρέσκο θυμάρι

3 λίτρα νερό

1 φλιτζάνι γάλα

1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη

Αλάτι, πιπέρι

Λίγο κονιάκ

Εκτέλεση:

Κόβετε τα μανιτάρια σε μέτριες φέτες. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Προσθέτετε τα μανιτάρια και το θυμάρι, και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Βάζετε την ντομάτα και σβήνετε με το κρασί.

Στη συνέχεια ρίχνετε την δάφνη, το κονιάκ και το νερό. Μαγειρεύετε για μισή ώρα περίπου.

Προσθέτετε τον τραχανά και το γάλα, και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 8-10 λεπτά ακόμη.

Στο τέλος, ρίχνετε γραβιέρα, και αλατοπιπερώνετε.

Σερβίρετε ζεστή την σούπα, με τριμμένη γραβιέρα από πάνω και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

 

2η Γευστική πρόταση με τραχανά

Τραχανόπιτα

Υλικά:

500γρ. τραχανά γλυκό (από πλιγούρι)

Φύλλο χωριάτικο για πίτες

1 λίτρο νερό περίπου

300ml γάλα

4 – 5 αβγά

500γρ. φέτα τριμμένη

4 κουτ. σούπας βούτυρο

½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

1 κρόκο αβγού χτυπημένο γάλα για το άλειμμα των φύλλων

 

Εκτέλεση:

Βράζετε τον τραχανά στο νερό με λίγο αλάτι μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Να μην βράσει καλά.

Χτυπάτε τα αβγά και τους προσθέτετε το γάλα και τη φέτα. Ρίχνετε και τον τραχανά μαζί με τις τέσσερις κουταλιές σούπας βούτυρο και ανακατεύετε.

Ανακατεύετε το λιωμένο βούτυρο με το ελαιόλαδο.

Στρώνετε τα φύλλα σε λαδωμένο ταψί αλείφοντας τα ένα- ένα και ενδιάμεσα ρίχνετε γέμιση. Φύλλο και λίγη γέμιση, μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.

Περιχύνετε όλη την επιφάνεια της πίτας με το μίγμα του χτυπημένου αβγού και γάλακτος και ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα και η γέμιση να πήξει καλά.

Καλή σας όρεξη!

maggie


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *