Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Θεραπευτική ιππασία: Ένα πανίσχυρο θεραπευτικό εργαλείο για παιδιά και ενηλίκους

Οι ευεργετικές ιδιότητες της θεραπευτικής ιππασίας κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος ενώ πολλοί είναι οι ειδικοί που υποστηρίζουν την θετική της επίδραση στον ψυχισμό μας. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η επαφή ανθρώπων με ζώα έχει θεραπευτικές ιδιότητες ενώ σχετικά με τη θεραπευτική ιππασία, δείχνουν ότι βοηθά στην κατάθλιψη, το άγχος, τους εθισμούς, τα ψυχικά τραύματα, τις διατροφικές διαταραχές, την άνοια και άλλα ψυχικά νοσήματα.

Τι είναι η θεραπευτική ιππασία;

Η θεραπευτική ιππασία, είναι ένα είδος βιωματικής θεραπείας το οποίο περιλαμβάνει άλογα και έναν ειδικό ψυχολόγο, ο οποίος “δουλεύει” μαζί με τον ασθενή ώστε να επέλθει η θετική αλλαγή. Ο θεραπευτής είναι ειδικά εκπαιδευμένος και η θεραπεία περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες που αφορούν στα άλογα αναλόγως με τις ανάγκες της θεραπείας.

Δείτε επίσης: Μην κρατάς τη ευτυχία σου γι’ αργότερα. Η ζωή δεν σε περιμένει: Ζήσε τώρα και μην αφήνεις τις στιγμές να περνάνε!

Η θεραπεία μέσω της επαφής με τα ζώα προσφέρει ευκαιρίες στον θεραπευόμενο να αναγνωρίσει τα αρνητικά του συναισθήματα και να αποκτήσει συνείδηση του εαυτού του. Επίσης, σχετικά με τους ασθενείς που εμφανίζουν ψυχοκοινωνικές διαταραχές, μπορεί να προσφέρει σημαντική βελτίωση της διάθεσής τους και των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων τους.

horse

Οφέλη της ιπποθεραπείας

Η ιπποθεραπεία έχει σημαντικά οφέλη για το άτομο, όπως για παράδειγμα:

Εμπιστοσύνη: Το πρώτο βήμα στην ιπποθεραπεία είναι να εμπιστευθούμε το άλογο, τον θεραπευτή και τον εαυτό μας. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την προσωπική μας ίαση. Μαθαίνοντας να σεβόμαστε ένα άλογο, ένα ζώο τόσο δυνατό, μας βοηθά να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη μας και στους ανθρώπους.

Μείωση του άγχους: Έρευνες σχετικά με την επαφή ανθρώπων και ζώων έδειξαν ότι μειώνει σημαντικά το άγχος ενώ παράλληλα μας βοηθά να ξεπεράσουμε φόβους και να αισθανθούμε δυνατοί.

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης: Η κατάθλιψη πολύ συχνά μας κάνει να αισθανόμαστε απομονωμένοι. Η μη λεκτική αποδοχή του αλόγου προς τον ασθενή, τον ενθαρρύνει να αναπτύξει θετικές κοινωνικές συμπεριφορές αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη και την απομόνωση.

Αντίληψη: Ο ασθενής μαθαίνει να είναι “παρών” στη στιγμή, ήρεμος και συγκεντρωμένος. Τα άλογα είναι πολύ ευαίσθητα ζώα και αισθάνονται γρήγορα τα συναισθήματα των άλλων αντιδρώντας σε αυτά.

Αυτοπεποίθηση: Το άτομο χτίζει την αυτοπεποίθησή του μαθαίνοντας νέες δεξιότητες. Βελτιώνει τις ικανότητές του σε ένα περιβάλλον χωρίς να κρίνεται, κάτι που τον βοηθά στην απόκτηση της αυτοεκτίμησης.

Επικοινωνία: Μαθαίνοντας να επικοινωνούμε με τα ζώα, επιτυγχάνουμε σε μεγάλο βαθμό την εσωτερική μας αρμονία, βγαίνουμε από τη ζώνη ασφαλείας μας και μαθαίνουμε την αξία της υπομονής.

Η θεραπευτική ιππασία, μπορεί να είναι ένα πανίσχυρο θεραπευτικό εργαλείο για παιδιά και ενηλίκους σε πολλαπλά επίπεδα της ζωής τους και έχει αρχίσει και θεωρείται σημαντικός τρόπος θεραπείας από τους ειδικούς.

πηγή

Δείτε επίσης: Σταφύλια, τα φρούτα της μακροζωΐας και της αποτοξίνωσης. Συνταγή για γλυκό σταφύλι χωρίς ζάχαρη

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα