Ο βασιλικός είναι ένα από τα δημοφιλέστερα βότανα, και χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική. Yπάρχουν περίπου 500 ποικιλίες βασιλικού, στη χώρα μας καλλιεργούνται ο κατσαρός, ο πλατύφυλλος, ο μεγαλόφυλλος και ο μελανόφυλλος.
Ο βασιλικός εκτός από το πλούσιο άρωμα του, έχει πολλές θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες, γνωστές από την αρχαιότητα, καθώς περιέχει εστραγόλη, που είναι και το κύριο συστατικό του.
Περιέχει βιταμίνες A, C, K, B9, Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, περιέχει φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, ασβέστιο, και κάλιο και μαγγάνιο
Οι εξαιρετικές ιδιότητες του βασιλικού:
Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτική προβιταμίνη Α, που βοηθάει στο άσθμα
Ανακουφίζει από τις ημικρανίες, πονοκέφαλο και ναυτία
Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει από την εμφάνιση καρκινικών κυττάρων
Ρυθμίζει τη χοληστερίνη
Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχάρου καθώς ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα
Δείτε επίσης: Πεπόνι: Με λίγες θερμίδες, και πολλά οφέλη για την υγεία
Ανακουφίζει τους πόνους από τα οιδήματα
Θεωρείται ισχυρό αφροδισιακό
Αποτελεί εξαιρετικό εφιδρωτικό
Προάγει την συγκέντρωση και την καλή λειτουργία της μνήμης
Έχει αντισηπτική δράση
Προάγει την καρδιαγγειακή υγεία
Βοηθά την παραγωγή γάλακτος στις μητέρες την περίοδο του θηλασμού
Είναι ιδανικός για το κρυολόγημα και δρα κατά των ιών
Βοηθά πολύ στην ιγμορίτιδα
Έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες, και βοηθά πολύ στη βρογχίτιδα
Ανακουφίζει τους πόνους από τις φλεγμονές την οστεοαρθρίτιδα
και την ρευματοειδή αρθρίτιδα
Το έλαιο του βασιλικού καταπολεμά την κατάθλιψη και έχει ηρεμιστικη και καταπραυντική δράση
Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού, ή ακόμα και το φυτό στην γλάστρα, έχει εντομοαπωθητικές ιδιότητες
Ανακουφίζει από το φούσκωμα και να βοηθάει στην πέψη
Δείτε επίσης: Η διαλειμματική νηστεία και τα σπουδαία οφέλη της για την υγεία
Πως να συντηρήσετε τον βασιλικό
Αποθηκεύστε τον στο ψυγείο τυλιγμένο σε ένα ελαφρώς βρεγμένο χαρτί κουζίνας. Επίσης, ψιλοκόψτε τον και αποθηκέυστε τον στην κατάψυξη.
Διατηρήστε τον αποξηραμένο βασιλικό σε ερμητικά σφραγισμένο γυάλινο δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος, για περίπου έξι μήνες.
Χρησιμοποιείστε τον βασιλικό στη μαγειρική:
Φρέσκο στις σαλάτες, στα ψητά, τα βραστά, τα κοκκινιστά, ακόμα και στις σούπες. Σε σάλτσες με φρέσκια ντομάτα, ή σάλτσα pesto που θα ετοιμάσετε, με φρέσκο βασιλικό.
Κάτια Μονογιού
Δείτε επίσης: Φρόντισε τον εαυτό σου και θα δεις την ζωή σου να αλλάζει θεαματικά
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!