Λεονάρντο Ντα Βίτσι: Η λίστα με τις υποχρεώσεις που είχε ο ίδιος καταγράψει, από το 1490!

Οι δουλειές που είχε να κάνει εκείνη την περίοδο μέσα απ’ τη λίστα που είχε καταγράψει στο σημειωματάριό του.

Οι λίστες υποχρεώσεων των περισσότερων ανθρώπων είναι αρκετά βαρετές καθώς είναι γεμάτες με μικρές αγγαρείες της καθημερινότητας. Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι όμως δεν ήταν συνηθισμένος άνθρωπος. Και η λίστα με τις υποχρεώσεις ήταν κάθε άλλο παρά βαρετή, λέει το openculture.

Ο Ντα Βίντσι κουβαλούσε πάντα μαζί του ένα σημειωματάριο, όπου έγραφε και σχεδίαζε οτιδήποτε του τραβούσε το ενδιαφέρον. «Είναι χρήσιμο», έγραψε κάποτε, «να παρατηρούμε συνεχώς, να σημειώνουμε και να σκεφτόμαστε».

OLD MAN

Θαμμένη σε ένα από αυτά τα σημειωματάρια, που χρονολογούνται γύρω στο 1490, είναι και αυτή η λίστα υποχρεώσεων.

Ο Robert Krulwich του NPR τη μετέφρασε από τα ιταλικά. Η λίστα είναι κάπως ασαφής, μιας και δεν γράφτηκε με σκοπό να διαβαστεί 500 χρόνια αργότερα.

Λέει:

[Να υπολογίσω] τις διαστάσεις του Μιλάνου και των προαστίων

[Να βρω] ένα βιβλίο για τις εκκλησίες του Μιλάνου, το οποίο θα υπάρχει στο χαρτοπωλείο που βρίσκεται στο δρόμο για το Cordusio

[Να βρω] τις διαστάσεις του Corte Vecchio (αυλή στο παλάτι του δούκα).

NOTES

[Να βρω] τις διαστάσεις του castello (παλάτι του δούκα)

Να ζητήσω από τον δάσκαλο αριθμητικής να μου δείξει πώς τετραγωνίζουν ένα τρίγωνο.

Να ζητήσω από τον Messer Fazio (καθηγητή ιατρικής και νομικής στην Παβία) να μου δείξει τις αναλογίες.

Να ζητήσω από τον μοναχό Brera (από το μοναστήρι των Βενεδικτίνων στο Μιλάνο) να μου δείξει το De Ponderibus (ένα μεσαιωνικό κείμενο για τη μηχανική)

Δείτε επίσης: Άνθρωποι που δεν πίστεψε σε αυτούς κανείς, κι έγιναν σπουδαίοι. Μην σταματάς να κυνηγάς τα όνειρα σου ότι κι αν σου λένε οι άλλοι

[Να μιλήσω στον] Giannino για το πώς ο πύργος της Φεράρα είναι περιτοιχισμένος χωρίς κενά (δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά εννοούσε με αυτό ο Ντα Βίντσι)

Να ρωτήσω τον Benedetto Potinari (έμπορο της Φλωρεντίας) πώς μετακινούνται στον πάγο στη Φλάνδρα

Να σχεδιάσω το Μιλάνο

Να ρωτήσω τον Maestro Antonio πώς τοποθετούνται τα κονιάματα σε προμαχώνες μέρα ή νύχτα.

[Να εξετάσω] το τόξο του Mastro Giannetto

Να βρω έναν ειδικό στην υδραυλική και να του ζητήσω να μου πει πώς επισκευάζει μια κλειδαριά, ένα κανάλι και έναν μύλο με τη μέθοδο της Λομβαρδίας

MUSEUM

[Να ρωτήσω] τις διαστάσεις του ήλιου που μου υποσχέθηκε ο Maestro Giovanni Francese

Να προσπαθήσω να μιλήσω με τον Vitolone (τον συγγραφέας ενός κειμένου για την οπτική), που βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη της Παβίας και ασχολείται με τα μαθηματικά.

Η λίστα δείχνει ξεκάθαρα την αδηφάγα περιέργεια και την πνευματική ανησυχία του Ντα Βίντσι.

Πολλές από τις καταχωρήσεις αφορούν το πώς να καταφέρει έναν ειδικό να του διδάξει κάτι, είτε πρόκειται για μαθηματικά, φυσική ή αστρονομία.

Μεταγενέστερες λίστες του Ντα Βίντσι που χρονολογούνται γύρω στο 1510, επικεντρώνονται περισσότερο στην ενασχόληση του με την ανατομία και βρίσκονται σε σημειωματάρια που περιέχουν σχέδια οστών και σπλάχνων. Περιλαμβάνουν σημειώσεις όπως την απόκτηση ενός κρανίου, την περιγραφή του σαγονιού ενός κροκοδείλου και της γλώσσας ενός δρυοκολάπτη, ή τη μέτρηση ενός πτώματος χρησιμοποιώντας τα δάχτυλό ως μονάδα μέτρησης κ.α.

Μπορείτε να δείτε μια σελίδα του σημειωματάριου του παραπάνω, αλλά ακόμα κι αν μιλάτε ιταλικά του 16ου αιώνα, δεν είναι εύκολη στην ανάγνωση καθώς ο Ντα Βίντσι έγραφε πάντα με κατοπτρική γραφή (αντίστροφα).

Πηγή

Δείτε επίσης: Όσπρια, ένας μεγάλος διατροφικός θησαυρός. Τα πλούσια οφέλη τους για την υγεία σου.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα