Ηλίαση και θερμοπληξία, πως να αντιμετωπίσεις τους κινδύνους του καλοκαιριού

Η ηλίαση και η θερμοπληξία αποτελούν αρκετά συχνό φαινόμενο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η έκθεση στον ήλιο, και η ζέστη μπορούν να γίνουν επικίνδυνες εάν δεν προσέξουμε και δεν πάρουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Ότι είναι η υποθερμία το χειμώνα, είναι η θερμοπληξία το καλοκαίρι

Η ηλίαση και η θερμοπληξία είναι δυο διαφορετικές καταστάσεις με πολλά κοινά. Στην ηλίαση τα πράγματα είναι πιο εύκολα, ενώ στην θερμοπληξία τα πράγματα είναι πιο σοβαρά.

Ακόμα και στο βουνό να βρίσκεσαι, είναι λάθος να πιστεύεις ότι εκεί δεν μπορείς να πάθεις ηλίαση ή θερμοπληξία. Αν κάνεις πεζοπορία κάτω από τον καυτό ήλιο, μπορείς κάλλιστα να νοσήσεις.

YOUNG WOMAN

Ηλίαση

Είναι ο ποιο κοινός τύπος θερμοπληξίας. Προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο  η οποία, μπορεί να οδηγήσει και σε θερμική εξάντληση.  Συνήθως, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος, λόγω αδυναμίας ρύθμισής της,  με αποτέλεσμα ο οργανισμός να υπερθερμαίνεται. Αν μετά από μια κουραστική μέρα στον ήλιο νιώθετε πονοκέφαλο, ζάλη ή ναυτία, τότε έχετε πάθει ηλίαση. Βουητό, αυξημένος καρδιακός ρυθμός, ίσως και πιθανή απώλεια συνείδησης σε ορισμένες περιπτώσεις

Δείτε επίσης: Τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη που σε βοηθούν να χάσεις βάρος

Τι να κάνετε

Βρείτε αμέσως μια σκιά. Ξαπλώστε ανάσκελα με το κεφάλι ελαφρώς ανασηκωμένο. Τοποθετήστε ένα βρεγμένο πανί στο κεφάλι σας. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μετά από μερικές ώρες, αν όχι, τότε να πάτε στο νοσοκομείο.

Θερμοπληξία

Η θερμοπληξία συμβαίνει όταν εκτεθείς σε μεγάλες θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή μετά από υπερβολική άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες. Η θερμοπληξία διαταράσσει την θερμοκρασία του σώματος μας (36,6) με αποτέλεσμα το σώμα να ανεβάζει θερμοκρασία από έξω προς τα μέσα, δηλαδή προς τα ζωτικά όργανα. Η θερμοπληξία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να επέλθει ο θάνατος. Ξεκινάει με κράμπες, ατονία, ζάλη και ποκοκέφαλο, εφίδρωση, μείωση της πίεσης και ταχυκαρδία, και τάση για λιποθυμία.

Μπορεί να εμφανιστεί και πυρετός 39ο C. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ο πυρετός θα ανέβει 42ο C, και το αίμα αρχίζει και πήζει, με αποτέλεσμα εγκεφαλικό ή έμφραγμα.

WOMAN WITH A BOTTLE OF WATER

Τι να κάνετε

Βρείτε αμέσως σκιά. Αφαιρέστε τα πολλά ρούχα από το πάσχων άτομο, κάντε του αέρα. Τοποθετήστε στο κεφάλι του βρεγμένο πανί, όπως και στα χέρια, τα πόδια, το στήθος και τη βουβωνική χώρα. Βρέξτε τον με άφθονο νερό, και καλέστε αμέσως βοήθεια από ειδικούς.

Πρόληψη

Η πρόληψη είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας, για να αποφύγετε την ηλίαση και την θερμοπληξία.

Κατά τους θερινούς μήνες, να φοράτε πάντα καπέλο, ακόμα κι αν έχει συννεφιά

Εφαρμόστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας

Δείτε επίσης: Θαλασσοθεραπεία: Οι θεραπευτικές επιδράσεις του θαλασσινού νερού στην υγεία μας

Φροντίστε να αναπληρώνετε τα υγρά που χάνετε με τον ιδρώτα

Αν ιδρώνετε πολύ, φροντίστε για τη λήψη αλατιού  ή αλατισμένης τροφής , για να κρατηθεί ικανοποιητικό το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό

Αν η θερμοκρασία είναι υψηλή, αποφύγετετην παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, το περπάτημα και το τρέξιμο κατά τις μεσημεριανές ώρες

Προτιμήστε δροσερά και σκιερά μέρη, πίνετε πολύ νερό και χυμούς φρούτων

Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα, χωρίς πολλά λιπαρά. Επιπλέον, πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Ντυθείτε με ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα και φορέστε γυαλιά ηλίου

 

Ελένη Ιωαννίδου

Δείτε επίσης: Τι είναι αυτό που θα σε οδηγήσει στην ευτυχία? Tips για ευτυχισμένη ζωή

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα