Εγκυμοσύνη και Κατάθλιψη.. Πως μπορεί να βλάψει την έγκυο και το μωρό

Η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα πολύ δύσκολο και ευαίσθητο θέμα. Στατιστικά στοιχεία από το Αμερικανικό Κογκρέσο Μαιευτών και Γυναικολόγων υποδηλώνουν ότι μεταξύ 14 και 23% των γυναικών πάσχουν από κάποια μορφή κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η έγκυος γυναίκα και η οικογένειά της. Είναι πραγματικά η κατάθλιψη ή η συμπεριφορά της προκαλείται από φυσιολογικές ορμόνες εγκυμοσύνης;

Εάν πάσχει από κατάθλιψη , τι μπορεί να κάνει;

Τι μπορεί να κάνει η οικογένειά της;

Υπάρχουν θεραπείες που δεν θα βλάψουν το μωρό;

Λόγω των ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια γυναίκα μπορεί να μην συνειδητοποιήσει ότι πάσχει από κατάθλιψη.

Στην αρχή, η κατάθλιψη μπορεί να μην φαίνεται διαφορετική από την ανησυχία , την κόπωση, τη δυσκολία συγκέντρωσης και πολλά άλλα συμπτώματα που είναι χαρακτηριστικά της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, όταν μια γυναίκα είναι καταθλιπτική αυτά τα συμπτώματα είναι πιο έντονα. Εάν πάσχει από κατάθλιψη, τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες και εμποδίζουν την γυναίκα να εκφράσει τη χαρά της που φέρνει μια νέα ζωή στον κόσμο. Μπορεί επίσης να παρουσιάσει και άλλα συμπτώματα που συνδέονται σαφώς με την κατάθλιψη, όπως η επίμονη θλίψη ή οι σκέψεις αυτοκτονίας

Εάν μια γυναίκα έχει υποφέρει από κατάθλιψη στο παρελθόν, μπορεί να πιο γρήγορα να συνειδητοποιήσει την κατάστασή της από μια γυναίκα που δεν είχε ποτέ κατάθλιψη πριν. Μια καταθλιπτική έγκυος γυναίκα μπορεί να μην έχει τη βούληση να φροντίσει τον εαυτό της και το αγέννητο μωρό της. Μπορεί να μην τρώει σωστά. Μπορεί να πίνει ή να καπνίζει ή να συμμετέχει σε απειλητικές καταστάσεις για τη ζωή της. Ως αποτέλεσμα, το μωρό της θα μπορούσε να γεννηθεί με αναπτυξιακά προβλήματα.

Θεραπείες

Αφού έχει συμφωνήσει να αναζητήσει ιατρική περίθαλψη, μια έγκυος γυναίκα με κατάθλιψη θα αναζητήσει θεραπείες που δεν θα βλάψουν το αγέννητο παιδί της.

PREGNANT WOMAN

Δεν πρέπει να υποθέσει ότι η μόνη θεραπεία για την κατάθλιψη είναι η αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν πολλές άλλες θεραπείες που μπορεί να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την ήπια κατάθλιψη.
Τέτοιες θεραπείες περιλαμβάνουν ασκήσεις, βελονισμό, ψυχοθεραπεία και ομάδες υποστήριξης.

Δείτε επίσης: Να είσαι “ευγνώμων” και θα σου συμβούν τα καλύτερα πράγματα

Η άσκηση βοηθά στη μείωση της κατάθλιψης με απελευθέρωση
νευροδιαβιβαστών και ενδορφινών στον εγκέφαλο, γεγονός που αυξάνει τη
διάθεση. Μειώνει τις χημικές ουσίες του ανοσοποιητικού συστήματος που
μπορούν να επιδεινώσουν την κατάθλιψη και αυξάνουν τη θερμοκρασία του
σώματος, η οποία έχει μια ηρεμιστική δράση.

Οι ερευνητές έχουν πρόσφατα δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μια μελέτη του 2010 στη Σχολή Ιατρικής του Στάνφορντ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο βελονισμός που σχετίζεται με την κατάθλιψη μείωσε τα συμπτώματα κατάθλιψης σε έγκυες γυναίκες, οι οποίες διαγνώστηκαν ότι κινδυνεύουν από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Αυτός ο τύπος βελονισμού στοχεύει στην ανακούφιση της κατάθλιψης.

Η ψυχοθεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης για πολλά χρόνια. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να περιλαμβάνει τη διαπροσωπική θεραπεία, η οποία επικεντρώνεται στη μείωση της πίεσης στις σχέσεις και στη θεραπεία γνωστικής συμπεριφοράς, η οποία εντοπίζει απαισιόδοξες σκέψεις και πεποιθήσεις και εργάζεται για την αλλαγή τους.

Οι ομάδες υποστήριξης έχουν αποδειχθεί με συνέπεια ότι μειώνουν τα
συμπτώματα και βελτιώνουν την αυτοεκτίμηση σε άτομα που πάσχουν από
κατάθλιψη. Υπάρχουν ομάδες υποστήριξης για την κατάθλιψη παντού,
συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου, και είναι σημαντικό να βρεθεί μια ομάδα με την οποία ο ασθενής είναι άνετα να συμμετέχει.

Αυτές οι θεραπείες, συνοδευόμενες από την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων, θα μπορούσαν να αρκούν για να διαχειριστούν την
κατάθλιψη μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Θα πρέπει να είναιη πρώτη επιλογή δράσης για γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με ήπια ή μέτρια κατάθλιψη.

WOMAN RED DRESS

Φαρμακευτική αγωγή

Σε περιπτώσεις σοβαρής κατάθλιψης ή αν οι εναλλακτικές θεραπείες δεν
ανακουφίζουν από συμπτώματα κατάθλιψης, πολλοί ιατροί πιστεύουν ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι η καλύτερη επιλογή για την προστασία της υγείας των μητέρων και των μωρών. Οι έγκυες γυναίκες ανησυχούν δικαιολογημένα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της λήψης φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και όλα τα φάρμακα διασχίζουν τον πλακούντα, αναδρομικές μελέτες έχουν δείξει ότι πολλά από τα σημαντικότερα αντικαταθλιπτικά στην αγορά έχουν χρησιμοποιηθεί από έγκυες γυναίκες χωρίς γνωστές αρνητικές επιδράσεις.

Δείτε επίσης: Τα ταξίδια σε κάνουν πλουσιότερο άνθρωπο, τρέφουν την ψυχή σου

Οι γιατροί είναι ιδιαίτερα άνετοι που συνταγογραφούν την κατηγορία των αντικαταθλιπτικών που είναι γνωστές ως εκλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) σε έγκυες γυναίκες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των βρεφών με γενετικές ανωμαλίες που γεννήθηκαν σε γυναίκες που έλαβαν SSRIs κατά
τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι το ίδιο με το ποσοστό εκείνων που δεν το έκαναν.

Γυναίκα που είναι έγκυος ενώ παίρνει αντικαταθλιπτικά

Μέχρι τώρα, η συζήτηση αυτή αφορούσε τη φροντίδα και τη θεραπεία μιας γυναίκας που αναπτύσσει κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Τι γίνεται με τις γυναίκες που μένουν έγκυες ενώ παίρνουν αντικαταθλιπτικά; Σε αυτή την περίπτωση, η γυναίκα και ο γιατρός της πρέπει να ζυγίζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της συνέχισης αυτής της φαρμακευτικής αγωγής. Η έρευνα υποδεικνύει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το έμβρυο θα ήταν το πρώτο τρίμηνο, οπότε η γυναίκα και ο γιατρός της πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα όσο το δυνατόν νωρίτερα από την εγκυμοσύνη.

Τι μπορούν να κάνουν τα μέλη της οικογένειας;

Εάν είστε φίλος ή μέλος της οικογένειας μιας εγκύου γυναίκας που υποψιάζεστε ότι υποφέρει από κατάθλιψη, πρέπει να κάνετε ό, τι μπορείτε για να την υποστηρίξετε και να την ενθαρρύνετε να αναζητήσει βοήθεια. Μην αγνοείτε τις εκφράσεις της θλίψης και της απελπισίας, αλλά αντ 'αυτού ακούστε την με κατανόηση και υπομονή. Την ενθαρρύνετε να αναζητήσει διάγνωση και θεραπεία και ακολουθήστε μαζί της για να βεβαιωθείτε ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική. Είναι επιτακτική ανάγκη μια έγκυος γυναίκα να γνωρίζει εάν πάσχει από κατάθλιψη επειδή επηρεάζει την υγεία της και την υγεία του μωρού της.

Έρευνα για τη θεραπεία της κατάθλιψης συνεχίζεται και οι ερευνητές αναπτύσσουν συνεχώς νέες θεραπείες. Το σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε πότε μια έγκυος γυναίκα μπορεί να είναι καταθλιπτική και να ενθαρρυνθεί να αναζητήσει θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να φροντίσει καλά τον εαυτό της και το αναπτυσσόμενο παιδί της.

 

Πόλυ Κεφαλά – Ψυχολόγος
Βsc Ψυχολογία, Βsc Επικοινωνία, Μsc Κλινική/ Κοινοτική Ψυχολογία
Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Δείτε επίσης: Έτσι θα χάσεις το λίπος στην κοιλιά: Τα θαυματουργά φρούτα που θα σε βοηθήσουν

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!

Από την ίδια κατηγορία

Παρόμοια Άρθρα