Ήρθε ο καιρός που οι νοικοκυρές θα φτιάξουν τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά για το σπιτικό τους. Θεϊκά μελομακάρονα για γλυκές, μελένιες γιορτές!
Τα μελομακάρονα έχουν την τιμητική τους, είναι πραγματικά από τα πιο απολαυστικά γλυκά των γιορτών, και όλοι τα περιμένουν πως και πως.
Και όμως είναι ένα γλυκό που έχει θρεπτική αξία, και αυτό συμβαίνει λόγω των καρυδιών, του μελιού, της κανέλας, και του πορτοκαλιού που περιέχουν.
Τα καρύδια, θεωρούνται υπερτροφή, καθώς είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, περιέχουν φυτικές στερόλες και φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά.
Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Το μέλι από την άλλη, είναι superfood, και περιέχει ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Επιπλέον, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Η κανέλα περιέχει πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, μειώνει την LDL χοληστερόλη, και βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στους διαβητικούς.
Το πορτοκάλι, γνωστό για την περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C, βοηθά στην καρδιαγγειακή μας υγεία, και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας.
Η συνταγή για μελομακάρονα που σας δίνουμε, είναι θεϊκή, είναι τα μελομακάρονα που αρέσουν σε όλους, τραγανά απ’ έξω και ζουμερά μέσα. Τόσο, όσο να ξετρελλάνουν μικρούς και μεγάλους.
Δείτε επίσης: Ξινολάχανο, για να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου
Τι θα χρειαστείτε:
1 ½ φλιτζάνι καλαμποκέλαιο (ή μισό ελαιόλαδο, μισό καλαμποκέλαιο)
½ φλιτζάνι μαργαρίνη
1 φλιτζάνι ζάχαρη
¾ του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
8 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου ένα κιλό)
1 μικρό σφηνάκι κονιάκ
2 κουτ. γλυκού ξύσμα από πορτοκάλι
2 κουτ. γλυκού baiking powder – ή ένα φακελάκι
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
¼ καρύδια
Όλα τα υλικά τα μετράμε στην ίδια κούπα
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια μέλι
2 στικ κανέλας
1 πορτοκάλι κομμένο στα τέσσερα
Πως θα τα φτιάξετε:
Σιρόπι
Πρώτα θα φτιάξετε το σιρόπι, γιατί πρέπει όταν σιροπιάσετε τα μελομακάρονα, να είναι κρύο, και τα μελομακάρονα ζεστά.
Ρίξτε σε κατσαρόλα το νερό και την ζάχαρη. Αφήστε να πάρουν μια βράση 3 – 4 λεπτά – και ανακατέψτε με το κουτάλι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Στη συνέχεια, προσθέστε το μέλι, και τα στικ κανέλας. Αφήστε να πάρουν βράση για 1-2 λεπτά, και στη συνέχεια προσθέστε το κομμένο πορτοκάλι, ανακατέψτε καλά, και αποσύρετε από την φωτιά.
Δείτε επίσης: Κίστος, το θαυματουργό βότανο από την αρχαιότητα
Μελομακάρονα
Ξεκινήστε ετοιμάζοντας στον πάγκο σας όλα τα υλικά.
Στύψτε τα πορτοκάλια, και κρατήστε το ξύσμα. Στο μπλέντερ, τρίψτε τα καρύδια, και αφήστε τα στην άκρη. Λιώστε τη μαργαρίνη και αφήστε την να κρυώσει.
Σε μεγάλη λεκάνη, προσθέστε το λάδι και την μαργαρίνη, και στη συνέχεια ρίξτε την ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά με τον αβγογδάρτη, να διαλυθεί η ζάχαρη.
Σε ένα μεγάλο ποτήρι, ρίξτε το στιμμένο πορτοκάλι, και προσθέστε την σόδα. Ανακατέψτε γρήγορα – προσέξτε, θα φουσκώσει αμέσως – και προσθέστε το στο μίγμα με το λάδι και τη ζάχαρη. Ρίξτε και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατέψτε.
Σε άλλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι και το baiking powder. Ρίξτε τα σιγά – σιγά στο μίγμα με τα υγρά, αφήστε τον αβγογδάρτη και ανακατέψτε με το χέρι. Ρίξτε τόσο αλεύρι, ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Η ζύμη σας είναι έτοιμη!
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180o στον αέρα. Στο μεγάλο ταψί του φούρνου, τοποθετήστε λαδόκολα. Πλάστε τα μελομακάρονα σε μακρόστενο σχήμα, ή όπως τα θέλετε. Προσοχή όμως, μην τα πλάσετε μεγάλα, γιατί θα φουσκώσουν πολύ και θα γίνουν τεράστια.
Στο τέλος, αφού τα πλάσετε, πάρτε ένα πηρούνι, και κάνετε μικρές “τσιμπηματιές” στο πάνω μέρος τους, για να τους δώσετε το χαρακτηριστικό σχέδιο. Ψήστε για περίπου 15 – 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Τοποθετήστε τα σε μεγάλο μπολ ή λεκάνη,και αφήστε τα να κρυώσουν για 10 λεπτά. Μετά, βουτήξτε τα μέσα στο κρύο σιρόπι, για 1-2 λεπτά, ανάλογα πόσο μελωμένα τα θέλετε.
Τοποθετήστε τα μελωμένα μελομακάρονα σε πιατέλα, και πασπαλίστε με το τριμμένο καρύδι.
Καλές γιορτές!
Μαρία Κωνσταντινίδου
Δείτε επίσης: Τι φταίει που μελαγχολείς τα Χριστούγεννα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!