Το δεντρολίβανο, είναι αρωματικό, θαμνώδες φυτό της Μεσογειακής χλωρίδας. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή αφεψημάτων.
Το έλαιο του χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών, αλλά και στην αρωματοθεραπεία.
Το φρέσκο δεντρολίβανο έχει βαθύ πράσινο χρώμα, και έχει φύλλα στενόμακρα που θυμίζουν χοντρές πευκοβελόνες.
Στην αρχαία Ελλάδα πίστευαν ότι τονώνει και ενισχύει τη μνήμη, κάτι που πιστεύεται ακόμα και σήμερα.
Έχει πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από έγχυμα και αφέψημα στην κουζίνα μας, φρέσκο ή αποξηραμένο, για να δώσει άρωμα και γεύσης το φαγητό μας .
Περιέχει: Ροσμαρινικό οξύ, βιταμίνες Α, C, Β6, θειαμίνη, ριφοβλαμίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, και φυτικές ίνες.
Έχει σπουδαίες αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
Ανακουφίζει πονοκέφαλους και ημικρανίες
Ανεβάζει τη διάθεση και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης
Είναι αποχρεμπτικό και βοηθάει στο βήχα και στις βρογχίτιδες
Λειτουργεί ως διεγερτικό των νεύρων και της καρδιάς
Δείτε επίσης:Μήλο: Πλούσιο σε οφέλη και βιταμίνες, αποτρέπει την εμφάνιση του καρκίνου
Βελτιώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό, το κυκλοφορικό, και το πεπτικό σύστημα
Αυξάνει τη ροή του αίματος στο κεφάλι και τον εγκέφαλο
Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες
Απαλύνει πόνους των μυών από τραυματισμούς και ρευματισμούς
Δρα κατά της διάρροιας
Τονώνει την όραση
Καταπολεμά την τριχόπτωση
Έχει αντιμικροβιακή και βακτηριοκτόνο δράση
Βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση
Μειώνει τη γλυκόζη του αίματος, και τα επίπεδα χοληστερόλης
Ενισχύει την γνωστική λειτουργία
Το κοπανισμένο φρέσκο δεντρολίβανο σαν κατάπλασμα ξεραίνει τις αιμορροΐδες
Πως θα φτιάξετε αφέψημα δεντρολίβανου:
Βράστε 1 κουτάλια του γλυκού τριμμένο δεντρολίβανο με 1 ποτήρι νερό για 10 – 15 λεπτά. Αφήστε το να καθίσει για 5 λεπτά, στη συνέχεια σουρώστε το και καταναλώστε. Το αφέψημα βοηθάει πολύ στον πονοκέφαλο, την εξάνλτηση, την υπερκόπωση, και το κρυολόγημα.
Χρησιμοποιήστε το δεντρολίβανο εκτός από αφέψημα ή έκχυμα και στο φαγητό σας:
Αρωματίστε μοσχάρι, αρνί, ψάρι και θαλασσινά. Επίσης, προσθέστε το στις ομελέτες σας, στις σάλτσες και τα λαχανικά σας.
Δεν συνιστάται η κατανάλωση του δεντρολίβανου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η υπερκατανάλωση του μπορεί να επιφέρει προβλήματα, γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Έλλη Αποστολίδου
Δείτε επίσης: Αν θέλεις να σε σέβονται οι άλλοι, πρέπει πρώτα εσύ να μάθεις να σέβεσαι τον εαυτό σου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!