Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι απαραίτητη, όχι μόνο λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής.
Η αλήθεια είναι πως η ιστορία της μείωσης της κατανάλωσης έχει ξεκινήσει εδώ και (λίγες) δεκαετίες, αλλά η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και οι καταναλωτές, εμείς δηλαδή, δεν κάνουν τις αλλαγές που χρειάζονται. Βέβαια, η δραματική αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ήταν ο καταλύτης και, επιτέλους, πολύς κόσμος αναγκάστηκε να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές, μη έχοντας άλλη επιλογή. Κι όμως, οι αλλαγές δεν είναι “τραγικές” ενώ, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των καταναλωτών είναι απειροελάχιστες και κάποιες φορές θετικές!
Τώρα όμως πρέπει να μειώσεις την κατανάλωση του ρεύματος και μάλιστα άμεσα. Δες ποιες είναι οι καθημερινές συνήθειες που μπορείς να “προσαρμόσεις” για να ψαλιδίσεις τον λογαριασμό του ρεύματος, και μάλιστα χωρίς να επηρεάσεις ιδιαιτέρως την καθημερινότητά σου.
1. Μετακίνησε τον θερμοστάτη κατά 1°C
Επειδή τώρα έρχεται καλοκαίρι, μιλάμε για το κλιματιστικό. Τον χειμώνα, είτε για το καλοριφέρ, είτε πάλι για το κλιματιστικό, αν το χρησιμοποιείς και για θέρμανση. Το καλοκαίρι μιλάμε για +1°C, το χειμώνα για -1°C. Ο ένας βαθμός μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην κατανάλωση, ενώ είναι ελάχιστη η διαφορά στην αίσθηση του χώρου. Επίσης καλό θα είναι να προσέξεις τη θέση του θερμοστάτη, έτσι ώστε να μη βρίσκεται σε λάθος σημείο (πχ δίπλα σε παράθυρο ή πόρτα).
2. Φώτα, κι άλλα φώτα
Οι λαμπτήρες φωτισμού έχουν περάσει στην εποχή LED. Αν έχεις ξεμείνει σε παλαιότερες τεχνολογίες, ακόμη κι αυτές τις λάμπες που παλιότερα λέγαμε “εξοικονόμησης”, άλλαξέ τις πάραυτα! Οι λάμπες LED πλέον είναι πολύ φθηνές, καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια (μονοψήφιο αριθμό Watt), ενώ κυκλοφορούν σε όλα τα μεγέθη, όλα τα χρώματα, και όλα τα είδη. Ειδικά όμως αν έχεις ακόμη λάμπες πυρακτώσεως (αυτές με το συρματάκι), τότε θα πρέπει να τις αλλάξεις άμεσα! Σήμερα! Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι κολοσσιαία – πχ μια λάμπα πυρακτώσεως μπορεί να καταναλώνει 100 Watt, ενώ για το ίδιο φως, μια LED λιγότερα από 10 Watt! Επίσης υπάρχουν “έξυπνες” λάμπες, τις οποίες μπορείς να ελέγχεις από το κινητό, για να μην ανάβουν όταν δεν χρειάζεται.
Δείτε επίσης: Νέο φάρμακο κατά του Αλτσχάϊμερ φέρνει αισιοδοξία
3. Όχι στο “stand-by” αν θέλεις εξοικονόμηση ενέργειας
Η συνήθεια είναι να αφήνουμε τις συσκευές μας στο “stand-by“, δηλαδή να μην τις κλείνουμε από τον διακόπτη, αλλά να τις αφήνουμε μισόσβηστες. Για παράδειγμα, η τηλεόραση δεν σβήνει πραγματικά, όταν πατάς το κόκκινο κουμπί στο τηλεκοντρόλ, αλλά συνεχίζει να καταναλώνει ρεύμα. Ομοίως και για διάφορες άλλες συσκευές, όπως στερεοφωνικά συγκροτήματα ή ηχεία (Bluetooth ή όχι). Προφανώς υπάρχουν και συσκευές οι οποίες δεν γίνεται να σβήσουν ποτέ, όπως το ψυγείο ή ο καταψύκτης, αλλά όλες οι άλλες μπορούν.
4. Βραστό νερό
Ο βραστήρας είναι κάτι πολύ χρήσιμο, όμως αν φτιάχνεις ζεστό καφέ ή τσάι, δεν χρειάζεται να γεμίσεις ολόκληρο τον βραστήρα! Βάλε όσο νερό χρειάζεσαι! Εκτός του ότι θα γλυτώσεις πολύ ρεύμα, θα δεις ότι το νερό θα βράσει και πολύ πιο γρήγορα!
5. Σκέπασε τις κατσαρόλες
Όταν βάζεις το καπάκι στις κατσαρόλες, το φαγητό μαγειρεύεται πολύ πιο γρήγορα. Επίσης, μπορείς να σβήσεις το μάτι λίγα λεπτά προτού είναι έτοιμο, μιας και η θερμότητα του ματιού αρκεί για να συνεχίσει το μαγείρεμα! Τέλος, μη βάζεις μικρότερες κατσαρόλες ή τηγάνια σε μεγαλύτερα μάτια, γιατί έτσι απλά σπαταλάς ενέργεια. Επίσης φρόντισε τα σκεύη σου να είναι σε καλή κατάσταση. Ένα στραβωμένο τηγάνι, για παράδειγμα, το οποίο δεν “πατάει” καλά στο μάτι, σπαταλά ενέργεια γιατί δεν ζεσταίνεται ομοιόμορφα.
6. Βάλε οικονομικό “τηλέφωνο”
Προφανώς μιλάμε για το τηλέφωνο του μπάνιου και όχι αυτό που μιλάμε. Υπάρχουν ειδικά τηλέφωνα εξοικονόμησης νερού. Εκτός από το νερό, όμως, αυτά τα τηλέφωνα εξοικονομούν και ρεύμα, γιατί χαλάς λιγότερο νερό, το οποίο πρέπει να θερμανθεί! Είτε έχεις θερμοσίφωνα είτε παίρνεις ζεστό νερό από τον καυστήρα του φυσικού αερίου, γλυτώνεις χρήματα!
Δείτε επίσης: Viral ο πιο παραρατηρητικός σκύλος που τρέλανε τον κόσμο
7. Βάλε μετρητή
Το ήξερες ότι μπορείς να βάλεις δικούς σου μετρητές σε πρίζες ή και στον πίνακα, για να ξέρεις πόσο ρεύμα καταναλώνεις; Ειδικά αν θέλεις να παρακολουθήσεις κάποιες συγκεκριμένες συσκευές, τότε ένας μετρητής είναι απαραίτητος. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να εντοπίζεις συσκευές με μεγάλη “κρυφή” κατανάλωση, ή και συσκευές που καταναλώνουν πολύ περισσότερο ρεύμα απ’ όσο λένε οι προδιαγραφές τους.
8. Κόψε το ρεύμα
Όχι, δεν εννοούμε το ηλεκτρικό ρεύμα. Εννοούμε το ρεύμα αέρα, το οποίο μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις τόσο σε θέρμανση όσο και σε ψύξη. Φρόντισε να κλείνουν καλά οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα, αλλά και οι πόρτες που οδηγούν σε εξωτερικούς χώρους. Στην αγορά υπάρχουν πολλά αυτοκόλλητα μονωτικά, τα οποία μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα ρεύματα. Παράλληλα, υπάρχουν και ειδικές κουρτίνες οι οποίες μπλοκάρουν τον ήλιο (για το καλοκαίρι) ή κόβουν τις απώλειες θερμότητας (για το χειμώνα).
9. Βάλε νερό στην κατάψυξη
Όσο κι αν ακούγεται αντιφατικό, οι καταψύκτες καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια όταν είναι άδειοι παρά όταν είναι γεμάτοι. Βάλε μπουκάλια με νερό στην κατάψυξη· ο πάγος θα βοηθά να διατηρείται η θερμοκρασία χαμηλή και ο καταψύκτης να λειτουργεί λιγότερο!
10. Κλείσε τα άδεια δωμάτια
Τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, τα άδεια δωμάτια “τρώνε” ενέργεια. Αν έχεις, για παράδειγμα, ένα σαλόνι στο οποίο δε μπαίνει σχεδόν ποτέ κανένας, φρόντισε να είναι κλειστό – μπορείς και να μειώσεις τη ροή στο σώμα του καλοριφέρ – έτσι ώστε να μην χαλάς ενέργεια για αυτό.
Δείτε επίσης: Όσπρια, ένας μεγάλος διατροφικός θησαυρός. Τα πλούσια οφέλη τους για την υγεία σου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook , έλα στην ομάδα μας Woman_m και ακολούθησε μας στο Instagram γιατί το megeia σε πάει παντού!